Επανατοποθέτηση των ασφαλιστικών στην αγορά

Την επανατοποθέτηση των ασφαλιστικών εταιρειών στην συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή και την ένταξη και των άλλων ασφαλιστικών προγραμμάτων –πέραν του υποχρεωτικού αυτοκινήτου- στις προτεραιότητες κάθε πολίτη επιδιώκουν οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμώντας ότι η περίοδος είναι καθοριστική για την εξέλιξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.

Την προσπάθεια αυτή «εξωστρέφειας» που πλαισιώνεται από μια σειρά ενεργειών από την πλευρά της διοίκησης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός της κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την «Ημέρα ιδιωτικής Ασφάλισης». 

Στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών και Δημόσιων Σχέσεων κ. Νίκος Μακρόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε την σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης  για τον κάθε πολίτη. Επίσης εξήρε «τη σιγουριά που προσφέρει στον κάτοχό του ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο» ενώ επισήμανε ότι «η ενημέρωση των πολιτών για την ασφάλιση αποτελεί πλέον καθοριστική για τον θεσμό προτεραιότητα».

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει για την ιδιωτική ασφάλιση και επισήμανε πώς αυτό πρέπει άμεσα να καλυφθεί καθώς οι ασφαλιστικές πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις γεγονός αδιαμφισβήτητο που αποδεικνύει τη σημασία τους και την παρουσία τους όταν χρειαστεί να αποζημιώσουν. Όπως τόνισε «είμαστε μια κοινωνία ανασφάλιστη, με τα ασφάλιστρα να αποτελούν το 2,4% του ΑΕΠ έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που φτάνει στο 9%. Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή καθώς διαθέτει τεχνογνωσία, εμπειρία, κεφάλαια, ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που επιβάλλεται από το Solvency II και αυστηρή εποπτεία».

Αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς, εκτίμησε ότι ο κλάδος δείχνει να βιώνει το σημείο καμπής στην πτώση της παραγωγής του, καθότι ενώ στο εννεάμηνο οι απώλειες ήταν της τάξης του 10,1%, στις ασφαλίσεις Ζωής ο Σεπτέμβριος του 2013 σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2012 ήταν ανοδικός κατά 11% και αντιστοίχως ο Αύγουστος του 2013 ήταν επίσης ανοδικός κατάΟ πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών και Δημόσιων Σχέσεων της ΕΑΕΕ, κ. Νίκος Μακρόπουλος 5,5%.
Στις Γενικές Ασφαλίσεις ο Σεπτέμβριος του 2013 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2012 ήταν πτωτικός μόλις κατά 1,7%, και αντιστοίχως ο Αύγουστος του 2013 ανοδικός κατά 0,2%. Σε σύνολο η αγορά το Σεπτέμβριο κινήθηκε ανοδικά κατά 3,5% και ο Αύγουστος επίσης ανοδικά κατά 2,4%. 

«Η αγορά έχει μικρύνει από το 2007 που ήταν 5,5 δις ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει γύρω στα 4 δις ευρώ» τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου, για να προσθέσει ότι  οι ζημιές χρήσεως την τελευταία δωδεκαετία ήταν 2,1 δις ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις διατηρήθηκαν σταθερές στα 3 δις ευρώ, ακόμα και πέρσι που ο τζίρος μειώθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ περίπου. Όσο για τις απώλειες από το PSI αθροιστικά έφθασαν τα 2 δισ. ευρώ.

Ακόμα ο πρόεδρος επισήμανε ότι η είσοδος της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα των συντάξεων θεωρείται βέβαιη και οι εταιρείες προετοιμάζονται για να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς οι οποίες για τις μεν εταιρείες θα  καθοριστούν από «την χιονοστιβάδα κανονιστικών και θεσμικών μέτρων που έρχονται» και για τους καταναλωτές από τις ραγδαίες επικείμενες εξελίξεις στους τομείς της κρατική περίθαλψης και σύνταξης.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε στο καθεστώς που ισχύει σε άλλες χώρες σχετικά με την ιδιωτική σύνταξη αναδεικνύοντας την διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα,  τόνισε ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει με σύνεση να δηλώσουν προς επιχειρήσεις πολίτες και κράτος ότι είναι παρούσες και έτοιμες να παίξουν το ρόλο τους». 

Στη Γερμανία όπου η σύνταξη είναι πλήρως κρατική, η αναπλήρωση βρίσκεται στο 40%, στην Ολλανδία όπου η αναπλήρωση είναι σχεδόν 90% με μόλις το 25% να προέρχεται από το κράτος, στην Ιταλία με αναπλήρωση λίγο πάνω από 60% η σύνταξη είναι μόνο κρατική, στην Πολωνία με αναπλήρωση σχεδόν 60% και το 25% να προέρχεται από το κράτος και στη Δανία με αναπλήρωση 80% με επίσης μόνο το 25% να προέρχεται από το κράτος.

«Οι παροχές του Κοινωνικού Κράτους δυστυχώς περιορίζονται και πρέπει σαν κοινωνία να το αντιμετωπίσουμε στηριζόμενοι και στην Ιδιωτική ασφάλιση» τόνισε και πρόσθεσε όπως «η Ελληνική ασφαλιστική αγορά με 8.000 εργαζόμενους και 20.000 συνεργάτες, με 3 δισεκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις την περασμένη χρονιά, με 11 δισεκατομμύρια επενδύσεις, με πάνω από ½ δισεκατομμύριο φόρους στο Ελληνικό κράτος και με σοβαρή εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι έτοιμη να συνεισφέρει στο να γίνουμε μια σωστά ασφαλισμένη , άρα και εξασφαλισμένη κοινωνία».