Σύμβουλο για τις ιδιωτικές συντάξεις αναζητά η πολιτεία

Έως τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση καλείται να έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση για την καθιέρωση των ιδιωτικών συντάξεων στην Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει αμέσως μετά στη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου.

Ήδη όπως αναφέρουν πηγές του iw, ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς άνοιξε, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος δρομολογούν τις διαδικασίες αναζήτησης συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει:

-          την ευθύνη καταγραφής των όσων ισχύουν σήμερα για τις ιδιωτικές συντάξεις σε άλλες εθνικές αγορές,
-          την αξιολόγηση των προτάσεων που θα έχουν στο μεταξύ καταθέσει φορείς της εγχώριας αγοράς,
-          την κατάθεση πρότασης για την καθιέρωση των ιδιωτικών συντάξεων στην Ελλάδα.

Στη φάση αυτή η κυβέρνηση εξετάζει το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο συμβούλου. Ειδικότερα, μελετά το κατά πόσο θα πρέπει να είναι κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα από την Ελλάδα ή το εξωτερικό ή εταιρεία συμβούλων με ειδίκευση στον τομέα των συντάξεων.

Από την πλευρά της πάντως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει ήδη προετοιμάσει την πρότασή της  την οποία συζήτησε στο τελευταίο διοικητικό της συμβούλιο, όπου η αρμόδια επιτροπή παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μελέτη που προβλέπει την αναβάθμιση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, τον υποχρεωτικό χαρακτήρα  της ασφάλισης σε αυτόν, τη διαχείριση των συνταξιοδοτικών κεφαλαίων από ανεξάρτητες εταιρείες, όπως και ειδικό πλαίσιο ελέγχου τόσο του τρόπου επένδυσης των κεφαλαίων, όσο και του τρόπου λειτουργίας των επενδυτικών – συνταξιοδοτικών εταιρειών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δ.Σ. της Ένωσης υποδέχθηκε θετικά την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής και πλέον μένει η παρουσίασή της στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε η εποπτική αρχή να λάβει γνώση για τη θέση της ασφαλιστικής αγοράς και να εξετάσει την τελική της πρόταση προς την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη της και τις απόψεις των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων στο φλέγον ζήτημα των ιδιωτικών συντάξεων.