Περιορίζονται οι ακυρώσεις συμβολαίων

Βελτιωμένη εικόνα εμφανίζουν οι δείκτες ακύρωσης συμβολαίων (επιστροφές) τόσο στις ασφαλίσεις Ζημιών, όσο και στις ασφαλίσεις Ζωής, σε μια αγορά όμως η οποία συνεχίζει να πλήττεται σφόδρα από την ύφεση.

Τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αποκαλύπτουν μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία του κλάδου, δεδομένου ότι οι ακυρώσεις συμβολαίων το Μάιο έλαβαν τους χαμηλότερους δείκτες των τελευταίων 17 μηνών.

Ο κλάδος Γενικών Ασφαλειών περιόρισε το δείκτη κάτω από το 80, όταν λίγους μήνες πριν, και συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο, σκαρφάλωνε στο 130, και η αντίστοιχη τιμή στον κλάδο Ζωής βρέθηκε λίγο πάνω από το 80, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο είχε εκτιναχθεί πάνω από το 180 και καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2012 ήταν σταθερά πάνω από το 100.

Η καθίζηση των ακυρώσεων αποτελεί με βεβαιότητα μια θετική εξέλιξη, η οποία ωστόσο επισκιάζεται από το κοκκίνισμα των παραγωγικών δεικτών στο α΄ πεντάμηνο του 2013, με τον κλάδο Ζωής να χάνει φέτος το 19,9% των εσόδων του και τις Γενικές Ασφάλειες το 5,1% του τζίρου.

Πάντως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το κρίσιμο σε αυτή τη φάση είναι η ασφαλιστική βιομηχανία να καλύψει τα νώτα της, ή αλλιώς να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται συμπαγές το πελατολόγιό της. Υπό αυτή την έννοια, η σημαντικότατη μείωση των ακυρώσεων και στους δύο κλάδους δείχνει ότι η βάση των ασφαλισμένων αρχίζει να κρατά τις δυνάμεις της, οπότε τα δίκτυα πωλήσεων αποκτούν, αργά αλλά σταθερά, όλο και μεγαλύτερη ευχέρεια για το κυνήγι νέων πελατών.