Σώζει τις επιχειρήσεις η ασφάλιση πιστώσεων

Aύξηση κατά 15% των ασφαλιζόμενων πιστώσεων αναμένει για το 2013 η ασφαλιστική αγορά. Η  περιορισμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων και οι επιπτώσεις της κρίσης επιβάλλουν ακόμη και στην πιο υγιή επιχείρηση να διαχειριστεί τους πιστωτικούς της κινδύνους, ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της. Αυτός είναι και ο ρόλος της ασφάλισης πιστώσεων, που δρα σε επίπεδο προληπτικό και συμβουλευτικό και σε περίπτωση επισφάλειας, αποζημιώνει τον ασφαλισμένο.

Δεδομένου του ότι οκτώ στις δέκα συναλλαγές σήμερα πραγματοποιούνται επί πιστώσει, αλλά και βάσει των στοιχείων που συνθέτουν την εικόνα του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος, η ασφάλιση πιστώσεων αποτελεί ένα ουσιαστικό «εργαλείο» για τις επιχειρήσεις – και δη τις εξαγωγικές – που πρέπει να είναι ενήμερες για τους νομισματικούς και πολιτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε ξένες αγορές.

 Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες, με πρωτοβουλία του ΣΕΜΑ, για την ασφάλιση πιστώσεων, είχε αναφερθεί από τους κ.κ. Μ. Τζέη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Atradius, και Αλέξανδρο Γαβριήλογλου, Αναπληρωτή Διευθυντή της Euler Hermes, ότι στις ασφαλίσεις πιστώσεων έγιναν κάποιες «διορθώσεις» και ειδικότερα στα όρια καλύψεων και τις προϋπόθεσεις ασφάλισης. «Ο τομέας έχει πλέον περάσει σε μια νέα περίοδο, ανοίγει τα όρια ασφάλισης, γίνεται λιγότερο συντηρητικός, προσβλέπει στην ανάπτυξη και κυρίως στη συνδρομή του για τη βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στο “επιχειρείν” και, άρα, σε αύξηση των προς ασφάλιση πιστώσεων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 η παραγωγή από πρωτασφαλίσεις στον κλάδο πιστώσεων ανήλθε σε 13,5 εκατ. ευρώ και αποτελούσε το 1,2% του κλάδου ζημιών. Όπως αναφέρει η κα Μαρία Παπαζαρκάδα, Deputy Managing Director στην Atradius «η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα μόλις εσχάτως κατανόησε την ανάγκη της ασφάλισης πιστώσεων. Η οικονομική δυσπραγία, ο αυξημένος κίνδυνος μη πληρωμής και η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, ανέδειξαν την αξία του συγκεκριμένου ασφαλιστικού προϊόντος. Παρόλα αυτά, και πάντα σε σύγκριση με την εμπειρία που διαθέτει η εταιρεία μας μέσω των 160 γραφείων μας σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, δεδομένου του ότι η εν λόγω αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο, συγκρινόμενη με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες».
Από την πλευρά του, ο κ. Βασίλης Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Euler Hermes Hellas, δήλωσε πως «η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα επιβάλλουν στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα – έστω και καθυστερημένα σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές της – να διοικήσει τις επιχειρήσεις της αυστηρά, βάσει συγκεκριμένων στόχων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να υιοθετήσουν σύγχρονες πρακτικές σε έναν κρίσιμο τομέα της επιχειρηματικής δράσης, τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, ενώ η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα έχει ήδη γράψει ιστορία σε αυτόν τον τομέα. Οι νέες συνθήκες δεν επιτρέπουν απλά το κυνήγι της αύξησης του κύκλου εργασιών. Απεναντίας, επιβάλλουν τη συστηματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και την εξασφάλιση της πληρωμής των απαιτήσεων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στην Ελλάδα ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για το προϊόν, τόσο λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας όσο και λόγω της συνειδητοποίησης των πολύ σημαντικών οφελών που προκύπτουν από την ασφάλιση πιστώσεων».

