Α. Σαρρηγεωργίου: Διαφάνεια, νέα προϊόντα και αποτελεσματικά κανάλια

Με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή των ανθρώπων της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς από την Ελλάδα και 35 χώρες ξεκίνησε τις εργασίες του το 15ο  Συνέδριο της Ύδρας. Την πρώτη θεματική ενότητα προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά κυρίως αυτές του νότου η ασφαλιστική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,6% (1% στις ασφαλίσεις ζωής και 3% στις γενικές ασφάλειες).

Στα ρυθμιστικά θέματα ανέφερε ότι η πλήρης εφαρμογή της οδηγίας Solvency II έχει αναβληθεί για το 2016 αλλά ο 2ος πυλώνας και μέρη του 3ου πυλώνα θα αρχίζουν να εφαρμόζονται από το 2014.

Διεθνώς έχουν καταγραφεί οι συστημικές ασφαλιστικές εταιρείες και ήδη προωθείται ένα ενδελεχές πλάνο μείωσης των πιθανών κινδύνων για την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά. Χαιρέτισε ακόμη την πιθανολογούμενη δημιουργία ευρωπαϊκής ασφαλιστικής εποπτικής αρχής, κάτι που θα επηρεάσει και τη λειτουργία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Πιστεύει πραγματικά ότι η αναμόρφωση του συστήματος παροχής συντάξεων είναι επείγον ζήτημα και πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα, όπως και η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα διότι παρά την απώλεια 2 δις ευρώ από το PSI και το περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων των επενδύσεων, είναι φανερό ότι η μείωση της δυνατότητας του κράτους να παρέχει ικανοποιητικές συντάξεις θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για την ιδιωτική ασφάλιση.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να δημιουργήσουν οι εταιρείες τα κατάλληλα προϊόντα – προσαρμοσμένα στην κρίση- , αποτελεσματικά κανάλια πωλήσεων για να λειτουργούν με όρους σωστής ενημέρωσης του πελάτη και διαφάνεια.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις των κ.κ.:
 
Nicolas Jeanmart, Head of Macro-Economics, Life & Pensions, INSURANCE EUROPE (BELGIUM)
Fernando Jaime, Vice President, Global Pensions Products, METLIFE (U.S.A.)
Johan Sjöström, Marketing Director, KPA PENSION (SWEDEN)
Nicholas Sherry, Senior Advisor on Pensions & Superannuation, ERNST & YOUNG (AUSTRALIA)

Σύντομα θα ακολουθήσει εκτενές ρεπορτάζ για το 15ο Ασφαλιστικό Συνέδριο στην Ύδρα.

Το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