Αποζημίωση 320 εκατ. για ένα φρούριο βγαλμένο από τη φαντασία του Tolkien

Μία ταινία που κέρδισε το νεανικό κοινό και εκατομμύρια σινεφίλ παγκοσμίως, “The Hobbit”, κέντρισε το ενδιαφέρον δύο στελεχών του ομίλου Allianz, που υπολόγισαν ποιο θα ήταν το κόστος αποκατάστασης των ασφαλισμένων απωλειών για το φρούριο των Oρκ αλλά και το ποιο θα ήταν το ύψος των αποζημιώσεων που θα έπρεπε να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές αν τα πλάσματα της «Μέσης Γης» του Tolkien είχαν ασφάλιση ζωής.

Αναμφίβολα μία αναπάντεχη αποζημίωση για έναν φανταστικό κόσμο, που όμως λόγω της δημοσιότητας που έλαβε έφερε το κινηματογραφόφιλο κοινό και ιδιαίτερα τους νέους σε επαφή με την έννοια της ασφάλισης και της χρησιμότητας της. Όπως εκτίμησαν τα στελέχη της Allianz στη Γερμανία, ο Nils Möckelmann, ειδικός στις απαιτήσεις αστικής ευθύνης για σωματικές βλάβες και ο Andreas Hufgard, Loss Adjuster στον κλάδο Γενικών Ασφαλειών αν οι κάτοικοι είχαν ασφάλιση ζωής οι συγγενείς τους θα λάμβαναν περίπου 3 εκατ. ευρώ και αν το φρούριο των Ορκ ήταν ασφαλισμένο τότε η αποζημιώσεις θα έφταναν τα 320 εκατ. ευρώ.  

Τα δύο στελέχη ανέφεραν πως αρχικά η ιδέα για να υπολογιστεί το κόστος των καταστροφών προήλθε από το περιοδικό «1890» που διάλεξε την ταινία σαν θέμα του τεύχους Ιουλίου και τους ζήτησε αν μπορούν να εκτιμήσουν το ύψος των αποζημιώσεων.
Όπως αναφέρει ο Hufgard, που δηλώνει οπαδός του Tolkien, «αυτό που μας κίνησε το ενδιαφέρον ήταν κυρίως η ευκαιρία να δείξω και να εξηγήσω τη δουλειά μου με περισσότερες λεπτομέρειες, χρησιμοποιώντας ένα τόσο πολύπλοκο, καθώς και εξωπραγματικό  θέμα ως παράδειγμα».

Η ενασχόληση των μέσων ενημέρωσης και ιδιαίτερα του διαδικτύου εξέπληξε τον Möckelmann, που αναφέρει ότι «η πραγματική εργασία μας ενδιαφέρει σπάνια άλλους ανθρώπους . Ήταν ενθαρρυντικό να το ότι επικοινωνήσαμε με ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί με την ασφάλιση και είναι πιθανό κάποιοι να αντιλαμβάνονται τώρα καλύτερα γιατί η ασφαλιστική κάλυψη είναι μία καλή ιδέα». 

320 εκατ. ευρώ για το φρούριο

Όταν ο Gandalf και οι νάνοι ξεφύγουν από τα Orcs ολόκληρο το οχυρό τους καταστρέφεται με αποτέλεσμα το φανταστικό αίτημα αποκατάστασης του να φτάνει τα 320 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν η συνολική ζημία για τον καθεδρικό ναό και το κάστρο μετά την πυρκαγιά φτάνει τα  122,5 εκατ. ευρώ: α) Διάθεση 300.000 τόνων πέτρα και άλλα υλικών με190 ευρώ ανά τόνο = 57 εκατ. ευρώ και β)  το κόστος κατεδάφισης για 30.000 χειρώνακτες, που εργάζονται 8 ώρες την ημέρα για 7 ημέρες ( για περίπου 10 τόνους σε 7 ημέρες για κάθε εργάτη  εκτιμάται σε 39 ευρώ την ώρα και) συνολικά φτάνει τα 65,52 εκατ. ευρώ.
Επίσης οι δαπάνες αποκατάστασης για το φρούριο, το οποίο μετρά 145 μέτρα σε μήκος, 85 μέτρα πλάτος και 45 μέτρα σε ύψος, αξιολογήθηκαν από τους εμπειρογνώμονες και ανέρχονται σε 197,5 εκατ. ευρώ.

Στα 3,1 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις ασφαλίσεις ζωής 

Για τα τρολ που μετατράπηκαν σε πέτρα δεν προβλέπεται αποζημίωση καθώς δεν υπάρχουν γνωστοί συγγενείς και μετετράπησαν σε πέτρα οπότε δεν θα υπάρξουν έξοδα κηδείας. Για τα 100 ορκ που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν προβλέπονται αποζημιώσεις ύψους 603.000 ευρώ. Ειδικότερα ως έξοδα νοσηλείας ή κηδείας προβλέπονται συνολικά 100.000 ευρώ, για ψυχική οδύνη 500.000 ευρώ και απώλεια εισοδήματος 3.000 ευρώ. Για τους 25 λύκους που τραυματίστηκαν προβλέπονται αποζημιώσεις 2,5 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι είναι είδος υπό εξαφάνιση. Τέλος για τους πέντε γίγαντες από πέτρα που κατακερματίστηκαν σε χιλιάδες κομμάτια δεν προβλέπεται αποζημίωση καθώς θεωρείται ότι είναι φυσικό φαινόμενο.