Νυστέρι στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ

Τη «νύφη» του πλεονάσματος καλείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, που θα δει τις δαπάνες για φάρμακα και παροχές ασθενείας να «πετσοκόβονται», βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού του 2014, που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ και το 2014 σε 2,9 δισεκ. ευρώ, στηριζόμενο, κατά κύριο λόγο, στη μείωση των δαπανών.

Η μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να αγγίξει το 30% και στις λοιπές παροχές ασθενείας το 25%, ποσοστά που αντιστοιχούν σε περιστολή 1,6 δισεκ. ευρώ, από τα € 5,2 δισεκ. στα €3,6 δισεκ., σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Το παραπάνω ποσό φαίνεται πως αντιστοιχεί και στο μεγαλύτερο μέρος της μείωσης που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 για τη χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Το κράτος θα δαπανήσει το 2014 περίπου 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μειώσεις που θα επηρεάσουν κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία (- 1,6 δισεκ. ευρώ) και εν συνεχεία τα νοσοκομεία (-528 εκατ. ευρώ) και εν τέλει τον ΕΟΠΥΥ (-334 εκατ. ευρώ).

Ο προϋπολογισμός θα πάει στη Βουλή για ψήφιση στις αρχές Δεκεμβρίου.