Δημοσκόπηση επιβεβαιώνει τις θέσεις του ΕΕΑ για τα νέα μέτρα

Εξοντωτικά χαρακτηρίζει το 71% τα νέα πρόστιμα της εφορίας για τους επιχειρηματίες σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΕΕΑ. Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις που ο Πρόεδρος του, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εξέφρασε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό στις 15 Ιανουαρίου. 

Σε δείγμα 1262 ερωτηθέντων το 85% θεωρεί ότι το όριο των 500 για πληρωμές με κατάθεση στην τράπεζα θα φέρει σοβαρά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ εξοντωτικό πιστεύει ότι είναι το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για την μη αναγραφή εργαζόμενου στην ΑΠΔ το 59% και το 26% ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα στην μάχη της φοροδιαφυγής

Όσον αφορά την μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων που συντομεύει τον χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων σε 15 μέρες το 93% απάντησε ότι η προθεσμία είναι επίσης εξοντωτική για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές.

Θυμίζουμε ότι στην επιστολή του το ΕΕΑ είχε αναφερθεί ότι ο φορέας είναι  υπέρμαχος της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν. Ωστόσο, είχε επισημάνει ότι προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες,  λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών αλλά που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους. Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά και να εφαρμόσουν τα αυστηρά πρόστιμα μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι συστηματικά δεν εφαρμόζουν τον Νόμο  και φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν με δόλο.