Σκάνδαλο ορθοπεδικών: Τα επίσημα έγγραφα που «καίνε» την J&J

Ζήτημα χρόνου είναι – σύμφωνα με δικαστικές πηγές – να φθάσει στο τέλος της η μεγάλη έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο με τις μίζες που έχει αποκαλυφθεί από το εξωτερικό ότι έδινε σε Έλληνες γιατρούς η εταιρεία DePuy, που ανήκει στον όμιλο της Johnson & Jonhson.

Εμείς αποκαλύπτουμε σήμερα τα επίσημα έγγραφα της Αμερικανικής Δικαιοσύνης για την πολύκροτη υπόθεση.
Θυμίζουμε ότι η μεγάλη απάτη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου με μίζες ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι στήθηκε την διετία 1996 -1998 και συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι και το 2008!

Το θέμα αποκαλύφθηκε στο εξωτερικό και απασχόλησε τόσο την Αμερικανική όσο και τη βρετανική δικαιοσύνη. Μάλιστα, στο εξωτερικό έχει ήδη καταδικαστεί και φυλακιστεί ο επικεφαλής της DePuy. Εδώ παρά τις πολύχρονες έρευνες δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Όμως, φαίνεται ότι σύντομα θα μπουν χειροπέδες σε μεσάζοντες και γιατρούς.

Τα έγγραφα που αποκαλύπτουμε σήμερα προέρχονται από τις μηνύσεις του αμερικανικού Υπουργείου δικαιοσύνης εναντίον της Johnson & Johnson καθώς και της Βρετανικής UK Serious Fraud Office. Ακόμη, έχει αξία να μελετήσει κανείς το κείμενο που αφορά στο απολογητικό υπόμνημα του Robert John Dougall, ανώτερο στέλεχος της DePuy, θυγατρικής της Johnson and Johnson. Τα κείμενα δημοσιοποιήθηκαν το 2011 από το Greekamericannewsagensy.com.

O Dougall περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πως στήθηκε το κύκλωμα της απάτης στην Ελλάδα για την προώθηση και την πώληση στην ελληνική αγορά υλικών της θυγατρικής της Johnson and Johnson. Εξηγεί αναλυτικά τις διαδικασίες και τις μεθοδεύσεις με τις οποίες ένα προσθετικό υλικό αξίας όχι περισσότερο από 300 δολάρια διεθνής, έφθανε στην Ελλάδα με τις μίζες και τις υπερτιμολογήσεις  να πουλιέται 3.000 ευρώ!

Η υπόθεση ξεκίνησε, το Μάρτιο του 2006, όταν η ίδια η Johnson & Johnson, ύστερα από εσωτερική καταγγελία στελεχών της, ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για ενέργειες που παραβιάζουν τον αμερικανικό κώδικα, αναφορικά με πρακτικές διαφθοράς προς ξένη χώρα. Η καταγγελία αφορούσε ειδικά την πώληση ορθοπεδικών προϊόντων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια σχετική αναφορά υπεβλήθη από την εταιρία στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η έρευνα επεκτάθηκε και στη Βρετανία, όπου είχε έδρα η DePuy, θυγατρική της J&J που εμπλεκόταν στο ελληνικό σκάνδαλο. Οι έρευνες κράτησαν 4 χρόνια με την πλήρη συνεργασία του αμερικανικού κολοσσού. Για την υπόθεση αυτή, η J&J έχει ήδη καταβάλλει πρόστιμο ύψους 71 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ και περίπου 5 εκατ. λίρες στην Αγγλία.

Η παραβατική συμπεριφορά της εταιρίας περιλάμβανε την καταβολή πληρωμών από την DePuy International Limited σε μεσάζοντες, ώστε να δίνουν «μίζες» σε έλληνες γιατρούς που εργάζονταν στο ελληνικό σύστημα υγείας. Οι πληρωμές αυτές προς τους μεσάζοντες αναλογούσαν στο 20% της τελικής τιμής των ορθοπεδικών προϊόντων.

Ο μεσάζων της DePuy International Limited ήταν αρχικά η εταιρία Medec SA, η οποία τον Φεβρουάριο του 2001, αγοράστηκε από την DePuy International Limited, αλλάζοντας την επωνυμία της σε DePuy Medec, ενώ τον Οκτώβριο του 2003 μετονομάστηκε σε DePuy Hellas.

Από το πόρισμα των Βρετανών προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε στους μεσάζοντες της DePuy International Limited περίπου 33,5 εκατ. στερλίνες συνολικά για την αγορά ορθοπεδικών προϊόντων από το 1998 μέχρι το 2007 για την χρήση τους στα δημόσια νοσοκομεία. Από αυτά, υπολογίζεται «περίπου 14,8 εκατομμύρια στερλίνες μπορεί να ειπωθεί ότι αντιπροσωπεύουν απόκτηση περιουσίας με παράνομο τρόπο».

Από το 2011, οι ξένες αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές για την υπόθεση μαζί με λίστα με ονόματα στελεχών και γιατρών, που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Αν πιστέψουμε πρόσφατα δημοσιεύματα φαίνεται ότι φθάνουμε στο τέλος της έρευνας. Μένει να δούμε αν θα προσδιοριστούν ευθύνες – εκτός από στελέχη των αντιπροσώπων και ορθοπεδικούς – σε στελέχη του δημοσίου και κυρίως σε πολιτικά πρόσωπα…

Στο μεταξύ μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει περιπτώσεις, όπου γιατροί που φέρεται ότι εμπλέκονται σε ανάλογες υποθέσεις έχουν απαλλαγεί από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ άλλοι έχουν απαλλαγεί από τη δικαιοσύνη λόγω παραγραφής…

Τα σχετικά έγγραφα μπορείτε να δείτε στα ακόλουθα αρχεία:
Αρχείο πρώτο
Αρχείο δεύτερο