ΤτΕ: Πέντε επισημάνσεις προς την ασφαλιστική αγορά

Κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης ότι αφορά την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των Πράξεων Διοικητική 30 και 31 δεν αφήνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ασφαλιστική αγορά.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, η Εποπτική Αρχή έχει ήδη διαμηνύσει στις ασφαλιστικές εταιρείες ότι δεν θα δεχθεί μεταβατικά διαστήματα στην εφαρμογή των δύο πράξεων, παρά μόνο όπου αυτές το προβλέπουν ρητά, ενώ στο πλαίσιο των ελέγχων που θα διενεργήσει, εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις από το νέο καθεστώς, που έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2014, τότε αυτές θα κρίνονται κατά περίπτωση.

 Αναλυτικότερα, παράγοντες της ΤτΕ έχουν επισημάνει στις ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με την ενημέρωση που οφείλουν έναντι των διαμεσολαβούντων για την πορεία της παραγωγής τους και των μηχανογραφικών συστημάτων που υποχρεούνται να αναπτύξουν οι ίδιες, ότι αν η εταιρεία έχει οργανώσει τα συστήματα αυτά, αλλά δεν τα έχει εφαρμόσει πλήρως, η παρέκκλισή της θα κρίνεται κατά περίπτωση.

Παράλληλα, υπογράμμισαν με έμφαση ότι οι εταιρείες οφείλουν σε κάθε περίπτωση να βρίσκουν πρόσφορους και μη γραφειοκρατικούς τρόπους για την ανελλιπή ενημέρωση των δικτύων τους για κάθε αλλαγή που αποφασίζουν στον Κανονισμό Πωλήσεων, ενώ επιμένουν ότι οι ασφαλιστικές θα πρέπει να ενημερώνουν την ΤτΕ εντός 10 ημερών για κάθε τροποποίηση που αποφασίζουν στην Εμπορική τους Πολιτική.

Επίσης η ΤτΕ επιμένει ιδιαίτερα και για την παρακολούθηση των στόχων που θέτουν διά της εμπορικής πολιτικής οι εταιρείες. Κατά την ΤτΕ δεν τίθεται θέμα επιβολής κυρώσεων όταν απλά μια εταιρεία τροποποιεί την πολιτική της. «Οι τροποποιήσεις είναι αναμενόμενες, αλλά κάθε φορά θα αξιολογούνται από την εποπτική αρχή γι΄ αυτό και θα πρέπει να ενημερώνεται σχετικά» ανέφεραν κύκλοι της ΤτΕ.

Για τον Κανονισμό Πωλήσεων η εποπτική αρχή επιμένει ότι θα πρέπει να είναι γενικός και απρόσωπος, να αφορά το σύνολο των δικτύων και να προβλέπει συγκεκριμένα και σαφώς διατυπωμένα κριτήρια και στόχους. Κατά την ίδια, διαφοροποίηση στόχων πωλήσεων και των εξόδων πρόσκτησης που δεν προκύπτουν από συγκεκριμένα και προδιατυπωμένα κριτήρια δε υφίσταται και αυτό θα οδηγεί σε κυρώσεις. 

Κάθε εταιρεία οφείλει, τέλος, να καταρτίζει το δικό της πρόγραμμα παραγωγής ασφαλίστρων και να μεριμνά για την εφαρμογή του. Πρόκειται για διάταξη η οποία, παρά τις αντιδράσεις της αγοράς, είναι κατά την ΤτΕ εφαρμόσιμη και βοηθά κάθε εταιρεία να παρακολουθεί τη δράση των δικτύων της ώστε να παρεμβαίνει όπου και όποτε κρίνεται αναγκαίο, προστατεύοντας την ασφάλεια και τη φερεγγυότητα της.