Η αύξηση της ζήτησης αφορά και τις ασφάλειες…

Πληθαίνουν οι φωνές αισιοδοξίας στην αγορά. Όλο και περισσότεροι εκτιμούν πώς τα χρόνια της βαθιάς και αυξανόμενης ύφεσης τελειώνουν. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις αρχές του έτους 2014 τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης  – έρχονται και, αφενός δικαιώνουν τις θυσίες των πολιτών –λένε οι αρμόδιοι- και αφετέρου δικαιώνουν την χώρα, αναδεικνύουν τις δυνάμεις της και σηματοδοτούν μια άλλη εποχή.  

Την προσέγγιση αυτή παράθεσαν στο IW κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι  όμως ήταν ξεκάθαροι: όλα αυτά έρχονται, αλλά για να γίνουν πραγματικότητα η οποία θα συντηρηθεί πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, πρέπει να γίνουν και άλλα. 

Εν κατακλείδι λοιπόν πάμε καλά αλλά υπό  προϋποθέσεις οι οποίες για να φύγουν από την θεωρία της «ζαριάς» απαιτείται να υπάρξει οργάνωση μεγαλύτερη, κόπος περισσότερος και σχέδιο εφαρμογής των όσων αποφασίζονται.  Αυτά στο δομικό κομμάτι της ιστορίας όλης.

Στο επίπεδο των καταναλωτών υπάρχει μια άλλη προσέγγιση που λέει ότι:  οι πολίτες  θα δουν την διαφορά στην οικονομία και στην τσέπη τους από το γεγονός ότι δε θα πέσουν και άλλοι φόροι (σ.σ.ερευνάται)  , επιβαρύνσεις, χαράτσια κ.λπ. οπότε και η ανακοπή της μέχρι σήμερα οικονομικής αιμορραγίας θα αφήσει διαθέσιμο εισόδημα το οποίο τον επόμενο χρόνο θα εμφανιστεί στη ζήτηση, Και πράγματι, κάπως έτσι ανατάσσεται η οικονομία και έρχονται καλύτερες συνθήκες. Οσο και να φαίνεται απίστευτο ο τροχός δείχνει να γυρίζει. Η αύξηση της ζήτησης θα έλθει σταδιακά.  

Και με προβλήματα, και με απρόοπτα, και με δυσκολίες. Ήδη σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες καταγράφεται σήμερα μηδαμινή αύξηση της ζήτησης. Απομένει και σε άλλους τομείς να γυρίσει ο τροχός και τα ασφαλιστικά συμβόλαια δε μπορεί να είναι άμοιρα των εξελίξεων…