Σημάδια ανάκαμψης στην αγορά πληροφορικής

Οι ενισχυμένες πωλήσεις φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και η ανάπτυξη των mobile εφαρμογών «συγκρατούν», μέχρι στιγμής, την πτώση στη συνολική εγχώρια αγορά πληροφορικής. Η υποχώρηση του τζίρου, που παρατηρείται από την αρχή του χρόνου στην εγχώρια αγορά πληροφορικής, χαρακτηρίζεται, από παράγοντες της αγοράς, ως εξαιρετικά «ήπια», σε σχέση πάντα με τη γενικότερη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (φορητοί και desktop) επιβραδύνθηκαν – μόλις – σε μονοψήφιο ποσοστό στο πρώτο τρίμηνο του 2013, με τους φορητούς, μάλιστα, να σημειώνουν άνοδο έναντι των πτωτικών desktop. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών Context, η μείωση στις εγχώριες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ήταν της τάξης του 1,5%. Η εν λόγω μείωση συνιστά σημαντική επιβράδυνση της πτώσης της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία σε όλο σχεδόν το 2012 υποχωρούσε με διψήφια ποσοστά. 

Το «φως στο τούνελ» της κρίσης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2013 πωλήθηκαν, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Context, περίπου 137.130 προσωπικοί υπολογιστές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν φορητοί. Μάλιστα, οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών «έσπασαν» το αρνητικό σερί της αγοράς και ενισχύθηκαν, καθώς στην Ελλάδα πωλήθηκαν 98.476 συσκευές, αριθμός κατά 6,52% υψηλότερος σε σχέση με το αντίστοιχο νούμερο του πρώτου τριμήνου του 2012. 

Στον αντίποδα, πάντως, οι πωλήσεις των επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, κατά 8,52%.

Τα μερίδια αγοράς

Σε ό,τι αφορά στα μερίδια των βασικών παικτών της εγχώριας αγοράς, δίνεται πραγματική μάχη στην πρώτη δεκάδα. Έτσι, όπως προκύπτει, πάντα από τα στοιχεία της Context, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 την πρώτη θέση κατέλαβε η HP, με μερίδιο αγοράς 20,8%. Τη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης καταλαμβάνει η Toshiba, με μερίδιο αγοράς γύρω στο 11,2% (η εταιρεία δεν διαθέτει στην ελληνική αγορά επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά μόνο φορητούς).
Μια «ανάσα» από τη δεύτερη στην κατάταξη Toshiba βρίσκεται η μία από τις τρεις ελληνικές εκπροσωπήσεις στη σχετική λίστα, η Πλαίσιο Computers, με το brand Turbo-X, η οποία έχει μερίδιο αγοράς γύρω στο 11%. Τη σκυτάλη παίρνει στην τέταρτη θέση η Lenovo με 10,9%, ακολουθούμενη από την Dell με 10,8%.
Σε κάθε περίπτωση, αν εξαιρέσει κανείς την ξεκάθαρη πρωτιά της HP, οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς που συγκροτούν την πεντάδα βρίσκονται πολύ κοντά, με τα μερίδια αγοράς να είναι ανατρέψιμα ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Context, τη δεκάδα με τους πρωταθλητές των πωλήσεων στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών συμπληρώνουν οι ακόλουθες: Samsung με μερίδιο αγοράς 7,2%, Sony με 7%, Info-Quest με 4,9%, Apple με 3,4% και το e-shop με μερίδιο γύρω στο 3%.

«Κλειδί» η ανάπτυξη mobile εφαρμογών

Η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς των iPhone, iPad, Android και Windows Mobile, έχει ως συνέπεια, όλο και περισσότερες εταιρείες να στρέφουν το ενδιαφέρον τους και τις επενδύσεις στην τεχνολογία προς αυτές τις πλατφόρμες. Οι developers εφαρμογών για φορητές συσκευές (mobile devices) πρέπει να λύσουν προβλήματα όπως οι περιορισμένοι πόροι συσκευών, το μικρό μέγεθος του user interface, οι ειδικές παράμετροι ασφαλείας, οι τεχνολογίες αυτόματου προσδιορισμού της θέσης του χρήστη, οι διεθνείς αγορές, η συμβατότητα με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, η πιστοποίηση και η συμβατότητα με τις ηλεκτρονικές αγορές εφαρμογών.
Οι εταιρείες, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένες και καινοτόμες λύσεις στους πελάτες τους. Οι εφαρμογές που έχουν αναπτύξει για λογαριασμό των πελατών τους αφορούν σε φορητές συσκευές που βασίζονται σε λειτουργικά συστήματα AppleiOS (iPad, iPhone) και το Google Android (tablets / κινητά τηλέφωνα).

