Αξιοποίηση της εμπειρίας στη συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου τομέα στην υγεία

Την άμεση ανάγκη να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών συστημάτων υγείας  τονίζει ο κ. Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής ζωής και υγείας της Ιντεραμέρικαν. Παράλληλα διαβλέπει ότι σύντομα ο κλάδος υγείας θα βρει νέα ισορροπία οπότε και αναμενόμενα θα κινηθεί ανοδικά. Γνωρίζοντας τις διεθνείς εξελίξεις, ως πρόεδρος της Insurance Europe General Health Committee (Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Επιτροπή Υγείας) ο κ. Βελιώτης, πιστεύει ότι στα διαχειριστικά ζητήματα υγείας όπως είναι η εξοικονόμηση πόρων, η λειτουργία των συστημάτων υποστήριξης, η σχέση παροχών-εισφορών, η εξέλιξη των μηχανογραφικών συστημάτων, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, μπορεί να δοθούν λύσεις μέσω της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι μπορεί να λειτουργήσει το ήδη εφαρμοσμένο μοντέλο των «συγκοινωνούντων δοχείων» στην ασφάλιση και στις υπηρεσίες υγείας για το οποίο έχει διεθνώς δοκιμαστεί με επιτυχή αποτελέσματα. Συνεπώς και θετικά στον τομέα θα συμβάλλει και το ρίσκο πειραματισμών με άγνωστες και αδοκίμαστες μεθόδους θα αποφευχθεί.  Αυτό που τονίζει ο κ. Βελιώτης είναι ότι  η μητρική εταιρεία της Interamerican (η ACHMEA)  είναι πρώτη πανευρωπαϊκά στις ασφαλίσεις υγείας, ενώ και η Interamerican αποτελεί μέλος του International Federation of Health Plan, το οποίο και διερευνά τις εξελίξεις στον κλάδο σε συνάρτηση με το ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει γνώση από την εμπειρία άλλων χωρών όπου στον τομέα της υγείας η δημόσια ασφάλιση συνεργάζεται με την ιδιωτική αγαστά και με επωφελή για το κράτος και τους πολίτες αποτελέσματα. 

Το ολλανδικό μοντέλο

Για παράδειγμα αναφέρει ο κ. Βελιώτης, στην Ολλανδία, το κράτος συνεργάζεται επάνω σε συμφωνημένο πακέτο παροχών με τις ασφαλιστικές και η ασφάλιση είναι υποχρεωτική.  Ο πολίτης έχει την ελευθερία να επιλέγει αυτό το πακέτο από την ασφαλιστική εταιρεία που προτιμά. Αν ο ασφαλισμένος δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει αυτό το πρόγραμμα, τότε επιδοτείται από το κράτος. Αυτό το μοντέλο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και θεωρείται από τα καλύτερα βάσει διεθνών δεικτών αξιολόγησης. Ωστόσο, υπάρχουν ενδιάμεσα μοντέλα, που είναι προσαρμοσμένα στις ιδιομορφίες κάθε χώρας, στα ιδιαίτερα κοινωνικά, οικονομικά και ρυθμιστικά χαρακτηριστικά της. 

Interamerican

Αναφερόμενος  στην Interamerican ο κ. Βελιώτης τονίζει ότι η «εταιρεία έχει αναπτύξει τις ασφαλίσεις υγείας στην Ελλάδα στη βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγείας, του Medisystem, και όχι μεμονωμένων προγραμμάτων. Με το Medisystem, που είναι οργανωμένο πάνω σε ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργαζομένων ιατρών, διαγνωστικών κέντρων και νοσηλευτηρίων αλλά και ιδιόκτητων υποδομών (Αθηναϊκή Mediclinic, πολυϊατρείο Medifirst, Άμεση Ιατρική Βοήθεια – Γραμμή Υγείας 1010), επιτυγχάνεται μια κάθετη και πλήρης διαχείριση κάθε περιστατικού, από την πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι τη νοσηλεία και τη χειρουργική αντιμετώπιση, με απόλυτο έλεγχο του κόστους και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Το δίκτυο υγείας Medisystem διαθέτει 1.302 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων με 132 εντεταγμένους νέους συνεργάτες κατά το 2012, 233 διαγνωστικά κέντρα και 17 κλινικές. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το δίκτυο χειρουργών–ειδικών συνεργατών που αμείβονται απευθείας από την εταιρεία για κάθε επέμβαση και του δικτύου προασφαλιστικού ελέγχου με 189 ιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, που ολοκληρώθηκε το 2012.