Ακριβότερα για τον καταναλωτή τα προγράμματα υγείας

Σε νέο κύκλο ανατιμήσεων στον κλάδο Υγείας εισέρχεται η ασφαλιστική αγορά, προφανώς πιεζόμενη από τον ιατρικό πληθωρισμό, δεδομένου ότι ο γενικός δείκτης του τιμαρίθμου κινείται τους τελευταίους μήνες σε αρνητικό πεδίο.

Το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση αποπληθωρισμού φαίνεται πως δεν θα εμποδίσει τις εταιρείες να αναπροσαρμόσουν αυξητικά τα τιμολόγιά τους και κατά το 2014.

Η Εθνική Ασφαλιστική , σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει ανακοινώσει στο δίκτυό της αυξήσεις που κυμαίνονται από 1,5 έως και 7,5%. Κατά τις ίδιες πληροφορίες , οι γενναίες ανατιμήσεις καταγράφονται στα παλαιά – κοστοβόρα για την ίδια προγράμματα, ώστε να λειτουργήσουν ως κίνητρο μεταπήδησης των ασφαλισμένων σε προϊόντα νεώτερης γενιάς και οικονομικότερου ασφαλίστρου.

Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις της τάξης του 1 και 2% αφορούν στα νέα προγράμματα και αποσκοπούν στο να βελτιώσουν το τεχνικό αποτέλεσμα του κλάδου.

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και λίαν προσφάτως ανατιμήσεις δεν είχαν ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σε ανάλογες κινήσεις με την Εθνική Ασφαλιστική θα προβούν αρκετές εταιρείες από το Φεβρουάριο, έχοντας προηγουμένως αξιολογήσει όλα τα δεδομένα του 2013, και κυρίως τα κοστολόγια των προγραμμάτων υγείας (νοσήλια, θεραπείες κ.α.), αλλά και προβλέψει το τι επιφυλάσσει η φετινή χρονιά στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά και τις προαναφερόμενες εξελίξεις, όπως και τα όσα θα πράξουν οι ασφαλιστικές στο αμέσως επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται και πάλι στο γενικό γραμματέα Καταναλωτή, ο οποίος διαβουλεύεται με τον κλάδο την καθιέρωση συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου ή άλλων παραμέτρων, βάσει των οποίων οι ασφαλιστικές θα αποφασίζουν τις ετήσιες αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων τους στον τομέα της Υγείας, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις στο ασφαλιζόμενο κοινό.