Ανάκαμψη από το 2014

Τελευταία χρονιά ύφεσης, εκτιμά η γνωστή εταιρεία ερευνών IDC, πως θα είναι το 2013 για την ελληνική αγορά πληροφορικής, αναμένοντας την πτώση να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα φέτος, και το 2014 να εμφανιστεί και πάλι θετικό πρόσημο στον συγκεκριμένο κλάδο. 

«Το 2013 πιστεύουμε πως θα είναι μια μεταβατική χρονιά», υποστήριξε ο Βαγγέλης Καρανίκας, αναλυτής της IDC για την Ελλάδα και την Κύπρο, κατά την παρουσίαση των τελευταίων στοιχείων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η IDC εκτιμά πως ύστερα από ένα άσχημο 2011, η συνολική αξία της αγοράς πληροφορικής στην Ελλάδα το 2012 έφτασε τα 2,35 δισ. δολ. (σε σταθερές ισοτιμίες ή τα 1,69 δισ. ευρώ), σημειώνοντας μείωση κατά 13% σε ετήσια βάση, καθώς οι δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις επηρέασαν αρνητικά την αγορά κατά το πρώτο μισό του έτους. 

Επιπλέον, σύμφωνα με την IDC, η παντελής έλλειψη νέων, μεγάλων έργων πληροφορικής, η συνεχιζόμενη μείωση των προϋπολογισμών ΙΤ και η έλλειψη ρευστότητας λειτούργησαν ανασταλτικά στην εγχώρια αγορά ΙΤ κατά τη χρονιά που μας πέρασε.
Η κατηγορία που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν το hardware, που σημείωσε μείωση 15,2% σε ετήσια βάση, λόγω των μειωμένων εσόδων από τις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και εκτυπωτικών λύσεων. Αναπόφευκτα, οι δαπάνες για λογισμικό επίσης επηρεάστηκαν αρνητικά, σημειώνοντας ετήσια μείωση 9,9%, ενώ οι υπηρεσίες πληροφορικής αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές, με την πτώση να αγγίζει το 8,5% σε ετήσια βάση.

Προβλέψεις 2013-2014

Όσον αφορά στο 2013, η IDC προβλέπει πως θα είναι εξίσου δύσκολο για τις εγχώριες εταιρείες πληροφορικής, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς όλοι, ανεξαιρέτως, οι ανασταλτικοί παράγοντες του 2012, όπως τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η αύξηση της ανεργίας, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, η έλλειψη ρευστότητας και το πάγωμα των πιστώσεων, παραμένουν και τη χρονιά που διανύουμε. 

Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική ετήσια μείωση της ελληνικής αγοράς πληροφορικής ήταν 3,5% το 2013, φτάνοντας στα 2,26 δισ. δολ. και σημειώνοντας πτώση για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Το ποσοστό αυτό, όμως, είναι σχετικά χαμηλό, αν αναλογιστεί κανείς πως το 2011 ήταν στο -16,6% και το 2010 στο -7,9%. 

Επιπλέον, η εκτίμηση είναι ότι το 2014 η ελληνική αγορά θα αρχίσει να ανακάμπτει και θα κινηθεί ανοδικά, με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του +3,2%, οπότε και θα διαμορφωθεί στα 2,336 δισ. δολ. Τα στελέχη της IDC έδωσαν και μια εικόνα για την αγορά των τηλεπικοινωνιών, για την οποία αναμένουν να παραμείνει πτωτική και φέτος. Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως το 2012 έκλεισε στα 4,2 δισ. ευρώ, με την πτώση να είναι στο -4% σε σχέση με το 2011, που είχε ανέλθει στα 4,4 δισ. ευρώ.

