Με πολλές ταχύτητες το νέο σύστημα εισπράξεων

Κατά κύματα θα εισέρχονται από τις αρχές του χρόνου οι εταιρείες στο νέο καθεστώς εισπράξεων με το οποίο επί της αρχής συμφωνούν αλλά ακόμα δεν είναι όλες έτοιμες στον ίδιο βαθμό να το εφαρμόσουν από την πρώτη εβδομάδα του έτους και πλέον βρίσκονται στη διαδικασία των διευκρινήσεων.  

Αυτό προκύπτει από πληροφορίες του iw που κάνουν εμφανές ότι η ασφαλιστική αγορά θέλει να υιοθετήσει το νέο σύστημα εισπράξεων και να ενταχθεί αρμονικά σε αυτό χωρίς να διεκδικεί παρατάσεις για την εφαρμογή του. Ωστόσο επί της διαδικασίας υπάρχουν ακόμα προσκόμματα.

Ήδη κάποιες εταιρείες, μεγάλες και ελληνικών συμφερόντων,  είναι έτοιμες και κατά πληροφορίες έχουν στείλει επιστολές στους συνεργάτες τους ότι από την 1.1 2014 ξεκινούν την τήρηση των όσων ορίζονται από τη ΤτΕ, και αφορούν την είσπραξη και απόδοση ασφαλίστρων. Επίσης υπάρχουν άλλες που ετοιμάζονται να αποστείλουν την ίδια ενημέρωση στους συνεργάτες τους (χθεσινό ρεπορτάζ του iw). Ταυτόχρονα μερίδα εταιρειών κατά πληροφορίες δεν είναι απολύτως έτοιμες, ζητούν κάποιες διευκρινήσεις και εκτιμούν ότι μόλις ξεκαθαρίσουν –σε συνεργασία με την ΤτΕ- αυτά που χρειάζονται τότε θα ενταχθούν στο σύστημα. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες που  ερμηνεύουν διαφορετικά την νομοθεσία και θεωρούν ότι ακόμα και με το νέο εισπρακτικό σύστημα υπάρχει περιθώριο «ελαστικότητας» ως προς τη είσπραξη και απόδοση ασφαλίστρων. 

Για το καυτό θέμα των διακανονισμών που υφίστανται και αφορούν συμφωνίες που έχουν γίνει, οι πληροφορίες αναφέρουν και εδώ αναζητούνται λύσεις και δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει. Το πιθανότερο είναι η κάθε εταιρεία να εφαρμόσει κατά τις αντοχές της ένα δικό της σύστημα που θα διασφαλίσει ομαλότητα στην σχέση με τους συνεργάτες της. Πάντως, όλα δείχνουν ότι οι ταχύτητες εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι πολλές και αυτό θα γίνει εμφανές στο πρώτο δίμηνο έτους.