Οι πολίτες στρέφονται περισσότερο στις ιδιωτικές ασφαλίσεις υγείας

Για τις εξελίξεις στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας, τις τάσεις των καταναλωτών και τα προγράμματα υγείας της Interasco μίλησε στο iw κα Άννα Βασιλιάγκου, Διευθύντρια του κλάδου Υγείας στην Interasco.

Ποια τα οφέλη των προγραμμάτων υγείας για τον καταναλωτή;

Α. Βασιλιάγκου: Τα οφέλη των νοσοκομειακών προγραμμάτων υγείας για τον καταναλωτή είναι αδιαμφισβήτητα πολλά και σημαντικά καθώς αφενός εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή πρόσβαση σε όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας (και όχι μόνο), χωρίς καθυστέρηση και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και αφετέρου καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό, έως και πλήρως, όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούνται.

Τα νοσοκομειακά προγράμματα προσφέρουν α) διαθεσιμότητα των υπηρεσιών υγείας , χωρίς χρονικούς περιορισμούς 24ώρες/365 ημέρες, β) ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας με αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, χρήση σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων και ιατρικής τεχνολογίας   γ) προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, εύκολη πρόσβαση σε ιατρούς και κλινικές, πλήρη ελευθερία επιλογής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, και τέλος δ) προσφέρουν με προσιτό κόστος ασφάλεια και προστασία της υγείας των ασφαλισμένων που πλέον αποτελεί προτεραιότητα, και πολύ περισσότερο στην σημερινή οικονομική συγκυρία όπου δυστυχώς οι παροχές υγείας των δημόσιων ασφαλιστικών οργανισμών εμφανίζονται ανεπαρκείς.

Οι ασφαλισμένοι προσανατολίζονται περισσότερο σε μονοετή ή πολυετή συμβόλαια; Ακυρώνουν πολυετή συμβόλαια για να συνάψουν ετήσια;

Α. Βασιλιάγκου: Την δεδομένη χρονική στιγμή, αυτό που παρατηρούμε στην αγορά των νοσοκομειακών προγραμμάτων ασφάλισης είναι πως οι ασφαλισμένοι έχουν την τάση να επιλέγουν ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια και πολλές φορές να ακυρώνουν παλιότερα συμβόλαια υγείας προκειμένου να συνάψουν νέα. Η βασική αιτία της τάσης αυτής είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει νέα προϊόντα υγείας που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες με βελτιωμένο κόστος ασφαλίστρων σε σχέση με τα προγενέστερα συμβόλαια γεγονός που κινητοποιεί τους ασφαλισμένους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια τα μεγέθη του κλάδου; Δεδομένου του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κράτος μειώνει συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει δωρεάν στον πολίτη έχει παρατηρηθεί αύξηση των συμβολαίων υγείας;

Α. Βασιλιάγκου: Το γραφειοκρατικό κράτος αδυνατεί να παράγει αποτελεσματικές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Από την άλλη πλευρά ο ιδιωτικός τομέας υγείας προσφέρει ταχύτητα εξυπηρέτησης, καινοτομία, ελευθερία επιλογής και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Ο τομέας της Υγείας παρουσιάζει τα τελευταίο χρόνια σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις, με κύριο χαρακτηριστικό τη στροφή των πολιτών στην Ιδιωτική Περίθαλψη. Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν είναι ικανοποιημένος από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και ανισότητα στις παροχές. Δημογραφικοί, κοινωνικοί και κυρίως οικονομικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ουσιαστική αυτή αλλαγή. Οι πολίτες σήμερα στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις ιδιωτικές ασφαλίσεις Υγείας για να εξασφαλίσουν καλύτερη περίθαλψη, αλλά και τα οφέλη από τις σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στην Ιατρική.

Ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης του;

Α. Βασιλιάγκου: Γνωρίζουμε ότι στην Ελληνική αγορά η ιδιωτική ασφάλιση υγείας βρίσκεται σε πολύ κατώτερη θέση συγκρινόμενη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συνεπώς οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι αναμφίβολά υψηλές. Αν και ο μέσος Έλληνας δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει την ασφαλιστική συνείδηση του μέσου Ευρωπαίου, παρόλο που οι καιροί και οι περιστάσεις το καθιστούν απαραίτητο , πλέον είναι αναγκαίο οι ασφαλιστικές εταιρείες να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του κλάδου , δημιουργώντας προσφιλή προϊόντα υγείας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει στο μέλλον ένα πλέγμα κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας για όλους τους πολίτες.

Ποια προγράμματα παρέχει η εταιρεία σας στους ασφαλισμένους;

Α. Βασιλιάγκου: Η Interasco έχει δημιουργήσει  σύγχρονα ασφαλιστικά προϊόντα με γνώμονα τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Τα προϊόντα υγείας της Interasco προσφέρουν πλήρη νοσοκομειακή κάλυψη στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με κεφάλαιο έως και 1.000.000 ευρώ. Τα προγράμματα δίνουν την επιλογή ανάμεσα σε πλήθος απαλλασσόμενων ποσών προκειμένου να είναι προσιτά σε κόστος, επίσης προσφέρουν δωρεάν προληπτικούς ελέγχους, επίδομα τοκετού, bonus μη χρήσης, νοσοκομειακό και χειρουργικό επίδομα, αμοιβή για αποκλειστική νοσηλεύτρια, επείγουσα μεταφορά, δαπάνες πριν και μετά την νοσηλεία κλπ. 

Τέλος, η Interasco αναγνωρίζοντας ότι η πρόληψη πρέπει να αποτελεί σημαντικό συστατικό των προϊόντων υγείας δημιούργησε το νέο νοσοκομειακό πακέτο ”Safe Care” το οποίο παρέχει πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη και την ίδια στιγμή καινοτομεί δεσμεύοντας τους ασφαλισμένους προκειμένου να διενεργήσουν τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο που τους παρέχει.