ΠΛΑΙΣΙΟ
Αύξηση κατά 65,9% στα κέρδη

Καθαρά κέρδη, αυξημένα κατά 65,9%, και πλεόνασμα διαθεσίμων έναντι δανεισμού, παρουσίασε η εταιρεία «Πλαίσιο», ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2013, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.
Συνοπτικά, η εταιρεία παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα:

• Καθαρά κέρδη 5.657 χιλ. ευρώ, και κέρδη ανά μετοχή 25,6 ευρωλεπτά, αυξημένα κατά 66%.
• Σταθερές πωλήσεις, βοηθούμενες από την ανάπτυξη στον τομέα «Τηλεφωνία» και τη σταθερότητα στον τομέα «Η/Υ & ψηφιακές εφαρμογές».
• Περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) βελτιωμένο κατά 1,8 μονάδες βάσης στο 6,4%, με βασική συνεισφορά (47% περίπου) από τον τομέα «Η/Υ & ψηφιακές εφαρμογές».
• Συνολικά λειτουργικά έξοδα 23.911 χιλ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,7%, λόγω της αποτελεσματικής παρακολούθησης του κόστους.
• Επάρκεια και επαύξηση των προβλέψεων για «πελάτες/λοιπές απαιτήσεις» (στο 34,3% από 31,9% την 31.12.2012) και για «αποθέματα» (στο 27,5% από 24,2%), λόγω συντηρητικής πολιτικής και δοθέντος του τρέχοντος οικονομικού περιβάλλοντος.
• Περαιτέρω μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 9%, στα 15,8 εκατ. ευρώ, έναντι της 31.12.2012 και συρρίκνωση των συνολικών υποχρεώσεων (πλην δανείων) κατά 26,8%.
• H εταιρεία μπορεί να καλύψει το σύνολο των δανείων της, μέσω των διαθεσίμων της, 2,4 φορές

Ο κ. Γεώργιος Γεράρδος, σημείωσε τα εξής:

«Για μία ακόμα περίοδο, αρχής γενομένης της χρήσης 2011, καταφέραμε να βελτιώσουμε τα περιθώρια αποδοτικότητας σε βαθμό τέτοιο που να αντισταθμίσει και με το παραπάνω την υποχώρηση των πωλήσεων. Η επιτυχία οφείλεται στα μέτρα μείωσης κόστους που εφαρμόσαμε με συνέπεια και συνίστανται αφενός μεν στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, αφετέρου δε στη βελτίωση των όρων συνεργασίας με τους προμηθευτές μας, εντός του τρέχοντος αντίξοου οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Η σταθεροποίηση των πωλήσεων κατά το α’ πρώτο εξάμηνο της χρήσης μάς κάνει αισιόδοξους για την, πέρα της αναμφισβήτητης αναβάθμισης της ανταγωνιστικής μας θέσης και της επαύξησης του μεριδίου αγοράς που κατέχουμε, συγκράτηση της πτωτικής πορείας των τομέων δραστηριοποίησής μας». 

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος πρόσθεσε:
«Το πρώτο εξάμηνο του 2013, και μεταξύ των δύο τριμήνων του, το δεύτερο, ήταν τα καλύτερα εδώ και χρόνια. Το EBITDA για το Q2 βελτιώθηκε, σε συγκρίσιμους όρους, κατά 63% έναντι της αντίστοιχη περσινής περιόδου. Η ενίσχυση της κερδοφορίας επέτρεψε την περαιτέρω μείωση του δανεισμού. Η σημαντική αποπληρωμή του ύψους των υποχρεώσεων προς προμηθευτές που εκτελέσαμε εντός της τρέχουσας περιόδου, μας επιτρέπει να απαιτούμε καλύτερους όρους αγορών και να αναμένουμε περαιτέρω οφέλη για το σύνολο της χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, θα επιμείνουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουμε λάβει, ώστε να βελτιώσουμε περαιτέρω τη χρηματοοικονομική μας δομή και την καθαρή κερδοφορία μας. Τέλος, η ευχερής ταμειακή ρευστότητά μας, μας επιτρέπει να διερευνούμε την αγορά για την προϊοντική επέκτασή μας και την εν γένει ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον και προς όφελος, πάντα, των μετόχων μας».

