Τελευταία ευκαιρία για συνεργασίες

Εδώ και πολλά χρόνια γινόταν λόγος για τις συνεργασίες  που έπρεπε να γίνουν στην ασφαλιστική αγορά. Κατά τους τεχνοκράτες θα ήταν σωτήριος λύση  για τον κλάδο  αλλά και πολλές εταιρείες η δημιουργία μεγάλων εταιρικών σχημάτων. 
Έκτοτε πέρασαν περισσότερα από δέκα άπραγα χρόνια. Ούτε οι συμβουλές των καθηγητών, ούτε οι παροτρύνσεις των ηγητόρων, ούτε οι συστάσεις των μεγάλων συμβουλευτικών οίκων στάθηκαν ικανές για να οδηγήσουν σε συνεργασίες. Η ελληνική αγορά δεν ανταποκρίθηκε. Ιδιαίτερα οι ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να είχαν κάνει πολλά υποστηρίζοντας αυτό που συχνά αναφέρεται ως «διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας».  

Δεν τα κατάφεραν όμως να συνεννοηθούν οι αρμόδιοι, δεν θέλησαν να ασχοληθούν, επιχείρησαν αλλά δεν μπόρεσαν να φθάσουν μέχρι το τέλος. Κάπου εδώ ανάμεσα σε αυτές τις εκδοχές θα χάθηκε το όνειρο. Και οι εταιρείες προχώρησαν μόνες αγνοώντας βασικές αρχές  που αναφέρουν ότι ο μοναχικός δρόμος  είναι επικίνδυνος.  Η συσπείρωση δυνάμεων  θα ήταν το ασφαλές όχημα που θα οδηγούσε τις σήμερα μόνες εταιρείες σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης…

Αυτό έγινε και πέρασε αφήνοντας ένα κενό που τώρα δεν αποκλείεται να κλείσει βίαια. Όπως έγινε με τις τράπεζες μπορεί να γίνει και με τις ασφαλιστικές. Δηλαδή θα βγει ένα φιρμάνι που θα λέει ότι «αν δεν έχετε αυτά τα κεφάλαια  αύριο» τότε δε μπορεί να λειτουργείτε. Και όπως δείχνουν τα έσχατα συμβάντα δεν αποκλείεται να συμβεί. Το αντίθετο μάλιστα είναι πολύ πιθανότερο οπότε και να έλθουν οι τεχνοκράτες της τρόικας και να σηματοδοτήσουν την αναγκαία ενίσχυση του κλάδου. 

Τότε τι θα συμβεί, που θα βρεθούν τα κεφάλαια και ποιοι θα βάλουν –αν έχουν- ζεστό χρήμα στην ασφαλιστική εταιρεία γνωρίζοντας ότι απόσβεση δε θα γίνει.  Γι΄ αυτό και σήμερα δεν αποκλείεται να διάγουμε την τελευταία ευκαιρία ως αγορά. Και εδώ οι προνοητικοί θα λειτουργήσουν άμεσα και Θα προχωρήσουν σε συνεργασίες. Και την εταιρεία τους θα στηρίξουν και τους πελάτες τους θα διασφαλίσουν και την προοπτική τους θα «κλειδώσουν».  Όσο για κάποια εμπόδια και εγκρίσεις, υπάρχει τρόπο να ξεπεραστούν.