X.A.: «Με το δεξί» στο 2014, επόμενο «στοίχημα» οι 1.230 μονάδες

«Με το δεξί» μπήκε η νέα χρηματιστηριακή χρονιά. Η υποδοχή του νέου έτους έγινε με κέρδη 3,64%, αλλά με χαμηλό τζίρο, γεγονός που αποδίδεται και στην ισχύ του νέου φορολογικού καθεστώτος με την επιβολή του φόρου υπεραξίας.

Με υψηλά κέρδη 28,06%, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χρηματιστηρίων διεθνώς, έκλεισε το 2013 για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. 

Η άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από αύξηση της αξίας των συναλλαγών, με τον μέσο όρο της ημερήσιας αξίας συναλλαγών να φθάνει τα 84,8 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας αύξηση 64,3% σε σχέση με πέρσι. 

Η αγορά στρέφει τώρα την προσοχή της στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, αλλά και στη δημοσιοποίηση της έκθεσης της BlackRock, που αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου και θα δείξει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών για το 2014. 

Η εξέλιξη του Γενικού Δείκτη μέσα στον Ιανουάριο θα καθοριστεί από τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος, καθώς και από την έκβαση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, η οποία θα επηρεάσει συνολικά την πορεία του τραπεζικού τομέα. Όσον αφορά τα stress tests, δεν αναμένουμε εκπλήξεις, με την αγορά να έχει πλήρως αποτιμήσει τα αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν προς το τέλος του επόμενου μήνα.

 Τεχνικά, τα επίπεδα των 1.230 μονάδων αποτελούν ισχυρή αντίσταση στην ανοδική πορεία της αγοράς, ενώ ισχυρή στήριξη παρέχουν τα επίπεδα των 1.170 μονάδων. 

Το εύρος διακύμανσης της αγοράς αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 1.100 – 1.250 μονάδων.