Μέχρι που θα διορθώσει η αγορά;

Μετά την καταγραφή νέου υψηλού έτους, αλλά και τα νέα υψηλά 29 μηνών από τον Ιούλιο του 2011, για τον Γενικό Δείκτη στη συνεδρίαση της Δευτέρας (1.228,23 μονάδες), η αγορά διόρθωσε στις επόμενες συνεδριάσεις, με μειωμένους όμως τζίρους συναλλαγών.

Επιπλέον, υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων, ως αποτέλεσμα της κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών. Με τη διαδικασία της εναλλαγής των δεικτοβαρών μετοχών του FTSE 25, που εστιάζει πλέον στην ομάδα των μετοχών που περιλαμβάνει ο δείκτης MSCI αναδυομένων αγορών, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε να καταγράψει την υψηλότερη επίδοση για το 2013. Αυτό ήρθε σε συνέχεια της, μικρής έστω, αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, που συνεχίζει να επηρεάζει καταλυτικά τις κινήσεις των θεσμικών επενδυτών ανά τον κόσμο, αλλά και της δημοσιοποίησης αισθητά βελτιωμένων αποτελεσμάτων στα εννεάμηνα των εισηγμένων εταιρειών, με τα τραπεζικά όμως κέρδη να οφείλονται κυρίως σε υπεραξίες.

Όμως, μετά την καταγραφή νέων υψηλών, το ελληνικό χρηματιστήριο, τεχνικά, έχει εισέλθει σε καθοδικό κανάλι, με τις στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1.180 και, χαμηλότερα, στις 1.150 και 1.100 μονάδες, ενώ αντιστάσεις υπάρχουν στις 1.230 και, υψηλοτέρα, στις 1.250 μονάδες. Οι αναλυτές για το υπόλοιπο του έτους περιμένουν ότι το ενδιαφέρον θα παραμείνει έντονο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η πρώτη περίοδος εξάσκησης των warrants θα μας απασχολήσει όλο τον μήνα, με διαφορετικές επιλογές για τα χαρτοφυλάκια, ανάλογα με τη ρευστότητά τους και τους επενδυτικούς στόχους τους.

Η υποβάθμιση του χρηματιστηρίου από την MSCI έφερε εισροές αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων, ενώ τα active emerging funds θα δώσουν τον τόνο σε σημαντικό αριθμό μετοχών από δω και πέρα.

Η βελτίωση των αποτιμήσεων, λόγω τέλους του έτους, είναι αναμενόμενη για ένα αριθμό μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ τα δημοσιεύματα για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται, όπως και οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων, ενώ οι τιμές – στόχοι των μετοχών αναβαθμίζονται. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων έδειξαν σταθεροποίηση, αλλά και αρχή ανάκαμψης για κάποιες.

 Η πολιτική σταθερότητα και η κατάληξη των συζητήσεων με την Τρόικα είναι βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης για το χρηματιστήριο και την προσέγγιση των 1.250 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Ο Δεκέμβριος, πάντως, θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο αναμένουμε τις συνήθεις κινήσεις «καλλωπισμού» των τιμών των μετοχών από πλευράς θεσμικών επενδυτών, ενώ ξεκινάει και η διαδικασία εξάσκησης των warrants της Alpha Bank, για τα οποία υπάρχει η βάσιμη προσδοκία ικανοποιητικής ανταπόκρισης από τους επενδυτές, καθώς η τιμή εξάσκησης υπολείπεται αισθητά της τρέχουσας τιμής.