Η αγορά συσπειρώνεται για όσα έρχονται

Δύο μεγάλοι πόλοι της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς έριξαν κάθε τείχος που – ενδεχομένως και από λάθος – υπήρχε ανάμεσά τους και κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με σημεία σύγκλισης, με απόψεις κοινές, με σκέψεις που σχετίζονται με την πρόοδο της ασφαλιστικής αγοράς.

Οφείλουμε να το επισημάνουμε ως συμπέρασμα που προέκυψε από την εκδήλωση, που με πρωτοβουλία των επιμελητηρίων έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, όπου προσήλθαν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, ενεργά στελέχη της αγοράς, για να ακούσουν, να συζητήσουν, να προβληματιστούν.

Οι εκπρόσωποι της διαμεσολάβησης και οι εκπρόσωποι των ασφαλιστών έδειξαν, για πρώτη φορά, κάτι πολύ σημαντικό: ότι μπορούν να σκεφτούν από κοινού για την αγορά και από κοινού να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε θεωρούν εμπόδιο για την απρόσκοπτη εξέλιξη των ασφαλιστικών εργασιών.

Είναι μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική, που αφενός δείχνει το επίπεδο των σχέσεων, το επίπεδο των ανθρώπων που πλέον ηγούνται των θεσμών και το επίπεδο των στελεχών που ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους συναντήσεις.

Τα στελέχη, με τη στάση τους, δείχνουν ότι κατανοούν πλέον πως το μέλλον της αγοράς είναι κοινό, πως δεν υπάρχουν αντίθετα στρατόπεδα και αντικρουόμενα συμφέροντα, και πως μέσα από τη συσπείρωση των δυνάμεων θα έλθει η παραγωγή και η ανάπτυξη. 

Οι επικεφαλής των θεσμικών φορέων που προκάλεσαν τη συνάντηση και οι υπόλοιποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, δείχνουν πως διακρίνονται από υψηλού βαθμού πολιτισμό και πως κινούνται προς το μέλλον με ευαισθησία και συλλογικότητα.
Οι άνθρωποι, οι μεμονωμένες επαγγελματικές οντότητες, ο κάθε ασφαλιστής, ο κάθε διαμεσολαβητής που προσήλθαν, έδειξαν πως κατανόησαν τη σημασία της πρωτοβουλίας και ήρθαν να ακούσουν κατανοώντας ότι τα συμπεράσματα της κουβέντας θα αποτελέσουν «μπούσουλα» για τα επόμενα βήματα. 

Είναι διακριτό, πλέον, ότι η αγορά συσπειρώνεται απέναντι στα όσα έρχονται.