Όχι από το ΑΣΕ στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας καθόρισε τους όρους και τις διαδικασίες βάσει των οποίων θα γίνονται οι ομαδικές απολύσεις. 

Το Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να μην απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις, στάση την οποία επικρότησαν η ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕ τονίζοντας πως η απόφαση αφορά ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, που ουσιαστικά εφαρμόζει τις κοινοτικές οδηγίες, ενώ διατηρεί το υφιστάμενο καθεστώς στις ομαδικές απολύσεις σε μία κοινωνικά δύσκολη συγκυρία.

Σύμφωνα με το νόμο παραμένει το κυριαρχικό δικαίωμα στον υπουργό να χορηγεί ή να αρνείται την άδεια για ομαδικές απολύσεις και τα στοιχεία που του γνωστοποιούνται πρέπει να κοινοποιηθούν και στους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Επίσης προβλέπεται ότι ο εργοδότης που θέλει να προβεί σε ομαδική απόλυση θα πρέπει να καταθέσει τους λόγους του σχεδίου απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των συνήθως απασχολούμενων εργαζομένων, το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, καθώς και τα κριτήρια για την επιλογή των εργαζομένων που θα απολυθούν. 

Ωστόσο η απόφαση του ΑΣΕ κατά το μέρος που προβλέπει την κατάθεση στοιχείων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Δεν θα έχει λοιπόν δικαίωμα να εκφέρει το ΑΣΕ αρνητική γνωμοδότηση μόνο και μόνον επειδή ο εργοδότης δεν προσκόμισε κάποιο στοιχείο που προβλέπεται μεν στην απόφαση τού ΑΣΕ αλλά όχι στον νόμο.