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών

Αύξηση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη της παρουσιάζει η MLS Πληροφορική το πρώτο εξάμηνο του 2013. Αύξηση κατά 22% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της εταιρείας και ανήλθε σε 3,75 εκατ. ευρώ, έναντι 3,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Τα κέρδη, μετά από φόρους, αυξήθηκαν κατά 21% και ανήλθαν σε 805 χιλ. ευρώ, έναντι 668 χιλ. ευρώ πέρσι. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε 2,32 εκατ. ευρώ, έναντι 2,07 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 (αύξηση 12%). Η καθαρή θέση διαμορφώθηκε σε 18,6 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 1,05 εκατ. ευρώ.
Με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MLS, κ. Ιωάννης Καματάκης, σημείωσε: «Διανύουμε το τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό τρίμηνο. Πιστεύουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενταθεί τα επόμενα τρίμηνα. Μετά την αγορά των smartphones, η ΜLS στο τρίτο τρίμηνο που διανύουμε, εισήλθε και στην αγορά των tablets με τέσσερα νέα μοντέλα. Εντείνουμε τις επενδύσεις μας σε έρευνα και ανάπτυξη και ετοιμάζουμε πολλά νέα προϊόντα με αιχμή του δόρατος την καινοτομία».

Κυκλοφορεί το πρώτο Mls full aluminium tablet

Το πρώτο full aluminium tablet λάνσαρε στην ελληνική αγορά η MLS Πληροφορική. Το όνομά του είναι MLS iQTab King και συνδυάζει υψηλή τεχνολογία και κορυφαία υλικά κατασκευής, ώστε να παρέχει στον κάτοχό του μοναδική εμπειρία χρήσης.
Χαρακτηρίζεται από την υψηλή αισθητική του, καθώς κατασκευάζεται εξολοκλήρου από αλουμίνιο (full aluminum unibody frame), ενώ διατίθεται σε δύο χρώματα: μαύρο και φυσικό ασημί. 

Το MLS iQTab King ενσωματώνει τις μοναδικές λειτουργίες αναγνώρισης φωνής της MLS: Το νέο Talk & Email, όπου ο χρήστης απλά λέει το κείμενο που θέλει να γράψει και το e-mail του γράφεται αυτόματα. Το νέο Talk & Post για το Facebook που ο χρήστης λέει το κείμενο και αυτό γράφεται αυτόματα στο wall του, ενώ το ειδικό πλήκτρο Talk & Post στο MLS Keyboard, επιτρέπει να σχολιάζει (comment) και να στέλνει μηνύματα (chat) μόνο με τη φωνή του. 

Το MLS iQTab King έχει λειτουργικό σύστημα Android 4.1, οθόνη αφής IPS LCD 7’’ υψηλής ανάλυσης 1280 Χ 800, για να απολαμβάνει ο χρήστης βίντεο σε High Definition (HD), πίσω κάμερα 2MP, αλλά και δεύτερη μπροστινή κάμερα για βιντεοκλήσεις. Επίσης, διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή για υψηλές επιδόσεις, μνήμη ROM 8GB, ραδιόφωνο και Bluetooth.
Επιπλέον, είναι εφοδιασμένο με θύρα συνδεσιμότητας HDMI ώστε ο χρήστης να συνδέει το tablet στην τηλεόραση και να απολαμβάνει τις αγαπημένες του ταινίες. 

Είναι ειδικά σχεδιασμένο να το έχει πάντα μαζί του, καθώς ζυγίζει μόλις 265 γρ. (το πιο ελαφρύ) και είναι εξαιρετικά λεπτό (7.9 mm). Επιπλέον, στη συσκευασία περιλαμβάνονται καλώδιο Micro USB και USB OTG (On The Go), ώστε να συνδέει το tablet του με περιφερειακές συσκευές (π.χ. σκληρό δίσκο) και να απολαμβάνει όλα τα προνόμια ενός σταθερού υπολογιστή.
Το MLS iQTab King διατίθεται στα καταστήματα ΟΤΕ, Γερμανός, Public, Κωτσόβολος, Media Markt και σε όλες τις ενημερωμένες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και πληροφορικής. Η προτεινόμενη λιανική τιμή πώλησης του MLS iQTab King είναι 199 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

INTRACOM
Περιορισμός ζημιών στο εξάμηνο

Στα 9,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές της Intracom για το α’ εξάμηνο του 2013, έναντι ζημιών 15,8 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το 2012.  Τα κέρδη, προ φόρων και αποσβέσεων, μειώθηκαν στα 35,9 εκατ. ευρώ από 38,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2012. 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος εμφάνισε μείωση πωλήσεων κατά 4,5%, στα 246,2 εκατ. ευρώ, ενώ συγκράτησε το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA και παρέμεινε σε κερδοφορία προ φόρων και χρηµατοοικονοµικών (ΕΒΙΤ Η1 2013: 3,4 εκατ. ευρώ, Η1 2012: 1,2 εκατ. ευρώ). Η Intracom περιόρισε τις ζηµίες προ φόρων κατά 5,2 εκατ. ευρώ ή 33,5% (ΕΒΤ Η1 2013: – 10,3 εκατ. ευρώ, Η1 2012: – 15,5 εκατ. ευρώ). 

