Στα “αζήτητα” του run off τo 50% των ζημιών του ΕΚ

Συνολικό πλαφόν 300 εκατ. ευρώ θα έχει το Επικουρικό Κεφάλαιο για τις συμφωνίες που θα συνάψει με τρίτες εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού που θα αναλάβουν να τρέξουν το run off χαρτοφυλακίων ασφαλιστικών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν.
 
Συμφωνα με πληροφορίες του iw, ήδη έχει αποφασιστεί ότι οι δύο πρώτες συμφωνίες θα αντιστοιχούν σε υποχρεώσεις της τάξης των 110 εκατ. ευρώ και θα αφορούν στις ασφαλιστικές General Union και General Trust, για τις οποίες διενεργούνται εκτιμήσεις, σχετικά με:
 
-       Τις εκκρεμείς ζημίες και άρα τις υποχρεώσεις που ανακύπτουν από τα χαρτοφυλάκιά τους.
-       Τα περιουσιακά τους στοιχεία (κινητά ή ακίνητα).
-       Τη διαφορά μεταξύ των δύο «λογαριασμών».
 
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, μένει να αποφασιστεί με τι επιτόκιο οι εξειδικευμένες εταιρείες θα αναλάβουν το run off των ακάλυπτων υποχρεώσεων, που βάσει κάποιων πρώτων εκτιμήσεων για τις General Union και General Trust υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 90 εκατ. ευρώ (110 εκατ. εκκρεμείς ζημίες μείων 20 εκατ. περιουσιακά στοιχεία).
 
Πηγές του iw αναφέρουν επίσης ότι, η συμφωνία που θα συνάψει το Επικουρικό Κεφάλαιο θα είναι για 10 χρόνια και ετήσιες καταβολές οι οποίες σε σύνολο (για το πλαφόν των 300 εκατ. ευρώ που προαναφέρθηκε) δεν θα ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ, ώστε ο φορέας να είναι σε θέση με το υπόλοιπο των διαθεσίμων του να καλύψει άλλες υποχρεώσεις, όπως τις ζημίες από ανασφάλιστα και τα χαρτοφυλάκια για όσες ασφαλιστικές δεν θα επιδιωχθεί τελικά run off.

Κατά άλλες πληροφορίες πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει δυσκολία στην ανάληψη των ζημιών και γίνονται εκτιμήσεις των ζημιών από πολλές πλευρές.