Δύο στους τρεις Βρετανούς μοτοσικλετιστές παραβαίνουν τον ΚΟΚ

Παραβάτες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι περί που τα 2/3 των ανθρώπων που οδηγούν μηχανές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό αποκάλυψε έρευνα των Brake και Direct Line, που έγινε σε δείγμα 1.000 χρηστών μηχανών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, παρά τις παραβάσεις, το 99% των οδηγών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι είναι εξίσου ασφαλείς στον δρόμο με τον μέσο Βρετανό οδηγό. Οι εταιρείες που διεξήγαγαν τη μελέτη τονίζουν μάλιστα ότι ο εφησυχασμός και η υπερβολική εμπιστοσύνη που έχουν οι οδηγοί μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Από τους ερωτηθέντες το 44% δήλωσε ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς από τον μέσο οδηγό, ενώ μόνο το 1% δήλωσε ότι είναι λιγότερο ασφαλείς την ώρα που οδηγούν από ό,τι ο μέσος Βρετανός.

Στα ερωτήματα που έθεσε η έρευνα συμπεριλήφθηκε και το πώς βλέπουν οι οδηγοί τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Η πλειονότητα των ανθρώπων που συμμετείχαν – το 59% – απάντησαν ότι στους τελευταίους δώδεκα μήνες οι άνθρωποι που οδηγούσαν με ασφάλεια στον δρόμο ήταν περισσότεροι από αυτούς που εμφάνιζαν επικίνδυνη και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Επίσης, το 68% των οδηγών παραδέχονται ότι παραβαίνουν τους νόμους της οδικής ασφάλειας, με περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι το πράττουν εν γνώσει τους. Με αφορμή την έρευνα, η Brake ζήτησε από την Πολιτεία να λάβει μέτρα που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους παραβάτες. Μάλιστα τονίζει ότι οι κατ’ επανάληψη παραβάτες θα πρέπει να απομακρυνθούν από τους δρόμους για να βελτιωθεί η ασφάλεια των υπολοίπων χρηστών – οδηγών.

Στις προτάσεις που έχει καταθέσει, αναφέρεται στην αυξημένη αστυνόμευση των δρόμων και τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ο deputy chief executive της Brake, κ. J. Townsend, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι ένας μεγάλος αριθμός οδηγών παραβαίνουν τους νόμους που αφορούν στην ασφάλειά τους και των υπόλοιπων οδηγών και παρόλα αυτά έχουν την πεποίθηση ότι είναι ασφαλείς. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να χειριστεί την ταχύτητα χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο στο τιμόνι ή να οδηγήσει σε κατάσταση μέθης, παίζει με τη ζωή του και τις ζωές άλλων ανθρώπων.

Οι νόμοι για την οδική κυκλοφορία υπάρχουν για να προστατεύουν τους ανθρώπους από τον θάνατο και τον τραυματισμό και η συμμόρφωση σε αυτούς αποτελεί θεμελιώδη ευθύνη για τον κάθε οδηγό. Ζητούμε από τους οδηγούς να λειτουργούν πάντα με ασφάλεια και νόμιμα για να συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των ατόμων που σκοτώνονται άσκοπα».

Ο CEO της Direct Line, κ. Miles Rob, επεσήμανε ότι «οι οδηγοί συνεχίζουν να αψηφούν τους κανόνες στον δρόμο, χωρίς να συνειδητοποιούν τις ολέθριες συνέπειες που οι ενέργειές τους μπορεί να έχουν. Οι νόμοι οδικής κυκλοφορίας υπηρετούν συγκεκριμένο σκοπό και η παραβίασή τους βάζει άλλους χρήστες του οδικού δικτύου, και τη ζωή των πεζών, σε κίνδυνο». Πρόσθεσε ότι οι οδικές συγκρούσεις είναι, κατά κύριο λόγο, αποτέλεσμα υπερβολικής ταχύτητας και όχι κυκλοφοριακής συμφόρησης».