Ν. Μακρόπουλος: «Καθοριστική χρονιά το 2014 για την ιδιωτική ασφάλιση»

Το έτος που πέρασε οι εταιρείες του κλάδου επαναπροσδιόρισαν τη στρατηγική και τους στόχους τους ώστε το 2014 να μπορέσουν να διευρύνουν τις εργασίες τους και να προετοιμαστούν για  τις ευκαιρίες ανάπτυξης που θα αφορούν κυρίως στα  ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγραμμάτα. Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Μακρόπουλο, Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας  ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ, το 2014  έτος θα λειτουργήσει καθοριστικά για την ιδιωτική ασφάλιση, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα στον κλάδο να διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο στη ζωή των πολιτών και θα δημιουργηθούν προοπτικές που είναι πιθανό «να αλλάξουν άρδην την εικόνα του κλάδου, τα μεγέθη του και, κατά συνέπεια, τη θέση των ασφαλιστικών εταιρειών όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, αλλά συνολικά στην οικονομία».   

Επίσης αναφέρεται στο έργο της ΕΑΕΕ, το νέο κανονιστικό πλαίσιο,τις αλλαγές στην είσπραξη ασφαλίστρων αλλά και τους στόχους της ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ που θα εστιάσει στην ενίσχυση των κλάδων Ασφάλισης Αυτοκινήτων, Κατοικιών, των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων και στα Specialty Lines.

Ειδικότερα ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα:

Η ασφαλιστική αγορά εξέρχεται μιας ακόμη δύσκολης χρονιάς. Οι συνθήκες ύφεσης που επικράτησαν γενικότερα στην οικονομία κατά το 2013, άφησαν το αποτύπωμά τους και στην ιδιωτική ασφάλιση. Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες, γνωρίζοντας μέσα από την καθημερινότητά τους τι πραγματικά σημαίνει διαχείριση κρίσης, και το πως πρέπει αντιδρούν ως μηχανισμοί όταν τα ρίσκα που αναλαμβάνουν έχουν αρνητική εξέλιξη, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν επιτυχώς την αρνητική οικονομική συγκυρία.

Το 2013 αποτέλεσε για τον κλάδο χρονιά επαναπροσδιορισμού πολιτικών και στρατηγικών. Οι εταιρείες με ψυχραιμία και σύνεση, εκλογίκευσαν τα κόστη τους, ενώ προώθησαν νέα ασφαλιστικά προγράμματα απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ασφαλισμένων, παραμένοντας -όπως αρμόζει από το ρόλο τους- στο πλευρό της κοινωνίας.

Η στάση τους αυτή, όπως διαφάνηκε και από τους τελευταίους μήνες του έτους, επέδρασε καταλυτικά ώστε να διακοπεί η πτωτική πορεία της παραγωγής και, πλέον, από το 2014 η αγορά σταδιακά προσβλέπει στη σταθεροποίησή της και την επιστροφή της σε ανοδικούς ρυθμούς, στο βαθμό βέβαια που και η οικονομία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Το 2013 ήταν επίσης μια χρονιά έντονων και αποδοτικών διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση και την εποπτική αρχή για την αντιμετώπιση χρόνιων ζητημάτων της αγοράς, αλλά και την ουσιαστική προετοιμασία της για την επόμενη τριετία κατά την οποία στον κλάδο θα αλλάξουν πολλά.

Εκτιμώ ότι το 2014 θα λειτουργήσει καθοριστικά για την ιδιωτική ασφάλιση. Οι προοπτικές που διανοίγονται για τον κλάδο με τη διεκδίκηση ενεργού ρόλου στις ιδιωτικές συντάξεις είναι μεγάλες. Θα τις χαρακτήριζα, μάλιστα, τέτοιας κλίμακας και έντασης που θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην την εικόνα του, τα μεγέθη του και, κατά συνέπεια, τη θέση των ασφαλιστικών εταιρειών όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, αλλά συνολικά στην οικονομία. Στο θέμα αυτό η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει κινηθεί με μεθοδικότητα και επιμονή, προσβλέποντας ότι το 2014 οι κόποι της θα αποδώσουν.

