Χ.Α.: «Χωνεύει» τα κέρδη

Φυσιολογική ήταν η διόρθωση για το ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα, μετά την καταγραφή νέου υψηλού, στις 1.305 μονάδες.

Η διόρθωση σταμάτησε, προς το παρόν, στην πρώτη περιοχή στήριξης, στις 1.260 μονάδες, που αποτελεί μια διόρθωση κατά 23,6% της ανοδικής κίνησης που προηγήθηκε από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου. Δεύτερη περιοχή στήριξης οι 1.230 μονάδες, περιοχή που ενδείκνυται για επιλεκτικές τοποθετήσεις, σύμφωνα με αναλυτές. 

Με πτώση 2,15% έκλεισε η περασμένη εβδομάδα για τη χρηματιστηριακή αγορά, μετά από τρεις ανοδικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγραφεί κέρδη 15,35%. 

Μετά και από ένα ιδιαίτερα δυναμικό ξεκίνημα, το καλύτερο παγκοσμίως για το 2014, που έφερε άνοδο έως και 11,50% για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, η αγορά την περασμένη εβδομάδα «χώνεψε» αυτά τα κέρδη. 

Οι διορθώσεις βέβαια για την αγορά είναι απαραίτητες και επιβεβλημένες, ενώ οι εκκρεμότητες πολλές (Τρόικα, πολιτική σταθερότητα), αλλά οι κορυφές της προηγούμενης χρονιάς θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν στηρίξεις και περιοχές τοποθετήσεων. 

Το πιο δυναμικό ξεκίνημα, παγκοσμίως, κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο το 2014, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση αποδόσεων μεταξύ των χρηματιστηρίων διεθνώς. 

Όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, το επενδυτικό κοινό, και κυρίως οι ξένοι επενδυτές, προεξοφλούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται αποφάσεις, ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές), αλλά και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014. 

Οι ξένοι οίκοι, όπως και αναλυτές, διατυπώνουν θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι σημαντικές εισροές κεφαλαίων της χρονιάς που πέρασε, αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και κατά τη φετινή. H παρουσία των ξένων επενδυτών είναι ισχυρή και στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, όπως άλλωστε και κατά το 2013, με τους επενδυτές έξωθεν να είναι αγοραστές για 14 συνεχείς μήνες, με συνολικές εισροές 2,3 δισ. ευρώ το 2013, την πρώτη χρονιά μετά το 2009. 

Παράλληλα, η Goldman Sachs δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, καθώς επιβεβαίωσε την υψηλή συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας το επόμενο διάστημα. 

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, εντός του Ιανουαρίου. 

Παρ όλες τις αβεβαιότητες που υπάρχουν, όπως η μετάθεση για το μέλλον του νομοσχεδίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για το ελληνικό χρηματιστήριο, είτε με επιλεκτικές τοποθετήσεις είτε με θετικές εκθέσεις. 

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.300 μονάδες και υψηλότερα, στις 1.335 και 1.395 μονάδες, ενώ στηρίξεις παρέχουν οι 1.250 και, χαμηλότερα, οι 1.230 και 12.000 μονάδες.