Σε μεταβατική περίοδο η είσπραξη ασφαλίστρων

Ανοικτή στο ενδεχόμενο το 2014 να αποτελέσει έτος προσαρμογής των διαμεσολαβούντων στο νέο καθεστώς είσπραξης και απόδοσης των ασφαλίστρων φαίνεται πως είναι η ασφαλιστική αγορά.

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από την τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, στην εκδήλωση των τριών Επαγγελματικών Επιμελητηρίων στο Μέγαρο Αθηνών, αλλά και από την εισπρακτική πολιτική που εφαρμόζουν ήδη αρκετές εταιρείες.

Η Ένωση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής περιόδου που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το 2014, καθότι όπως δήλωσε, το Solvency II «διώκει» τα υπόλοιπα, όμως θα εφαρμοστεί 1η Ιανουαρίου 2016 με ισολογισμούς χρήσης 2015. Υπό αυτή την έννοια, όπως υπονόησε, κάθε ανοικτό υπόλοιπο θα μπορούσε να «μαζευτεί» κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2014, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές και κυρίως η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αγορά πάντως επιχειρεί να δώσει ατύπως και από μόνη της λύση στο θέμα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, Δημήτρη Ζορμπά, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τόνισε ότι η εταιρεία του εφαρμόζει ήδη νέα πολιτική πιστώσεων που διευκολύνει τα δίκτυα.

Σε ανάλογες κινήσεις πάντως φέρονται να έχουν προχωρήσει και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, με στόχο το σταδιακό «ψαλίδισμα» των χρόνων πίστωσης προς τους διαμεσολαβούντες και άρα των ανείσπρακτων ασφαλίστρων. Στόχος των περισσότερων είναι να μειώνουν τους χρόνους αρχικά στους δύο μήνες και σε δεύτερο στάδιο στον ένα μήνα, ώστε σε τρίτη φάση να καταφέρουν να φθάσουν στους χρόνους που προβλέπει η πράξη Διοικητική της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πάντως από την πλευρά του διευθύνων σύμβουλος της Groupama, B. Woirhaye άσκησε σκληρή κριτική στην Εποπτική Αρχή, δηλώνοντας ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν προκαταβάλλονται τα ασφάλιστρα, ενώ στη Γαλλία, όπως είπε, οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν τα ασφάλιστρα μετά την πάροδο 10 έως 30 ημερών από την υπογραφή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, υπογράμμισε ότι το θεσμικό πλαίσιο της ασφαλιστικής αγοράς είναι πλέον τόσο αυστηρό και οικονομικά ασύμφορο που ουσιαστικά αποτελεί εμπόδιο εισόδου για νέους επενδυτές.