Ο πληθωρισμός η μεγαλύτερη απειλή για τις συντάξεις στην Ευρώπη

Αβέβαιοι για το μέλλον τους, και για τη διατήρηση του βιοτικού τους επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση, δηλώνουν, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Allianz, σε συνεργασία με την Allianz Global Investors, πολλοί άνθρωποι από 50 έως 70 ετών. Συγκεκριμένα, το 50% των οικονομικά ανεξάρτητων πενηντάρηδων που έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσαν πως νιώθουν αβέβαιοι αν θα μπορούν να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο όταν σταματήσουν να εργάζονται.

Συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε 1.402 ερωτηθέντες σχετικά με τα χρήματα που λαμβάνουν ως σύνταξη. Οι ερωτηθέντες ήταν ηλικίας 50-70 ετών, κάτοικοι επτά ευρωπαϊκών χωρών: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη έδειξε ότι οι μισοί είναι αβέβαιοι αν μπορούν να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο μετά τη συνταξιοδότηση. Οι νεότεροι ερωτηθέντες είχαν την τάση να έχουν μια πιο απαισιόδοξη προοπτική. Η συγκεκριμένη ομάδα ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένη σχετικά με τη διατήρηση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων και των επιπτώσεων που έχει η οικονομική κρίση στη σύνταξή τους. Μόνο το 40% της ομάδας 50-54 ετών πιστεύουν ότι θα έχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο μετά τη συνταξιοδότηση. Αντίθετα, το 53% των ατόμων ηλικίας 60-70 είναι αισιόδοξοι ή ήδη απολαμβάνουν ένα σχετικά άνετο βιοτικό επίπεδο.

Ο πληθωρισμός αναφέρεται ως η μεγαλύτερη απειλή για τις συντάξεις σε όλες τις χώρες (εκτός από την Αυστρία). Στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές, με το 60% των Γερμανών και το 65% των Βρετανών να δηλώνουν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που μπορεί να επηρεάσει τη σύνταξή τους. Ωστόσο, σε ερωτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του πληθωρισμού οι συμμετέχοντες στην έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε πως «υπερεκτιμούν» τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ενώ εκείνοι από την Αυστρία το αντίθετο. Γάλλοι, Γερμανοί και Ελβετοί αντιλαμβάνονται με πιο ρεαλιστικό τρόπο τις συνέπειες του πληθωρισμού.

Ικανοποιημένοι οι Ελβετοί από το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα, ενώ μόνο το 8% δήλωσε ότι είναι δυσαρεστημένο. Περισσότερο ικανοποιημένοι, σε ποσοστό 81%, είναι οι Ελβετοί και μόνο το 2% απάντησαν ότι είναι δυσαρεστημένοι. Συνολικά, το ποσοστό ικανοποίησης από το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα είναι σημαντικά χαμηλότερο στη Γαλλία (το 46% δήλωσε «ικανοποιημένο» και το 11% δήλωσε «δυσαρεστημένο») και την Ιταλία (το 54% δήλωσε «ικανοποιημένο» και το 14% δήλωσε «δυσαρεστημένο»).

Οι νέοι ανησυχούν πολύ περισσότερο για τη συνταξιοδότηση από την παλαιότερη γενιά. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα πρόσθετο εισόδημα για να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης.

 Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης σημαντικές εθνικές διαφορές όσον αφορά στην προτιμώμενη μέθοδο πληρωμής κατά την είσοδο στη συνταξιοδότηση: Οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην Ελβετία προτιμούν μηνιαίες ή ετήσιες πληρωμές, επιλογή που σε άλλες χώρες κάνει μόλις το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των ερωτηθέντων. Στην Αυστρία και τη Γερμανία προτιμούν να πληρωθούν εφάπαξ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στην έρευνα και οι απαντήσεις των Βρετανών όσον αφορά στις επενδύσεις. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες αναφέρουν ότι αποφασίζουν χωρίς τη βοήθεια ενός επαγγελματία επενδύσεων ή συμβούλου. Στην Ελβετία, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δεν αναζητούν εξωτερική συμβουλή είναι χαμηλότερο από το 23%.

Προγραμματισμός για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο

Ο Dr Renate Finke, Senior Economist στο Διεθνές Τμήμα Συντάξεων στην Allianz, και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Ο σχεδιασμός της συνταξιοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση των ανθρώπων στη μετέπειτα ζωή, ωστόσο πολλοί εκ των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι κάνουν λανθασμένες κινήσεις στην προσέγγισή τους, ενώ το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι άρχισαν να σχεδιάζουν πολύ αργά και ένας στους τέσσερις αναφέρει ότι δεν έχει εξοικονομήσει αρκετά χρήματα. Η εξοικονόμηση για την περίοδο της συνταξιοδότησης είναι πιθανώς το πιο δύσκολο στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Για να διατηρήσουν το υφιστάμενο βιοτικό τους επίπεδο πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να δημιουργήσουν πρόσθετη εξοικονόμηση, είτε μέσω ειδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων είτε με γενικές ατομικές προσπάθειες».