Χ.Α.: «Στάση» πριν δοκιμάσει νέα υψηλά

Μετά την καταγραφή νέων υψηλών από τα τέλη Ιουλίου του 2011 και την επίτευξη του στόχου των 1.200 μονάδων, η χρηματιστηριακή αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει στα επίπεδα των 1.150 μονάδων, χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση η συνέχιση της ανόδου, όπως τονίζουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παραμένει έντονο, ενώ και οι τζίροι είναι ικανοποιητικοί. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, προς τις 1.250 μονάδες. 

Με κέρδη 2,10% έκλεισαν οι τιμές των μετοχών την περασμένη εβδομάδα, με την αγορά να συμπληρώνει την πέμπτη ανοδική εβδομάδα. Στη διάρκεια των πέντε ανοδικών συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει κέρδη 20,98%.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών ενισχύεται κατά 17,40%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 31,13%. Από τα χαμηλά της 15ης Ιουλίου, τις 800,32 μονάδες, καταγράφει άνοδο 48,76%. 

Στη συνεδρίαση της Τρίτης η αγορά βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Ιουλίου του 2011, πάνω από τις 1.200 μονάδες. Στη συνέχεια η αγορά διόρθωσε μέχρι τις 1.150 μονάδες, για να σταθεροποιηθεί μετά σε υψηλότερα επίπεδα, στην περιοχή των 1.180-1.190 μονάδων. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα πρέπει η αγορά να κρατήσει την περιοχή των 1.150 μονάδων για να μπορέσει να ξαναδοκιμάσει την περιοχή των 1.200 μονάδων, με στόχο τις 1.250 μονάδες. 

Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που τονίζουν ότι η αγορά έχει «υπερθερμανθεί», αλλά η όποια διόρθωση θεωρείται καλοδεχούμενη, με τις επόμενες στηρίξεις του Δείκτη να εντοπίζονται στις 1.130 και 1.080 μονάδες, επίπεδα που ενδείκνυνται για επανατοποθετήσεις, ενόψει του Νοεμβρίου που αναμένεται ιδιαίτερα «θερμός» μήνας, λόγω και των περαιτέρω εισροών με φόντο τις ανακατατάξεις στον MSCI. 

Ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς πλησιάζει η πρώτη περίοδος άσκησης των warrants.

Η βίαιη πτώση των τιμών των μετοχών στη συνεδρίαση της Τετάρτης δεν φόβισε τους χρηματιστές και τους επενδυτές, οι οποίοι – να σημειωθεί – ήταν προετοιμασμένοι για την εκδήλωση έντονων ρευστοποιήσεων μετά την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων.
Το «στοίχημα» της αγοράς είναι να διατηρηθεί ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών πάνω από την περιοχή των 1.150 μονάδων. 

 Αυτό όμως που εκτιμούν οι αναλυτές είναι ότι οι επενδυτές που εισήλθαν στο Χ.Α. το τελευταίο διάστημα δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την αγορά, καθώς οι προσδοκίες τους είναι αρκετές υψηλότερες από αυτές που τους έχει δώσει μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα η παραμονή των ξένων, ακόμη και των hedge funds, θα κριθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι πιο «γρήγοροι» μπορούν να πάρουν απόφαση εξόδου τον Ιανουάριο του 2014, όταν οι τιμές θα είναι αρκετά σκαλοπάτια πιο ψηλά.