Ανάδοχες εταιρείες για προβληματικά χαρτοφυλάκια

Νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει τη μεταφορά κόκκινων ή και υγιών χαρτοφυλακίων ασφαλιστικών εταιρειών σε τρίτες εξειδικευμένες εταιρείες, προκειμένου να τρέξουν το run off αυτών, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Στόχος του είναι να συνδράμει στην προσπάθεια εξυγίανσης του Επικουρικού Κεφαλαίου, αποφορτίζοντάς το από ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών του, οι οποίες στο άμεσο μέλλον -ενδεχομένως εντός του έτους- να περάσουν σε ξένους ομίλους.

 

Πληροφορίες του iw αναφέρουν ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο το Ν. 400/70, και συγκεκριμένα το άρθρο 59 του νόμου, το οποίο απαιτεί συγκεκριμένες προσαρμογές ώστε να μην αμφισβητηθεί στο μέλλον νομικά η όλη διαδικασία.

 

Η σχετική παρέμβαση θα προωθηθεί στη βουλή προς ψήφιση ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

 

Παράλληλα, βέβαια, το Επικουρικό εξετάζει ειδικότερα θέματα τα οποία ξεφεύγουν το νομοθετικού ή του νομικού πλαισίου και έχουν να κάνουν:

 

– με την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν και τις ιδιαιτερότητες τις οποίες ενδεχομένως έχουν,

– με αναλογιστικές μετρήσεις.

 

Στο μεταξύ, το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει ήδη ολοκληρώσει, με σύμβουλο τη Delοitte, την πλήρη αναδιοργάνωση των δομών του και των διαδικασίων διαχείρισης των αποζημιώσεων, και, όπως αναφέρουν στελέχη του οι διαδικασίες τρέχουν ταχύτερα, ωστόσο αυτό το οποίο λείπει από το φορέα είναι η ρευστότητα.

 

Διευκρινίζουν δε ότι, η προσπάθεια που καταβάλλεται να μεταβιβαστεί η ευθύνη του run off σε τρίτες εταιρείες είναι αυτή που ουσιαστικά θα εξασφαλίσει στο Επικουρικό έναν «αέρα» στο ταμείο του, δεδομένου ότι μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα υπάρξουν αρκετές περιπτώσεις χαρτοφυλακίων που θα περάσουν υπό τον έλεγχο τρίτων, κατά βάση, ξένων εταιρειών.

 

Σημειώνεται ότι η μεταφορά των χαρτοφυλακίων θα σημάνει και την εξασφάλιση εσόδων για το Επικουρικό.