Η Hellas Online εμφάνισε κέρδη προ φόρων 0,6 εκατ. ευρώ στο εξάµηνο (ΕΒΤ Η1 2013: 0,6 εκατ. ευρώ, Η1 2012: – 7,9 εκατ. ευρώ), ενώ σε κερδοφορία προ φόρων επιστρέφει και η Intracom Defense (ΕΒΤ Η1 2013: 0,3 εκατ. ευρώ, Η1 2012: – 0,5 εκατ. ευρώ).  Οι νέες συμβάσεις στο τρίμηνο ανήλθαν στα 271,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων στις 30 Ιουνίου ανερχόταν στα 766,2 εκατ. ευρώ.

GLOBO
Στρατηγική συνεργασία με mellon technologies

Η GLOBO και η Mellon Technologies ανακοίνωσαν μέσα στο καλοκαίρι την έναρξη της στρατηγικής τους συνεργασίας για την προώθηση mobile εφαρμογών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η συνεργασία των δύο εταιρειών θα επικεντρωθεί αρχικά στην προώθηση λύσεων στον χώρο της τραπεζικής και των τηλεπικοινωνιών, βασισμένων στην πλατφόρμα επιχειρηματικών λύσεων mobility, GO!Enterprise. Στόχος των δύο πλευρών είναι, μελλοντικά, να επεκταθεί η συνεργασία τους και σε άλλες κάθετες αγορές, όπου οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται. 

Ειδικότερα, μέσω της συνεργασίας των δύο ομίλων, θα προκύψουν σημαντικές συνέργειες σε δύο επίπεδα: Το πρώτο αφορά στην προώθηση των λύσεων enterprise mobility της πλατφόρμας GO!Enterprise, που έχει αναπτύξει η GLOBO στις αγορές της κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος της Mellon Technologies.
Το δεύτερο αφορά στη χρήση της πλατφόρμας GO!Enterprise για την ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών (mobile apps) για «έξυπνες» συσκευές, με πιο άμεσες τις εφαρμογές για mobile banking και mobile queuing. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές, μέσα από το ασφαλές περιβάλλον ανάπτυξης της πλατφόρμας GO!Enterprise,θα συμπληρώσουν το χαρτοφυλάκιο λύσεων της Mellon για τη διευκόλυνση των συναλλαγών και τη βελτίωση της εμπειρίας του συναλλασσομένου. 

Η GO!Enterprise προσφέρει ένα ενοποιημένο περιβάλλον λειτουργίας, με δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης κινητών εφαρμογών, οι οποίες είναι συμβατές με όλες τις διαδεδομένες συσκευές smartphones και tablets, παρέχοντας παράλληλα ένα σύστημα ασφαλούς και κεντρικής διαχείρισης χρηστών-εφαρμογών-συσκευών. Αποτελεί ιδανική λύση για κάθε τύπο επιχείρησης ή Οργανισμό, καλύπτοντας όλα τα είδη εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας (B2E, B2B, B2C ή G2C).

 «Η συνεργασία μας με την GLOBO δημιουργεί μια ισχυρή συμμαχία για την ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στις αγορές εξωτερικού που έχουμε παρουσία, κάτι που έχει αποτελέσει στρατηγική επιλογή της Mellon Technologies από την ίδρυσή της», υπογράμμισε ο κ. Χάρης Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Mellon Technologies. «Ο αριθμός των χρηστών εφαρμογών για “έξυπνες” συσκευές αναμένεται ότι θα τετραπλασιαστεί φτάνοντας τους 4,4 δισεκατομμύρια χρήστες το 2017, εκ των οποίων, μόνο οι χρήστες mobile banking εφαρμογών θα ανέλθουν στο 1 δισεκατομμύριο. Η Mellon Technologies έχει δεσμευτεί να δραστηριοποιηθεί ενεργά στο χώρο αυτό και η GLOBO αποτελεί ιδανικό συνεργάτη, καθώς ανταποκρινόμαστε σε αυτή τη μεταβαλλόμενη αγορά». 

