“Πιστεύουμε στη σημασία της διαμεσολάβησης για την ανάπτυξη της αγοράς”

Εκπροσωπώντας το βαρύ όνομα της Generali, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Παναγιώτης Δημητρίου, περιγράφει την απαρέγκλιτη πορεία των ασφαλιστικών εταιρειών στα όσα ορίζει η Οδηγία Solvency και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, ώστε να διασφαλιστεί η χωρίς προβλήματα συνέχιση της λειτουργίας τους. 

Πιστεύει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και τονίζει πως υπάρχουν καλά προγράμματα και εταιρείες που μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες για Υγεία και Σύνταξη. 

Εστιάζεται στη διαφοροποίηση της Generali και στα προϊόντα που προσφέρει με υψηλές αποδόσεις, ενώ αποκαλύπτει ότι στις αρχές του 2014 η εταιρεία θα βγάλει στην αγορά νέα καινοτόμα προϊόντα. 

Καταγράφει τα προβλήματα στον ανταγωνισμό και την αναγκαιότητα να δοθούν διευκρινίσεις από την εποπτεία. Τέλος, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στους διαμεσολαβητές και συστήνει στους καταναλωτές να ενημερώνονται από αυτούς για τα ασφαλιστικά προγράμματα, ώστε να επιλέγουν σωστά. 

iw? Πως βλέπετε το μέλλον της αγοράς;

Π.Δ.: Η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε διαδικασία σημαντικών αλλαγών. Αυτές επιβάλλονται από την Οδηγία Solvency. Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, εάν θέλουν να ενταχθούν στη νέα λογική που φέρνει η Οδηγία Solvency II. Τα επόμενα δύο χρόνια είναι σαφές ότι θα καθοριστούν νέες στοχεύσεις και θα χαραχθούν νέοι προσανατολισμοί, τρόποι λειτουργίας και διαδικασίες οργάνωσης από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

iw? Θα χρειαστούν κεφάλαια; Και πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η ανάγκη;

Π.Δ.: Είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια και οι μέτοχοι θα πρέπει είτε να τα καταβάλουν είτε να κάνουν κινήσεις οι οποίες θα μειώσουν τις ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια. Αυτό απαιτεί έναν πολύ σοβαρό σχεδιασμό, με την ευθύνη και τη συνέπεια που επιβάλλει η διοίκηση και η διαχείριση μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Εκπροσωπούμε ένα κοινωνικό προϊόν, ευαίσθητο και πολύ σημαντικό για να αντιμετωπίζεται βιαστικά.

iw? Τι εννοείτε όταν λέτε για κινήσεις που μπορούν να μειώσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις;

Π.Δ.: Αυτό εξαρτάται από την κάθε εταιρεία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε μια εταιρεία να αποφασίσει να περιορίσει το εύρος της ανάπτυξής της σε ασφαλιστικούς κλάδους. Να εστιάσει σε συγκεκριμένο τομέα ή τομείς δραστηριότητας. Έτσι και εξειδίκευση θα αποκτήσει, την οποία και θα προτάσσει ως πλεονέκτημα, και λιγότερα κεφάλαια θα χρειαστεί για να συμμορφωθεί με την οδηγία Solvency ΙΙ, η υλοποίηση της οποίας αναμένεται να αρχίσει από το 2016. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται είναι έγκαιρη προετοιμασία και κινητοποίηση. Πάντως, αν μου επιτρέπετε μια εκτίμηση, θεωρώ ότι μετά το 2016 ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα είναι μικρότερος. Δεν θα μπορέσουν όλες να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα.

iw? Σχετικά με τον ανταγωνισμό, πώς εκτιμάτε ότι λειτουργεί σήμερα στην αγορά;

Π.Δ.: Είναι υγιής σε κάποιο επίπεδο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που πρέπει να ελεγχθούν. Πιστεύω ότι η πολιτική χαμηλών ασφαλίστρων που εφαρμόζεται σε κλάδους όπως το αυτοκίνητο, μπορεί να υποκρύπτει και προβλήματα στην τήρηση των απαραίτητων αποθεμάτων που χρειάζεται μια εταιρεία, η οποία κοστολογεί χαμηλά. Επίσης υπάρχουν διαφορετικές εταιρικές οντότητες στην αγορά, οι οποίες ελέγχονται με διαφορετικό τρόπο και η εποπτεία θα πρέπει να δώσει έμφαση για να καθαρίσει η εικόνα. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στις εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ). Μη φθάσουμε να δούμε φαινόμενα μετατοπίσεων ασφαλιστηρίων συμβολαίων προς αυτές τις εταιρείες, χωρίς πριν η εποπτική αρχή να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για τη φερεγγυότητά τους.

iw? Ποιο μήνυμα για την ασφάλιση θα στέλνατε, απευθυνόμενος προς τους πολίτες;

Π.Δ.: Η ασφάλιση είναι απολύτως αναγκαία και πρέπει να αρχίζει νωρίς. Επιβάλλεται να σκεφτούμε νωρίτερα για αργότερα! Και για να εξειδικεύσουμε: ο Έλληνας πολίτης πρέπει να ασφαλιστεί πρωταρχικά στους τομείς υγείας και σύνταξης. Σήμερα, σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους, είναι υπασφαλισμένος. Να τονίσουμε ότι έχει και περισσότερη ανάγκη από αυτούς να καλυφθεί, καθώς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και σύνταξης είναι ολοκληρωμένα και λειτουργούν χωρίς αβεβαιότητες. Πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να τολμήσουν, να απευθυνθούν μέσω διαμεσολαβητών στις ασφαλιστικές εταιρείες και να ενημερωθούν για τα ασφαλιστικά προγράμματα. Να τα συγκρίνουν να δουν ποιο τους ενδιαφέρει και τι μπορούν να πληρώσουν.

iw? Υπάρχουν πολλές επιλογές.