Atradius και Euler Hermes απαντούν για την ασφάλιση πιστώσεων

 

1.        Ποια είναι τα οφέλη της ασφάλισης πιστώσεων;

Βασίλης Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Euler Hermes Hellas: Βασίλης Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Euler Hermes Hellas
Τα οφέλη της ασφάλισης πιστώσεων είναι τα ακόλουθα:

-          Δυναμική εμπορική πολιτική και ασφαλής ανάπτυξη της επιχείρησης

-          Επέκταση των πωλήσεων, με ασφάλεια, σε υπάρχοντες και νέους πελάτες – αγοραστές

-          Κάλυψη όλων των μεγάλων διεθνών αγορών

-          Βέλτιστη διαχείριση και ελαχιστοποίηση του κινδύνου

-          Προστασία του ενεργητικού και της ρευστότητας της επιχείρησής σας

-          Μείωση του χρηματοοικονομικού σας κόστους

-          Βελτίωση της ποιότητας του πιστωτικού σας ελέγχου

-          Εξαιρετική πληροφόρηση για τον πιστωτικό κίνδυνο και την αγορά

-          Καλύτερες σχέσεις συνεργασίας με τους πελάτες

-          Λειτουργική σταθερότητα μέσα από τις βελτιωμένες σχέσεις με τους προμηθευτές

-          Ευκολότερη πρόσβαση σε άμεση χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα – Ευνοϊκότεροι όροι χρηματοδότησης

Μαρία Παπαζαρκάδα, Deputy Managing Director στην Atradius Credit Insurance NV/Hellenic Branch: Η ασφάλιση πιστώσεων αποτελεί, ιδιαίτερα κατά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία που διανύουμε, την ασφαλέστερη λύση διαφύλαξης των έως τώρα κεκτημένων μιας επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξή της, εντός και εκτός συνόρων, περιορίζοντας τον κίνδυνο της μη πληρωμής από την επί πιστώσει πώληση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, βελτιώνει τα οικονομικά αποτελέσματα μιας επιχείρησης, δεδομένου του ότι περιορίζει στο ελάχιστο τον πιστωτικό της Μαρία Παπαζαρκάδα, Deputy Managing Director στην Atradius Credit Insurance NV/Hellenic Branchκίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του εμπορικού και του οικονομικού τμήματος της εταιρείας, ορίζοντας τον «χρυσό κανόνα» της εκ του ασφαλούς επέκτασης των εργασιών της. Η ασφάλιση πιστώσεων πληροφορεί τον επιχειρηματία για την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών του, τους παρακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφαλιστικής κάλυψης και, εν τέλει, αποζημιώνει σε περίπτωση επισφάλειας, διασφαλίζοντας τη ρευστότητα της επιχείρησης. Τέλος, χρησιμοποιώντας το συμβόλαιο πιστώσεων ως εχέγγυο για ένα πιστωτικό ίδρυμα ή έναν οίκο factoring, οι επιχειρήσεις αποκτούν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, επιτυγχάνοντας μάλιστα ευνοϊκούς όρους.

 
2. Πώς έχει εξελιχθεί η ασφάλιση πιστώσεων στην Ελλάδα και τι διαφορές παρουσιάζουν τα μεγέθη της συγκριτικά με χώρες του εξωτερικού;

Μ. Παπαζαρκάδα: Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα μόλις εσχάτως κατανόησε την ανάγκη της ασφάλισης πιστώσεων. Η οικονομική δυσπραγία, ο αυξημένος κίνδυνος μη πληρωμής και η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, ανέδειξαν την αξία του συγκεκριμένου ασφαλιστικού προϊόντος. Παρόλα αυτά, και πάντα σε σύγκριση με την εμπειρία που διαθέτει η εταιρεία μας, μέσω των 160 γραφείων μας σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, δεδομένου του ότι η εν λόγω αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό στάδιο, συγκρινόμενη με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Β. Χριστίδης: Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα επιβάλλουν στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα – έστω και καθυστερημένα σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές της – να διοικήσει τις επιχειρήσεις της αυστηρά, βάσει συγκεκριμένων στόχων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να υιοθετήσουν σύγχρονες πρακτικές σε έναν κρίσιμο τομέα της επιχειρηματικής δράσης, τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, ενώ η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα έχει ήδη γράψει ιστορία σε αυτόν τον τομέα. Οι νέες συνθήκες δεν επιτρέπουν απλά το κυνήγι της αύξησης του κύκλου εργασιών. Απεναντίας, επιβάλλουν τη συστηματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και την εξασφάλιση της πληρωμής των απαιτήσεων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στην Ελλάδα ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για το προϊόν, τόσο λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας όσο και λόγω της συνειδητοποίησης των πολύ σημαντικών οφελών που προκύπτουν από την ασφάλιση πιστώσεων.

