«Φτερά» θα κάνει η μισή αγοραστική μας δύναμη μέχρι το 2014

Σε έκθεση της για την Ελληνική Οικονομία η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι στο σύνολο της τετραετίας 2009-2013 οι απώλειες ανά μισθωτό λόγω της κρίσης ανέρχονται σωρευτικά σε 30%, ενώ για τους μισθωτούς ως κοινωνική ομάδα –μετά από τον συνυπολογισμό δηλαδή, της ανεργίας– στο 44%! Το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 50% στο τέλος του 2014.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Συνομοσπονδίας, η μείωση του ΑΕΠ προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την περιστολή της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία επετεύχθη,  με κύρια εργαλεία τη μείωση των μισθών, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση της φορολογίας, την αύξηση της πίεσης στα νοικοκυριά για να ανταποκριθούν στην, μετά την περιστολή και την ανυπαρξία εισοδήματος, αποπληρωμή των δανείων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων Ameco της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μειώσεις των μέσων ονομαστικών αποδοχών ανά μισθωτό κατά την τετραετία 2010-2013, θα ανέλθουν σωρευτικά σε -16,1%. 

Η αγοραστική δύναμη των μέσων ονομαστικών αποδοχών ανά μισθωτό εξαρτάται όμως και από τις μεταβολές των τιμών στα καταναλωτικά είδη. Έτσι, στην μείωση της αγοραστικής δύναμης που προήλθε από τις μικρότερες ονομαστικές αποδοχές προστέθηκε και η μείωση που προήλθε από τις υψηλότερες τιμές.

Καθώς η σωρευτική αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά την τετραετία 2010-2013 θα ανέλθει σε 7,6%, η σωρευτική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μέσων αποδοχών ανά μισθωτό προσέγγισε το 22,1%. Οι παραπάνω υπολογισμοί σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, αφορούν την απώλεια εισοδήματος ανά μισθωτό κατά μέσο όρο.

Η απώλεια, όμως, του συνόλου των μισθωτών ως κοινωνική ομάδα, σχετίζεται και με την ανεργία, η οποία αφαιρεί διαθέσιμο εισόδημα από τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αριθμός των απασχολουμένων μισθωτών στη διάρκεια των ετών 2010-2013 μειώθηκε κατά 19,4%. Επομένως, η αγοραστική δύναμη των αποδοχών του συνόλου των μισθωτών μειώθηκε σωρευτικά, στη διάρκεια της τετραετίας 2010-2013, κατά 37,2%.

Κατά συνέπεια, ο μέσος μισθωτός, πριν φορολογηθεί το εισόδημά του, έχει απολέσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009, ενώ οι μισθωτοί ως σύνολο, ως κοινωνική ομάδα, έχουν απολέσει, εξαιτίας και της υψηλής ανεργίας, κατά τι περισσότερο από το 1/3 της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών τους.

Σε αυτές τις απώλειες, θα πρέπει να προσθέσουμε και τις απώλειες αγοραστικής δύναμης που οφείλονται στην φορολογία και απορρέουν από την ιδιότητα του μισθωτού. Σε αυτό το σημείο, η ΓΣΕΕ υποθέτει ότι η επιπλέον επιβάρυνση  ανέρχεται σε 10% των μικτών αποδοχών για το σύνολο της τετραετίας έναντι του 2009 και καταλήγει στο άκρως απογοητευτικό και συνάμα αποκαλυπτικό συμπέρασμα ότι  οι απώλειες ανά μισθωτό ανέρχονται σωρευτικά στο 30%, ενώ για τους μισθωτούς ως κοινωνική ομάδα σε 44%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, το 2014 οι μισθωτοί στο σύνολό τους, δηλαδή ως κοινωνική ομάδα, θα έχουν απωλέσει περίπου το 50% της αγοραστικής δύναμης που είχαν το 2009.