Κόκκινη κάρτα από την ΤτΕ στο αίτημα μείωσης των εγγυημένων επιτοκίων

Αμετακίνητη στη θέση της, να μην μειώσει τα εγγυημένα επιτόκια των επενδυτικών – συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών, εμφανίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του iw, στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντησης εκπροσώπων της Ένωσης και ανώτατων παραγόντων της Εποπτικής Αρχής, κατέστη σαφές από την πλευρά της ΤτΕ ότι δεν είναι στις προθέσεις της, παρά τις πολύμηνες πιέσεις τις οποίες δέχεται από την αγορά, να μειώσει τα εγγυημένα επιτόκια για τις ανανεώσεις συμβολαίων που ήδη «τρέχουν» και που εξασφαλίζουν αποδόσεις της τάξης του 3,35%.

Όπως διαμηνύθηκε στην Ένωση, σε κάθε περίπτωση η Εποπτική Αρχή θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα απολαύσουν μέχρι και τη λήξη των συμβολαίων τους τα όσα προβλέπονται σε αυτά. Σημειώνεται ότι, ήδη κατά το παρελθόν τα εγγυημένα επιτόκια μειώθηκαν νομοθετικά και από 5% που έφθανε το υψηλότερο προσγειώθηκαν στο 3,35%.

Η Ένωση ζητάει σήμερα από την ΤτΕ οι αιτούμενες μειώσεις να ισχύσουν για κάθε νέο συμβόλαιο, καθώς και για τις ανανεώσεις όσων ήδη έχουν συναφθεί. Σε ότι αφορά τα δεύτερα, προτείνει οι αποδόσεις τους μέχρι και τη νομοθετική παρέμβαση να υπολογιστούν με βάση το σημερινό εγγυημένο επιτόκιο και τα αποθέματα που θα δημιουργηθούν με τις ανανεώσεις να επενδυθούν βάσει των νέων – μειωμένων επιτοκίων.

Πάντως, ανώτατα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς δηλώνουν πως πλέον στις διεθνείς αγορές όχι μόνο δεν υφίστανται επενδυτικοί τίτλοι οι οποίοι να προσφέρουν επιτόκια υψηλότερα του 3,35%, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών αποδίδουν ελάχιστα και ως εκ τούτου ο κλάδος ζημιώνεται, σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω της ύφεσης έχει να αντιμετωπίσει και άλλα αρνητικά μέτωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Ένωσης αναφέρει ότι τα εγγυημένα επιτόκια θα πρέπει να διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,5%, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι το ποσοστό θα πρέπει να διαμορφωθεί κάτω και του 2%.