Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Ο ιδεολόγος ασφαλιστής

Χρόνια στην ασφαλιστική αγορά, ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έχει σίγουρα καταφέρει, επαγγελματικά, πολλά, καθώς η εταιρεία του Mega Brokers βρίσκεται στην κορυφή, κερδίζει πρωτιές, πρωτοπορεί και καινοτομεί, υιοθετώντας κάθε τι καινούργιο, που μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. «Πρωτιές» για τον κ. Χατζηθεοδοσίου είναι και οι φίλοι που έχει αποκτήσει, είναι και η φήμη που έχει δημιουργήσει, είναι το άσβεστο ενδιαφέρον του για τα κοινά, αλλά και η επιμονή του να προχωρά με δύναμη σε ό,τι ξεκινά και με ό,τι ασχολείται.

Όλα αυτά, τα μικρά ή μεγάλα χαρακτηριστικά του, ευδιάκριτα ή δυσδιάκριτα, δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα της ιστορικής του διαδρομής, της ιδιοσυγκρασίας του, και κυρίως ενός ιδιαίτερου γνωρίσματος που έχει και είναι ο διάφανος τρόπος που επιδιώκει να χειρίζεται τις υποθέσεις του.

Πολυσχιδής, ασχολείται με πολλά, και τελειομανής, θέλει να τα κάνει καλά. Πιστεύει στο καλύτερο, στο βελτιωμένο, στο «παραπάνω» και παλεύει γι’ αυτό επίμονα, όμως χωρίς άγχος και χωρίς εμμονή. Δεν «βολεύεται», αλλά αντίθετα προτιμά να αναζητά το νέο. Κάπως έτσι είναι η εικόνα που «εκπέμπει» και την υποστηρίζει καθημερινά μέσα από τις πράξεις του.

Ο Γιάννης γεννήθηκε στο Αγρίνιο και μεγάλωσε στην Αθήνα, στην Αγία Βαρβάρα, μια περιοχή με την οποία είναι συνδεδεμένος συναισθηματικά, καθώς δραστηριοποιείται εκεί επαγγελματικά (έχει γραφείο) και την αναγνωρίζει ως την αρχή της εξέλιξής του. Οι γονείς του, ποντιακής καταγωγής, του προσέδωσαν το στοιχείο της περηφάνιας και της συνέπειας απέναντι στους ανθρώπους, τους θεσμούς και την κοινωνία, κάτι που διατηρεί αναλλοίωτο μέχρι σήμερα και το εκπέμπει.

Από πολύ μικρός, γύρω στα 13 του χρόνια, έδειξε ενδιαφέρον για τα «κοινά», οπότε και οδηγήθηκε αυθόρμητα στην ενασχόληση με την πολιτική. Οργανώσεις, συζητήσεις, προβληματισμοί, ένα καλύτερο μέλλον, μια άλλη Ελλάδα, ήταν οι αναζητήσεις της δεκαετίας του ‘80. Τελειώνοντας το σχολείο έφυγε για την Ιταλία, με στόχος τις σπουδές, ωστόσο απρόβλεπτοι παράγοντες τον έφεραν πίσω, οπότε έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά, από το οποίο και αποφοίτησε.
Από την πρώτη στιγμή των σπουδών του, ο κ. Χατζηθεοδοσίου συνέχισε αδιάκοπα την πορεία του και στη δουλειά και στα κοινά. Ήταν πρωτοετής φοιτητής όταν ξεκίνησε να δουλεύει σε εμπορική εταιρεία. Στις παράλληλες «διαδρομές» του εκείνη την εποχή εντάχθηκαν και η ανάληψη καθηκόντων Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Βαρβάρας, καθώς και η διοίκηση του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής.

Κάποια στιγμή ο κ. Χατζηθεοδοσίου βρέθηκε αντιμέτωπος με μια νέα πρόκληση: Η γνωριμία του με τον Μανόλη Ανδρόνικο, στον οποίο αναφέρει ότι οφείλει πολλά, τον οδήγησε στην ενασχόλησή του με τις ασφάλειες. Ξεκίνησε να εργάζεται στη Nationale Nederlanden. Σε τέσσερα χρόνια ο Γιάννης κέρδισε περίπου 50 διακρίσεις ως ασφαλιστής και σύντομα προβληματίστηκε για την ιδιώτευσή του. Έτσι, άνοιξε πρακτορείο ασφαλίσεων στην Αγία Βαρβάρα, ενώ ταυτόχρονα μετά από διαγωνισμό προσλήφθηκε στην Τράπεζα Εργασίας, προοπτική την οποία απέρριψε, αποφασίζοντας έτσι να ακολουθήσει τον μονόδρομο των ασφαλειών. Τότε, παράλληλα, εργάστηκε και στη Συνεταιριστική Ασφαλιστική ως επιθεωρητής και παράλληλα ως διευθύνων σύμβουλος σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με τη Συνεταιριστική Ασφαλιστική.

Όλα αυτά έκλεισαν όταν το 1998 ίδρυσε τη Mega Brokers. Αποσύρθηκε από καθετί που απορροφούσε επαγγελματική ενασχόληση και έβαλε το προσωπικό του στοίχημα. Ήθελε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο της χώρας, κάτι που τελικά όχι μόνο το κατάφερε, αλλά και διατηρεί, εδώ και πέντε χρόνια, σταθερά την πρωτιά στις retail πωλήσεις. Κατάφερε επίσης να αποδίδει τα ασφάλιστρά του σε χρόνο μικρότερο του μηνός με τις εταιρείες και να έχει μια ιδανική συνεργασία που εστιάζεται στο ότι τον επιλέγουν οι συνεργάτες και τον διεκδικούν οι εταιρείες.

Από πεποίθηση ο κ. Χατζηθεοδοσίου πιστεύει ότι οι επαγγελματικές, ιδιωτικές «κορυφές» είναι για να κατακτώνται, οπότε και δεν σηματοδοτούν τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από αυτό.

Σημαντικότερο, πιστεύει ο ίδιος, είναι το να δημιουργείς «κορυφές» που αφορούν το συλλογικό καλό και ιδανικά και οράματα που σε κινητοποιούν για να επιδιώκεις την κοινωνική πρόοδο. Αυτό το υπηρετεί πιστά, το αγαπά και το διατηρεί αναλλοίωτο στη ζωή του ο κ. Γιάννης. Υπηρετεί, από μεράκι και με απλότητα, τη συλλογική πρόοδο. Θέλει για τον κλάδο του να αναβαθμιστεί, να πάει υψηλότερα. Θέλει οι επαγγελματίες ασφαλιστές, οι διαμεσολαβητές, να ακολουθήσουν σταθερούς κανόνες, αυτορρύθμισης, χωρίς παρεμβολές, χωρίς εξωγενείς παρεμβάσεις. Θέλει περισσότερο ασφαλιστικό και κοινωνικό πολιτισμό. Θέλει διαφάνεια και καθαρότητα συναλλαγών και σχέσεων. Για όλα αυτά δίνει μάχες, οραματίζεται και προσπαθεί. Ανιδιοτελής, και φανατικά πιστός σε αρχές, σέβεται το παρελθόν του, δεν ξεχνά, δεν προσβάλλει. Βάσει αυτών χαράσσει και την πορεία του…

*Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι ιδιοκτήτης της Mega Brokers και Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