Π.Δ.: Ναι, λύσεις υπάρχουν, για κάθε περίπτωση. Αφορούν δε και το πεδίο των ασφαλιστικών καλύψεων και το οικονομικό επίπεδο. Μπορεί να βρει ο καθένας ασφαλιστικό πρόγραμμα που θα ταιριάζει απόλυτα και στο εισόδημά του και στις ανάγκες του.

iw? Μπορεί όμως να εμπιστευθεί την ασφαλιστική αγορά; Και τις εταιρείες;

Π.Δ.: Χωρίς δισταγμό. Υπάρχουν σοβαρές εταιρείες, με όνομα και δεκαετίες δράσης, που προσφέρουν εξαιρετικά προγράμματα, δίνουν ουσιαστικές λύσεις στους καταναλωτές και αναλαμβάνουν το ρίσκο γι’ αυτούς. Πιστεύω ότι υπάρχει και μεγάλο περιθώριο επιλογών και επαρκή προγράμματα.

iw? Για την εταιρεία σας τι θα λέγατε; Σε τι διαφέρει;

Π.Δ.: Η πορεία της στην αγορά επί 127 χρόνια αποτελεί από μόνη της, ως γεγονός, μια εγγύηση. Δεν θέλω να πω πολλά. Πιστεύω όμως ότι έχουμε αποδείξει τον σεβασμό μας προς τον ασφαλισμένο μας, διακρινόμαστε γι’ αυτό, έχουμε πρωτοποριακά προϊόντα στον τομέα της υγείας, και όχι μόνο, και συνεχώς μεριμνούμε ώστε να δημιουργούμε προγράμματα που ταιριάζουν στον Έλληνα πολίτη. Για παράδειγμα, τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια που προωθούμε στην αγορά προσφέρουν εξαιρετικές αποδόσεις, ώστε να βγαίνει κερδισμένος ο πελάτης μας.

iw? Τι εγγυήσεις δίνετε;

Π.Δ.: Το εγγυημένο τεχνικό μας επιτόκιο είναι σήμερα 3,35% και είναι από τα υψηλότερα στην αγορά. Αυτό το προσφέρουμε σε προϊόντα ζωής και σύνταξης. Όποιος έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα απολαύσει στο μέλλον μια πολύ καλή απόδοση. Θα έχει δηλαδή δημιουργήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να λάβει μια αξιόλογη μηνιαία σύνταξη ή ένα εφάπαξ ποσό.

iw? Αναγνωρίζουν οι πολίτες-καταναλωτές την πολύχρονη παρουσία σας και τελικά εμπιστεύονται την Generali;

Π.Δ.: Να σας πω ότι μπορούμε να πούμε από τώρα με βεβαιότητα ότι το 2013 θα κλείσουμε με αύξηση παραγωγής, σε αντίθεση με τα μηνύματα της αγοράς. Αυτό δείχνει την αναγνώρισή μας και την εργασία που αυτή προϋποθέτει.

iw? Η Generali δημιουργεί νέα προϊόντα;

Π.Δ.: Συνεχώς. Προσαρμοζόμαστε, όπως σας είπα και νωρίτερα, στα όσα έχει ανάγκη η αγορά. Στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα προωθήσουμε καινούργια καινοτόμα προγράμματα για Υγεία και Σύνταξη.

iw? Υπάρχουν καλά και οικονομικά προϊόντα στην αγορά;

Π.Δ.: Υπάρχουν προϊόντα για κάθε περίπτωση. Μπορεί ο καθένας, ανάλογα με το εισόδημά του, να μεριμνήσει για τα μέλη της οικογένειάς του, για τον ίδιο, για την περιουσία του. Να είναι δηλαδή πραγματικά ασφαλισμένος και να έχει απαλλαγεί από το ρίσκο τού να είναι ανασφάλιστος.

iw? Για την αγορά της διαμεσολάβησης τι πιστεύετε;

Π.Δ.: Οι διαμεσολαβητές αποτελούν το δίκτυο που μπορεί να αναπτύξει την ασφαλιστική αγορά, να δώσει λύσεις προς κάθε κατεύθυνση και να συνδράμει στη σωστή επιλογή του κάθε πολίτη, που επιθυμεί να ασφαλιστεί ολοκληρωμένα και αξιόπιστα. Οι καταναλωτές πρέπει να απευθύνονται στους διαμεσολαβητές, ώστε να αποκτούν ευρεία γνώση των ασφαλιστικών προγραμμάτων που προσφέρονται στην αγορά. Εμείς, ως εταιρεία, δίνουμε έμφαση στα κλασικά δίκτυα πωλήσεων, γιατί πιστεύουμε στον ουσιαστικό ρόλο των διαμεσολαβητών και τους εμπιστευόμαστε την προώθηση των προγραμμάτων μας.