Κλείνουν συνεχώς τις στρόφιγγες της ρευστότητας οι τράπεζες

Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνέχισε την πτωτική της πορεία και τον Αύγουστο ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης, της επακόλουθης μείωσης της ζήτησης αλλά και της προσφοράς δανείων.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης και ερευνών της Eurobank ο ρυθμός μείωσης παρουσίασε μια οριακή επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τον Αύγουστο του 2013 η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα από τα εγχώρια μειώθηκε σε ετήσια βάση  κατά 3,9%, υπόλοιπα δανείων: €221,8δισ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο 2013 στο -3,9%, με το υπόλοιπο χρηματοδότησης στα €99,2δισ.

Αμετάβλητος παρέμεινε και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ελευθέρων επαγγελματιών στο -0,8%, με το υπόλοιπο χρηματοδότησης στα περίπου €13,4δισ., ενώ η χρηματοδότηση των νοικοκυριών μειώθηκε αντιστοίχως κατά 3,6% στα €102,9δισ. Στην Ευρωζώνη τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν τον Αυγ. 2013 κατά 1,7% (ετήσια μεταβολή).