3. Υπάρχουν εξειδικευμένα στελέχη για να αναπτύξουν τις εργασίες του κλάδου στην Ελλάδα;

Β. Χριστίδης: H Euler Hermes Hellas απασχολεί άρτια εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη, τα οποία, μέσα από τις πολύ συχνές επαφές με τις ασφαλισμένες επιχειρήσεις και τους αγοραστές τους και την καλή πληροφόρηση που κατέχουν – την οποία συνήθως δεν διαθέτει η αγορά – είναι σε θέση να αναπτύσσουν τις εργασίες του κλάδου στην Ελλάδα, καθώς επίσης και να επιλύουν τα προβλήματα των πελατών τους, σχεδιάζοντας γι’ αυτούς την καλύτερη δυνατή λύση, που ταιριάζει στις ανάγκες τους.

Μ. Παπαζαρκάδα:
Η ασφάλιση πιστώσεων ασκείται από ασφαλιστικές εταιρείες με απόλυτη εξειδίκευση επί του εν λόγω προϊόντος. Ειδικότερα, όσον αφορά στην Atradius, τα στελέχη μας μετεκπαιδεύονται διαρκώς, μέσα από εκτεταμένα προγράμματα επιμόρφωσης που εκπονούνται από την έδρα μας.

Η εκπαίδευση των διαμεσολαβητών, η οποία συντελείται διαρκώς, δεδομένου του ότι πρόκειται για ένα δυναμικό προϊόν που προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς, ενισχύει την ουσιαστική και πιο αποτελεσματική ανάπτυξη του κλάδου, προσφέροντας πάντα στους λήπτες ασφάλισης tailor-made, σαφείς και ξεκάθαρες ασφαλιστικές προτάσεις.

4. Πιστεύετε ότι ο κλάδος θα αναπτυχθεί στο άμεσο μέλλον; Υπό ποιες προϋποθέσεις ;

Μ. Παπαζαρκάδα: Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι ευρέα. Η απόκτηση ασφαλιστικής συνείδησης, μέσα από την ενεργό συμβολή ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβητών, αποτελεί την ύψιστη προϋπόθεση ανάπτυξης του κλάδου της ασφάλισης πιστώσεων.

Βοηθητικά λειτουργεί και η ολοένα μεγαλύτερη εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Μέσω της εδραίωσης συναλλαγών με εταιρείες που εδράζονται σε χώρες όπου η ασφάλιση πιστώσεων είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την επί πιστώσει πώληση αγαθών ή υπηρεσιών, το συγκεκριμένο ασφαλιστικό προϊόν γίνεται περισσότερο γνωστό, εύληπτο, αναγκαίο.

Τέλος, θα μπορούσε, όπως εξάλλου συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού, και το ελληνικό κράτος να πριμοδοτεί τη σύναψη συμβολαίου ασφάλισης πιστώσεων, δεδομένου του ότι, μέσω αυτού, περιορίζονται οι αρνητικές για την αγορά συνέπειες της μη πληρωμής, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας μέσω της ανάπτυξης των εξαγωγών.

Β. Χριστίδης: Η εποχή που διανύουμε είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα δύσκολη και γεμάτη κινδύνους για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πάνω από το 80% των καθημερινών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων διενεργείται με πίστωση, ενώ τα στελέχη των εταιρειών λαμβάνουν συνεχώς κρίσιμες αποφάσεις για να προστατεύσουν τις ταμειακές ροές και τα καθαρά κέρδη τους. Η καθυστέρηση πληρωμής επηρεάζει αρνητικά τις ταμειακές ροές και προκαλεί ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες. Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα φερεγγυότητας που αντιμετωπίζει ένας δραματικά αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα, έχουν συντελέσει στην τρέχουσα και μελλοντική αβεβαιότητα και στη μείωση της εμπιστοσύνης. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει την ανάγκη όλο και περισσότερων επιχειρήσεων να στραφούν στις υπηρεσίες ασφάλισης πιστώσεων, τόσο προς το παρόν όσο και προς το άμεσο μέλλον.

