Δ. Δημόπουλος: «Η Εθνική Ασφαλιστική δεν πωλείται»

Γεύμα γνωριμίας στους εκπροσώπους του ασφαλιστικού τύπου παρέθεσε η νέα διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι κ.κ. Δημήτρης Δημόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής, Σπύρος Μαυρόγαλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Θεοφάνης Παναγιωτόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Ήταν μία αφορμή για να ανακεφαλαιωθούν οι επιτυχίες του παρελθόντος και να προσδιοριστεί η στρατηγική του μέλλοντος όπως την οραματίζεται η νέα διοίκηση.

Στο κείμενο που ακολουθεί σας παραθέτουμε τα σημαντικότερα στοιχεία που προέκυψαν από τη συζήτηση με τον κ. Δ. Δημόπουλο, πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής και Γενικό Διευθυντή Corporate Banking της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας:

Το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρίας
Είναι συνειδητή η επιλογή μας να είμαστε εδώ στην Εθνική Ασφαλιστική. Βλέπω μια προοπτική και μία ένδειξη του μετόχου ότι δεν την εγκαταλείπει αλλά την ενισχύει  με ικανά στελέχη. Εμμέσως λοιπόν σας απαντώ ότι η Εθνική Ασφαλιστική δεν πουλιέται, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

Το μερίδιο αγοράς
Πιστεύουμε στην εταιρεία για αυτό είμαστε εδώ και θεωρούμε ότι η Εθνική Ασφαλιστική δικαιούται ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό και στο μέλλον θα δείτε πολλά πράγματα.

Η  κρίση
Στο τραπεζικό κομμάτι ο χάρτης έχει αλλάξει και βλέπω ότι και στο ασφαλιστικό χώρο πρέπει κάτι να γίνει, με δεδομένη την υφεσιακή κατάσταση. Εγώ μετά από 38 χρόνια στην τραπεζική αγορά πρώτη φορά βίωσα τέτοια κρίση.

Τα προϊόντα και η στρατηγική
Οργανώνουμε τα δίκτυα και καινούρια προϊόντα κερδοφόρα. Έχουμε ολοκληρώσει τις συμφωνίες με όλα τα νοσοκομεία, τα οποία θεωρούν ότι είμαστε ο καλύτερος πελάτης τους γιατί έχουν καθυστερήσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Έχουμε περιορίσει τις δαπάνες μας. Εξού και η κερδοφορία που είναι στην ουσία τέσσερα πράγματα: είναι ο έλεγχος των  δαπανών, ο έλεγχος των εξόδων από νοσήλια κλπ, είναι τα καινούρια προϊόντα που βγάζουμε τα κερδοφόρα πλέον που δεν είναι επιβαρυμένα από το παρελθόν και η στρατηγική να πάρουμε γενικότερα το μερίδιο που μας αναλογεί. Το bancassurance επίσης είναι σε εμβρυϊκό επίπεδο. Προσδοκώ συνέργιες με το δίκτυο.

Η συμφωνία με την Arch Re
Η συνεργασία με την Arch Re πάνω στην οποία δουλέψαμε για έξι μήνες είναι πολύ σημαντική, καθώς βελτιώνει το δείκτη φερεγγυότητας του ομίλου, έχουμε απελευθέρωση κεφαλαίων και το κυριότερο είναι ότι το χαρτοφυλάκιο παραμένει στην Εθνική Ασφαλιστική. Ήρθαν ελεγκτές από την αντασφαλιστική οι οποίοι διαπίστωσαν ότι διαχειριζόμαστε  ικανοποιητικά το χαρτοφυλάκιο ζημιών. Πετύχαμε να κρατήσουμε εδώ το χαρτοφυλάκιο και τα 420 εκατ. ευρώ αποθέματα θα μείνουν στην Ελλάδα. Εκκρεμούσε η έγκριση της ΤτΕ την οποία και πήραμε.

Οι εργαζόμενοι
Στο θέμα της μείωσης του κόστους των εργαζομένων, έχουμε τριετή συλλογική σύμβαση που κάναμε πέρυσι. Με τη συναίνεση των εργαζομένων πετύχαμε 14,9% μείωση. Ακόμα δεν μας απασχολεί κάτι άλλο. Τα ανώτερα στελέχη έχουν επίσης υποστεί μειώσεις 40% και πλέον. Η εθελουσία δεν είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να συζητάμε. Το συζητάνε και πολλοί εργαζόμενοι.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος
Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με την εκπροσώπηση της Εθνικής στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών. Μετά από την αποχώρηση του κ. Βασιλείου η Εθνική εκπροσωπείται από τον κ. Μαυρόγαλο, σε ρόλο παρατηρητή όμως. Ζητήσαμε από τον κ. Α. Σαρρηγεωργίου να αλλάξει το καταστατικό της Ένωσης.