«Οδικός χάρτης» για φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία

Ανοίγει ο δρόμος για την φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία καθώς γίνονται σχετικές ενέργειες και δρομολογούνται εξελίξεις. Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων από την συνάντηση εργασίας που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ Γιάννης Στουρνάρας με την Υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας Eveline Widmer-Schlumpf.

Όπως δήλωσε η Ελβετή υπουργός, «οι χώρες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, αλλά και του G20 έχουν πλέον έρθει σε συμφωνία ότι στο μέλλον θα υπάρχει αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στο δημοσιονομικό τομέα. Η Ελβετία έχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή. Αυτό σημαίνει για την Ελβετία ότι, μοντέλα τα οποία έχει αναπτύξει στο παρελθόν για τη ρύθμιση μη φορολογηθέντων χρημάτων στη χώρα μας, πλέον θεωρούνται παρωχημένα και πρέπει να προσανατολιστούμε σε μια άλλη κατεύθυνση, το οποίο και προτιθέμεθα να κάνουμε. Σε σχέση, λοιπόν, με το παρελθόν η Ελβετία διενεργεί συνομιλίες με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για το πώς, στο πλαίσιο του ελβετικού δικαίου, θα ρυθμίσουμε ζητήματα που αφορούν στο παρελθόν, σχετικά με χρήματα που είναι κατατεθειμένα στην Ελβετία. Σε σχέση με το θέμα αυτό έχει καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης», τα σημεία του οποίου θα συγκεκριμενοποιήσουμε τους επόμενους μήνες.» Στην ίδια κατεύθυνση και ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «ζητούμε τη συνδρομή της Ελβετίας, ούτως ώστε Έλληνες που έχουν μη φορολογημένα χρήματα στην Ελβετία να σηκώσουν και αυτοί ένα δίκαιο μέρος του βάρους που έχει επωμισθεί ο ελληνικός λαός στο πλαίσιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Σε ερώτηση για το πώς πρόκειται να διευκολυνθεί η επιστροφή «μαύρου χρήματος» στην Ελλάδα, από εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις η Ελβετή υπουργός απάντησε ως εξής « εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Πάντως, όταν υπάρχει αίτημα δικαστικής συνδρομής από την πλευρά της Ελλάδας για χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε ελβετικές τράπεζες και αποτελούν προϊόν «ξεπλύματος» χρήματος, σε αυτή την περίπτωση και εφόσον λάβουμε τέτοιο αίτημα από την Ελλάδα, θα το επεξεργαστούμε και θα ανταποκριθούμε πάραυτα. Όταν δηλαδή η Ελβετία από την πλευρά της γνωρίζει ότι υπάρχει μια διαδικασία δίωξης που είναι σε εξέλιξη και έχει και τεκμηριωμένα στοιχεία σε σχέση με αυτή, τότε μπορεί να προχωρήσει στο μπλοκάρισμα λογαριασμών. Διαφορετικά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η χώρα που θα κινήσει τη διαδικασία με ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής».