Ανεφάρμοστο 7ημερο με ορθοπεταλιές προσαρμογής

 Σε «ξύλινα πόδια» βρίσκεται η εφαρμογή του νέου εισπρακτικού καθεστώτος καθώς στην πλειονότητά τους οι συντελεστές της αγοράς διαπιστώνουν κάθε μέρα και περισσότερο ότι η εφαρμογή του «αδυνατεί» να συναντηθεί με την πραγματικότητα.

Κατά τις πληροφορίες ήδη από αρμόδιους φορείς της ασφαλιστικής αγοράς καταγράφονται ένα προς ένα τα προβλήματα που ανακύπτουν ώστε στη συνέχεια να αποσταλούν στην Εποπτική Αρχή και να ζητηθούν διευκρινήσεις.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση του 7ημέρου στις 14 ή 21 ημέρες ώστε να υπάρχει ένα πραγματικά αντικειμενικό χρονικό περιθώριο όπου μπορούν να γίνουν συναλλαγές δεδομένου ότι ακόμα και το κούριερ που χρησιμοποιείται στις ασφαλιστικές συναλλαγές μπορεί να χρειαστεί δύο ημέρες για εκτελέσει μια εργασία η οποία χρεώνεται στο 7ημερο.

Παράλληλα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είσπραξης –απόδοσης και χορήγηση του σήματος ταιριάζει περισσότερο με το παλιό χρονικό περιθώριο 30 ημερών όπου οι ασφαλιστές ενημέρωναν τους πελάτες ότι εάν δεν έχουν πληρώσει τότε δεν έχει ισχύ το ασφαλιστήριο.  Επίσης θεσμικοί συντελεστές της αγοράς λαμβάνουν πληροφορίες για παροτρύνσεις πελατών να μεταφερθούν σε υποκαταστήματα και σε ΕΠΥ προκειμένου και οι καταναλωτές να έχουν χρονικό «μαξιλάρι» για να πληρώσουν χωρίς ανησυχία για την ισχύ του συμβολαίου τους, αλλά και οι διάφοροι κρίκοι της ασφαλιστικής αλυσίδας να μην στραγγαλίζονται από ανεφάρμοστα στην πράξη χρονικά διαστήματα.

Το γεγονός έχει γίνει αντιληπτό από την Εποπτική Αρχή η οποία κατά πληροφορίες που διοχετεύθηκαν σκοπεύει να εφαρμόσει και στις ΕΠΥ και στα Υποκαταστήματα τους ίδιους κανόνες. Ωστόσο δεν διοχετεύθηκε ως πληροφορίες το πότε θα γίνει αυτό και με ποια νομο-τυπική διαδικασία. Συνεπώς παραμένει ανοικτό το ασαφές, άνισο, και μεροληπτικό  καθεστώς όπου δεν αφήνει να λειτουργήσει ελεύθερα ο ανταγωνισμός. Μάλιστα εξετάζεται από φορείς της αγοράς να γίνει και προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Η κατάσταση –ασάφειας- είναι γνωστή και στην εποπτική αρχή η οποία καταγράφει τις προσπάθειες προσαρμογής των ασφαλιστών στα νέα δεδομένα διαπιστώνοντας όμως παράλληλα και τις αδυναμίες εφαρμογής του συστήματος στην πράξη. Εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβητές αναφέρουν στο iw ότι η αγορά αναζητεί τα νομικά κενά που υπάρχουν για να τα επικαλεστεί σε περιπτώσεις όπου θα ανακύψουν αντιδικίες ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τυχόν κυρώσεις που αφορούν την μη ορθή από την πλευρά τους εφαρμογή του νέου συστήματος. Να επισημανθεί ότι στην παρούσα φάση οι συνθήκες είναι σε πλήρη ασάφεια, δεν υπάρχει ομοιογένεια και οι ασφαλιστές διαβλέπουν ότι και συμβόλαια θα χαθούν και μαζικές μετακινήσεις συμβολαίων θα γίνουν αφού δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για επιτήδειες συμπεριφορές.