Παρέμβαση κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου για τις εμπορικές μισθώσεις

Για το μείζον θέμα της άρσης προστασίας στις επαγγελματικές μισθώσεις, τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρώ ότι γινόμαστε στο “ίδιο έργο θεατές”. Όταν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε μέτρα που πλήττουν βάναυσα τον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά τους μικρομεσαίους, ξαφνικά βλέπουμε να ακούγονται απόψεις ειδικών και μη και να ξεκινά κυριολεκτικά από “το πουθενά” μία συζήτηση που καταλήγει σε υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που εξοντώνουν τους επαγγελματίες.

Απλώς θα θυμίσω το θέμα των Κυριακών, που μπορεί κατά κάποιο τρόπο να παραμένει ακόμα ανοιχτό, όμως έχει ήδη αναστατώσει όχι μόνο τον εμπορικό κόσμο και τους υπαλλήλους, αλλά και το κοινωνικό σύνολο.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς. Αρχικά με διαρροές, γενικές τοποθετήσεις διαπίστωσης του προβλήματος και τελικά οδεύουμε προς νέα νομοθετική ρύθμιση που αμφιβάλλω ότι θα έχει στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τελευταίο περιστατικό αυτής της τακτικής, η έναρξη της συζήτησης για την άρση της προστασίας στις νέες επαγγελματικές μισθώσεις. Ήδη κυκλοφορεί εντόνως η “πιθανότητα απελευθέρωσης”, χωρίς καμία απολύτως επίσημη διάψευση από τους καθ ύλην αρμόδιους. Δηλαδή μπαίνουν ακόμα μία φορά “στο στόχαστρο” οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι άνθρωποι του μόχθου που από την αρχή της κρίσης παλεύουν να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και να συνεχίσουν να απασχολούν εργαζόμενους.

Εδώ και τώρα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την προοπτική που μπορεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, όμως έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για το σύνολο των επιχειρήσεων. Και ειδικά των νέων επιχειρήσεων. Γιατί αυτή την στιγμή παρατηρούμε και το οξύμωρο, να “κόπτεται” μία κυβέρνηση για την στήριξη που πρέπει να έχουν οι νέοι επιχειρηματίες και γενικότερα το “επιχειρείν” και από την άλλη όλες οι πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις να έχουν ως αποτέλεσμα την σταδιακή κατάρρευση της αγοράς. Το γεγονός ότι υπάρχει ήδη σε ισχύ προστατευτικό νομικό πλαίσιο, φαίνεται ότι δεν λέει απολύτως τίποτα σε αυτούς που εμπνεύστηκαν την “απελευθέρωση”. Το τραγικό είναι ότι προωθούν τις επιδιώξεις τους χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο. Ούτε καν με τους εταίρους τους. Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ενός εκ των δύο κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, είναι χαρακτηριστική. Όταν ο ένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους ζητά να σταματήσει αυτή η “πρακτική των διαρροών από κυβερνητικά στελέχη” και τονίζει ότι “κανένα μνημόνιο δεν επιβάλλει αυτήν ή άλλη συγκεκριμένη λύση”, νομίζω ότι δείχνει και το μέγεθος της αυθαιρεσίας αλλά και τις επιδιώξεις ορισμένων.

Δεν έχω σκοπό να περάσω το μήνυμα ότι είμαστε σε όλα αρνητικοί. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι ειδικά για τόσο λεπτά ζητήματα, όπως η μίσθωση της επαγγελματικής στέγης, απαιτείται ένας ειλικρινής και καλοπροαίρετος διάλογος. Οι επαγγελματίες, σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο, θέλουμε από την Πολιτεία την στοιχειώδη στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων μας. Δυστυχώς μέχρι τώρα μόνο υποσχέσεις ακούμε, όταν πρόκειται για παροχές προς τους επαγγελματίες. Αντίθετα, όταν υπάρξει συζήτηση για οφειλές των επαγγελματιών, προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία για παράδειγμα, τότε εύκολα μπaίνει στο “τραπέζι” το θέμα των κατασχέσεων. Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η κρίση δεν ξεπερνιέται με “κλειστά ρολά” και αύξηση της ανεργίας. Φως στην άκρη του τούνελ θα φανεί μόνο αν υπάρξει τόνωση του επιχειρείν, δηλαδή κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες να τολμήσουν να επενδύσουν και στήριξη στους υπάρχοντες για να μπορέσουν να αντέξουν».