«Παλεύουν» με το Δείκτη Υγείας κυβέρνηση και ασφαλιστικές

Σε έλεγχο του κόστους λειτουργίας των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών προχωρούν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας και η Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό τη διαμόρφωση του Δείκτη Υγείας Δαπανών στον οποίο θα βασίζονται στο μέλλον οι αναπροσαρμογές τιμολογίων των ασφαλιστικών εταιρειών για τα νοσοκομειακά τους προγράμματα.

Πληροφορίες του iw αναφέρουν ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, δια του προέδρου της, κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, έχει δεσμευθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα στο γενικό γραμματέα Καταναλωτή, κ. Γιώργο Στεργίου, ότι άπαξ και τα δύο υπουργεία με την εποπτική αρχή καταλήξουν στις παραμέτρους που θα προσδιορίζουν το Δείκτη Υγείας Δαπανών, η ασφαλιστική αγορά θα τον υιοθετήσει.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει για κάθε νέο συμβόλαιο το οποίο θα εκδίδουν να ενημερώνουν τον ασφαλισμένο πως θα υπολογίζουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα, αν για παράδειγμα το ποσοστό των ετήσιων αναπροσαρμογών θα είναι  μικρότερο του Δείκτη  ή μεγαλύτερο και πόσες μονάδες ή όσο και ο Δείκτης.

Στόχος πάντως όσων εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή είναι να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον τρόπο υπολογισμού του Δείκτη έως το τέλος του έτους, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ενημερώσει το γενικό γραμματέα Καταναλωτή ότι στις προθέσεις τους είναι να συμφωνήσουν και σε ένα πλαίσιο κανόνων αυτοδέσμευσης για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τη διαφάνεια των συναλλακτικών σχέσεων ασφαλισμένων – ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβούντων προσώπων στον κλάδο.

Εδώ και 5 χρόνια έχει ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας ενός δείκτη υγείας που θα αντικειμενικοποιήσει το σύστημα προσδιορισμού του ασφαλιστικού κόστους χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει επέλθει κάποιο αποτέλεσμα.