5. Θα μας αναφέρετε (συνοπτικά) τα προγράμματα που διαθέτει η εταιρεία σας;

Β. Χριστίδης: Η διαχείριση των πιστώσεων είναι κρίσιμη για την επιτυχία κάθε επιχείρησης. Τα προγράμματα ασφάλισης πιστώσεων που προσφέρουμε, αποτελούν έναν εύκολο και σύντομο τρόπο για να διαχειρίζεστε τους εμπορικούς κινδύνους σας και να στοχεύετε στην επέκταση της επιχείρησής σας. Ταξινομούνται στις εξής κατηγορίες:

 

■ Whole Turnover Policy: Το προϊόν προσφέρεται σε επιχειρήσεις με ασφαλίσιμο κύκλο εργασιών περισσότερο από 1.000.000 ευρώ.

■ ΟΡΙΖΩΝ: Το προϊόν αυτό καλύπτει επιχειρήσεις με ασφαλίσιμο κύκλο εργασιών μικρότερο των 5.000.000 ευρώ.

■ ATLAS: Η λύση για τις εξαγωγές. Πρόκειται για ένα ευέλικτο, απλό και πρακτικό προϊόν, σχεδιασμένο να προστατέψει και να ενισχύσει την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα.

■ World Policy: Προϊόν προσαρμοσμένο στις ανάγκες των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

H Euler Hermes Hellas εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον πρώτο ασφαλιστή πιστώσεων διεθνώς, τον Όμιλο Euler Hermes. Ο Όμιλος Euler Hermes έχει σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς πιστώσεων, 34%, και 2,4 δισ. ευρώ ασφάλιστρα. Με εμπειρία πάνω από έναν αιώνα, έχει παρουσία σε περισσότερες από 55 χώρες σε όλο τον κόσμο και την πρώτη θέση στην αγορά ασφάλισης πιστώσεων στις περισσότερες από αυτές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία για περισσότερες από 40 εκατ. επιχειρήσεις, για πάνω από 52.000 ασφαλισμένους παγκοσμίως. Ο Όμιλος Euler Hermes έχει αξιολογηθεί και πρόσφατα επαναξιολογηθεί με AΑ- από τη Standard & Poor’s. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία μας διακρίθηκε στον θεσμό των Greek Exports Awards 2013, που διοργανώθηκε από την Ethos Media και το Υπουργείο Εξωτερικών, και βραβεύτηκε με το τρίτο βραβείο για εταιρείες υποβοήθησης εξαγωγέων.

Μ. Παπαζαρκάδα: Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της εταιρείας μας χαρακτηρίζεται από ευελιξία, επιτρέποντας την προσαρμογή του στις ανάγκες τόσο των μικρομεσαίων όσο και των μεγάλων επιχειρήσεων. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να απαιτεί τη μικρότερη δυνατή διαχείριση. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις το συμβόλαιο της εταιρείας μας προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες και εξειδικευμένες ανάγκες των ασφαλισμένων μας, συνεκτιμώντας τόσο τον κλάδο δραστηριοποίησης όσο και την ιδιαίτερη εμπορική-πιστωτική πολιτική που εκείνοι ακολουθούν.

 H Atradius προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, μέσω της έκδοσης συμβολαίων με πραγματικά παγκόσμιο χαρακτήρα.

Είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων

Η Atradius Collections, η νομική υπηρεσία του ομίλου μας, παρέχει άμεσες, αποτελεσματικές και ευέλικτες λύσεις αναφορικά με την είσπραξη και την εξώδικη ή δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων τόσο στο εσωτερικό, μέσω των συνεργαζόμενων με αυτή δικηγορικών γραφείων, όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότερα, προσφέρει:

-          Ευρύ δίκτυο συνεργατών σε παγκόσμια κλίμακα

-          Άρτια γνώση του νομικού πλαισίου κάθε χώρας

-          Υψηλές υπηρεσίες διαχείρισης

-          Υψηλά ποσοστά επανείσπραξης επισφαλών απαιτήσεων.