«Η σύναψη συνεργασίας με τη Mellon Technologies αποτελεί ένα ακόμα βήμα εδραίωσης της πλατφόρμας GO!Enterprise στην εγχώρια, αλλά και την ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Με τέτοιες συνεργασίες, η πλατφόρμα GO!Enterprise διευρύνει το δίκτυο διανομής της τόσο ποσοτικά όσο κυρίως ποιοτικά. Η εστίαση της Mellon Technologies στον τραπεζικό τομέα και η επιλογή των αξιόπιστων επιχειρηματικών λύσεων της GLOBO για την ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών mobile banking μέσω του GO!Enterprise, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για μια win-win συνεργασία, βασισμένη στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας για τις δύο πλευρές, αλλά και τους επιχειρηματικούς πελάτες τους», δήλωσε ο κ. Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της GLOBO.

EPSILON NET
Χορηγός στο «HR IN ACTION 2013»

Το περιοδικό HR Professional ανέλαβε και φέτος την πρωτοβουλία να αναδείξει τη θετική πλευρά του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως αυτή διαμορφώνεται άριστα από τους ειδικούς. Με case studies, inspirational presentations και ουσιαστικό networking, η επικοινωνία, η προβολή και η ανάδειξη μιας άλλης επιχειρηματικής πραγματικότητας τέθηκε ως ο απόλυτος οδηγός του συνεδρίου. 

Ήταν μια ημέρα όπου η ελληνική κοινότητα του HR έχει μια σημαντική ευκαιρία να λάβει θετικά μηνύματα, να πάρει ιδέες, να ενημερωθεί και να ανταλλάξει γνώσεις και απόψεις. 

Η Epsilon Net – στο πλαίσιο της συνεχούς εξωστρέφειάς της – η οποία ορίζει τη συμμετοχή της εταιρείας σε κάθε μεγάλο επαγγελματικό συνέδριο που αφορά τις δραστηριότητές της, έλαβε μέρος και φέτος ως ένας εκ των χορηγών του συνεδρίου.
Η ομάδα των ομιλητών απαρτίστηκε από κορυφαία στελέχη στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού των μεγαλύτερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Αίσθηση προκάλεσε η έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εισήγησης που είχε θέμα: «Η οργάνωση του τμήματος HR ως παράγοντας ενίσχυσης της εργασιακής σταθερότητας και ασφάλειας». 

Μέσω της έρευνας, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2012, με 1.300 ερωτηματολόγια σε διευθύνσεις προσωπικού, υπευθύνους μισθοδοσίας και οικονομικούς διευθυντές, αναδείχθηκε ο τρόπος που η Epsilon Net ουσιαστικά μετουσιώνει σε «εργαλεία» τις ανάγκες της αγοράς και τα «θέλω» των στελεχών για το ιδανικό σύστημα payroll – HRM.

Προβλέψεις για την παγκόσμια αγορά πληροφορικής

Σύμφωνα με την Gartner, η αγορά πληροφορικής θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% το 2013 και θα ανέλθει συνολικά στα 3,7 τρισ. δολ. Στην αρχή της χρονιάς η Gartner προέβλεπε ότι η αγορά του ΙΤ θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 4,1% κατά τη διάρκεια του 2013. Η αλλαγή στις προβλέψεις της Gartner οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: στην αλλαγή στην ισοτιμία του δολαρίου και τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις PCs, κάτι που συμπαρασύρει ολόκληρη την κατηγορία των συσκευών.
Συγκεκριμένα, η Gartner προέβλεπε αρχικά ότι οι πωλήσεις συσκευών θα αυξηθούν κατά 7,9% το 2013, ωστόσο η πολύ κακή πορεία των πωλήσεων PCs ανάγκασε την εταιρεία να επανακαθορίσει το ποσοστό αυτό στο 2,8% τελικά.
Εν τω μεταξύ οι πωλήσεις tablets θα σημειώσουν άνοδο 38,9% και των κινητών τηλεφώνων 9,3%, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Σε απόλυτους αριθμούς, η Gartner υποστηρίζει ότι ο τομέας των συσκευών θα έχει τζίρο 695 δισ. δολ. το 2013. Το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς αφορά τα δίκτυα, και θα ανέλθει σε 1,65 τρισ. δολ., σημειώνοντας ανάπτυξη 0,9% το 2013 έναντι -0,7% το 2012.

Πηγή: Περιοδικό ΧΡΗΜΑ

Το περιοδικό μπορείτε να δείτε εδώ