Συμφωνία να ανοίξουν δουλειές και όχι να κλείσουν εταιρείες

Τελικά δεν είναι εύκολο να έλθει η ανάπτυξη από τη  μια μέρα στην άλλη. Και όποιος το απλοποιεί και θεωρεί ότι όλα μπορεί να γίνουν αστραπιαία, αναφέρεται σε θαύμα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και διακρίνεται από πιο ήπιους ρυθμούς. Οι ραγδαίες μεταβολές «ανήκουν» αποκλειστικά στη σκέψη ενώ η υλοποίησή τους ανήκει στην συνετή απαιτούμενη βραδύτητα.  Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται  και οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά. 

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλά τα οποία σίγουρα ακουμπούν κατά ένα μέρος στο παρελθόν και κατά το υπόλοιπο στο μέλλον. Η συμβίωση είναι φανερή. Για παράδειγμα η φημολογία περί κλεισίματος ασφαλιστικών εταιρειών, η επιμονή στην πολιτική χαμηλού ασφαλίστρου, η υπερανάπτυξη του κλάδου  αυτοκινήτου, η εμμονή στις παραδοσιακές απόψεις περι ασφάλισης και διαδικασιών πώλησης, η λασπολογία για τις ελληνικές εταιρείες και πολλά ακόμη εντάσσονται στην κατηγορία των όσων λέγονταν, και έλκουν την καταγωγή τους από την καθημερινότητα του «παρελθόντος».  Αυτά όλα από κεκτημένη ταχύτητα συνέχισαν και σήμερα να προβληματίζουν, να απομυζούν φαιά ουσία και να απασχολούν του ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς και τους περίοικους. Την ίδια ώρα όμως υπήρχε και ένα άλλο κομμάτι το οποίο και  αφορούσε τις δράσεις των εταιρειών. 

Εδώ βλέπουμε κάποιες εταιρείες να  επιδίδονται  με εξαιρετική αποτελεσματικότητα στην δημιουργία νέων προϊόντων, στην παροχή λύσεων ασφάλισης σε «απάτητες» περιοχές, στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής ευαισθησίας, στην ενασχόλησή τους με θέματα περιβάλλοντος, προστασία της φύσης, περίθαλψης ευαίσθητων ομάδων, παροχή ιατροφαρμακευτικής στήριξης σε περιοχές της χώρας όπου οι συνθήκες είναι δύσκολες.  

Μέσα από αυτά και πολλά ακόμα, εταιρείες και άνθρωποι αποδεικνύουν ότι η ασφαλιστική εργασία, ο κλάδος, κινούνται προς τα μπρος, εξελίσσονται και βαδίζουν στους νέους δρόμους της παγκόσμιας αγοράς. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει στασιμότητα και ταυτόχρονα  φανερώνουν  ότι απέναντι στο «παλιό» υπάρχει το  καινούργιο. 

Είναι σημαντικό, τώρα να επιτευχθεί και μεγαλύτερη πρόοδος.  Να πέσουν οι εμμονές του παρελθόντος και οι εταιρείες όλες να προχωρήσουν ακόμα πιο μπροστά. Να ξεχαστούν οι πρακτικές και οι πολιτικές τακτικές της παλιάς εποχής όπου ο ένας κατηγορούσε τον άλλον. Υπάρχει δουλειά για όλους και νέοι δρόμοι όπου θα συμπορευτούν ελληνικές και αλλοδαπές εταιρείες. Προϋπόθεση να συμφωνηθεί σε επιτελικό επίπεδο ότι η αγορά πρέπει να ξεφύγει δια παντός από το παρελθόν… και να εργαστεί για να ανοίξει τις εργασίες της και όχι για να κλείνει εταιρείες.