Τρεις ασφαλιστικές στους μνηστήρες για την ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων

Στη διαγωνιστική διαδικασία της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων για τη διαχείριση δύο αμοιβαίων κεφαλαίων που προσεγγίζουν σε συνολική αξία το 1 δισ. ευρώ συμμετέχουν μεταξύ άλλων τρεις θυγατρικές ΑΕΔΑΚ ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων των Alico, ING και Ευρωπαϊκή Πίστη, που επί της ουσίας για πρώτη φορά συμμετέχουν σε ανάλογη διαδικασία της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων, καθότι ο διαγωνισμός είναι ανοικτός και σε εταιρείες οι οποίες δεν ανήκουν σε τραπεζικούς ομίλους.

Η παρουσία των προαναφερόμενων εταιρειών στο διαγωνισμό που διενεργεί ΑΕΔΑΚ των κύριων Ταμείων Ασφάλισης ή αλλιώς του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, υποδηλώνει ότι η ασφαλιστική αγορά μπορεί να αναπτύξει δυνατότητες δραστηριοποίησης και στο δεύτερο πυλώνα, αυτό των επαγγελματικών ταμείων, όπου, βέβαια, πέρα από διαχείριση, εφόσον το θεσμικό πλαίσιο το επιτρέψει, θα διεκδικήσουν και τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Παράγοντες της αγοράς δηλώνουν στο IW ότι, η διεκδίκηση ρόλου διαχειριστή στα αποθέματα κύριων Ταμείων Ασφάλισης από ασφαλιστικές εταιρείες σπάει τα ταμπού για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση σε ότι αφορά τη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων.

Μάλιστα, θεωρούν μέγιστη αδικία για τις ασφαλιστικές εταιρείες το γεγονός ότι έχουν αποκλειστεί από το φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από τις συντάξεις, και κατά συνέπεια από ευκαιρίες ανάπτυξης που απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες οι ασφαλιστικές εταιρείες άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Πρόταση διαβούλευσης θα κοινοποιήσει μέσα στους επόμενους μήνες η Τράπεζα της Ελλάδος.