 

Προοπτικές διανοίγονται και στον τομέα της Υγείας. Το πλήγμα που έχει δεχθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ο ΕΠΟΥΥ από τις περικοπές κονδυλίων, τις μειώσεις των μισθών, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την κινητικότητα του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, είναι μεγάλο, όπως μεγάλη είναι και η υποβάθμιση των παρεχόμενων  υπηρεσιών και των συνθηκών νοσηλείας στις κλινικές του δημοσίου. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις δημιουργούν νέα πεδία δράσης για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τα κενά που προκλήθηκαν στο δημόσιο τομέα είναι πλέον δυσαναπλήρωτα από το κρατικό σύστημα. Ήδη το αυξημένο ενδιαφέρον των ασφαλισμένων για τα νέα προγράμματα ασφάλισης καταδεικνύουν ότι το 2014 θα κινηθεί θετικά για την αγορά μας.

 

Η νέα χρονιά θα φέρει σημαντικές αλλαγές και στον κλάδο Ασφάλισης Οχημάτων, όπου η Ένωση, καθώς και το Επικουρικό Κεφάλαιο, έχοντας δουλέψει μεθοδικά επί πολλούς μήνες, αναμένουν την ουσιαστική εφαρμογή του πλαισίου περί εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων. Η λειτουργία του νέου καθεστώτος θα ωφελήσει τα μέγιστα, όχι μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και το δημόσιο ταμείο.

 

Τέλος, η χρονιά που έρχεται υποχρεώνει την ασφαλιστική χρονιά να ακολουθήσει νέα ήθη στις συναλλακτικές της σχέσεις. Τα δίκτυα πωλήσεων καλούνται να περιοριστούν στο ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από την προώθηση των ασφαλιστικών προϊόντων, και από κοινού με τις εταιρείες να διαχειριστούν τους ανοικτούς λογαριασμούς παρελθόντων μηνών. Είμαι  αισιόδοξος ότι, το ζήτημα των ανείσπρακτων ασφαλίστρων θα λυθεί επιτυχώς, όπως αισιόδοξος είμαι και για την προσαρμογή της ασφαλιστικής αγοράς στο νέο εποπτικό πλαίσιο. Το Solvency II θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2016. Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά τη φετινή χρονιά καλούνται να προβούν σε όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, ώστε από το 2015 να εισέλθουν στην τελική ευθεία για το νέο εποπτικό πλαίσιο.

 

Η Ευρώπη ΑΕΓΑ κινούμενη εδώ και χρόνια με απόλυτα σταθερή πολιτική, κατάφερε, όχι μόνο να μην έχει ανάγκη από αυξήσεις κεφαλαίου, όχι μόνο να μην χάσει παραγωγή, αλλά να καταστήσει το 2013 ως τη χρονία με τις υψηλότερες επιδόσεις της. Αρκεί να αναφέρω ότι το εννεάμηνο έκλεισε με κέρδη προ φόρων 2,206 εκατ. ευρώ από 0,658 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, απόδοση κερδών προ φόρων επί της παραγωγής αυξημένη κατά 110,23%, στο 16,95% από 8,06% πέρυσι και αυξημένη παραγωγή κατά 59,65% στα 13,013 εκατ. ευρώ από 8,155 εκατ. ευρώ πέρυσι.

 

Πρόκειται για εξέλιξη που μόνο τυχαία δεν θα τη χαρακτήριζα. Η Ευρώπη ΑΕΓΑ έχει εδώ και αρκετούς μήνες διευρύνει το δίκτυό της μέσα από νέες συνεργασίες, ενίσχυσε το δυναμικό της με σημαντικό αριθμό στελεχών, επένδυσε στις νέες τεχνολογίες, εξασφάλισε νέες υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους, ουδέποτε εγκατέλειψε την πολιτική της άμεσης αποζημίωσης και, βέβαια, λάνσαρε στην αγορά καινοτόμα προγράμματα σε απόλυτα ανταγωνιστικό ασφάλιστρο.

 

Ανάλογη θα είναι η στρατηγική μας και το 2014. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής μας, τόσο στους κλάδους Ασφάλισης Αυτοκινήτων και Κατοικιών, όσο και στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους, όπου ειδικευόμαστε εδώ και 45 χρόνια, αλλά και στα Specialty Lines, όπου διαφοροποιούμαστε από τον ανταγωνισμό παρέχοντας εξειδικευμένες καλύψεις.