Γρίφος για «4» τα 300 εκατ. ευρώ του Επικουρικού Κεφαλαίου

Με κατεπείγουσες διαδικασίες προσπαθούν να τελειώσουν το ταχύτερο δυνατό όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση του Επικουρικού Κεφαλαίου και της τμηματικής πώλησης του χαρτοφυλακίου με τις υποχρεώσεις του σε γερμανική εταιρεία.
Πληροφορίες του iw αναφέρουν ότι, στη φάση αυτή διενεργούνται ταυτόχρονα τέσσερις διπλές αποτιμήσεις.. Εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας, στελέχη του Επικουρικού, η KPMG σε ρόλο συμβούλου και ομάδα αναλογιστών αποτιμούν παράλληλα το χαρτοφυλάκιο ζημιών του φορέα και το ενεργητικό του.
Εφόσον μεταξύ των αποτιμήσεων αυτών προκύψουν αποκλίσεις, θα πρέπει να συζητηθούν ώστε και οι τέσσερις πλευρές να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία και, βέβαια, τη συγκατάθεσή του θα πρέπει να δώσει και ο εκκαθαριστής για το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται.
Γερμανοί, Επικουρικό και εκκαθαριστής θα πρέπει να φθάσουν σε μια κοινή συμφωνία προκειμένου στην εξειδικευμένη εταιρεία να μεταβιβαστούν σταδιακά όλες τις υποχρεώσεις του φορέα, όπως φυσικά και το ενεργητικό της κάθε ασφαλιστικής της οποίας η άδεια ανακλήθηκε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία θα προβλέπει επίσης πως τη διαφορά μεταξύ υποχρεώσεων και ενεργητικού θα την καλύψει το Επικουρικό σε 10 με 15 ετήσιες έντοκες δόσεις.
Εφόσον όλα κυλήσουν θετικά, η γενική συνέλευση του Επικουρικού θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία για τη διαδικασία, αλλά και για το τίμημα (βλέπε αποτιμήσεις), ώστε η Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον μελετήσει το σχετικό φάκελο να ανάψει το πράσινο φως για τη μεταβίβαση στη Γερμανική εταιρεία του χαρτοφυλακίου με τις υποχρεώσεις και του ενεργητικού.
Βέβαια, όπως έχει ήδη γράψει το iw, το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει και σχετική τροπολογία στη βουλή ώστε η όλη διαδικασία να «κουμπώσει» σωστά στο νόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του Επικουρικού φθάνουν τα 540 εκατ. ευρώ και ότι από το ποσό αυτό στη Γερμανική εταιρεία θα μεταβιβαστούν, σταδιακά, περί τα 300 εκατ. ευρώ, διότι ο φορέας δεν διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα για περισσότερα κεφάλαια.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι από την όλη διαδικασία οι καταναλωτές θα βρεθούν θα έχουν σημαντικά οφέλη, καθότι θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους σε άμεσο χρόνο αντί της τριετίας που αναμένουν σήμερα, έχοντας βέβαια πρώτα διαπραγματευτεί με τη γερμανική εταιρεία τα ποσό τα οποία θα λάβουν. Στην πράξη και προκειμένου να αποζημιωθούν δίχως καθυστερήσεις θα συμβιβαστούν σε μικρότερες αποζημιώσεις.