Από 375 έως 500 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» της ασφαλιστικής απάτης

Κυκλώματα του κοινού οργανωμένου εγκλήματος κρύβονται πίσω από τις ασφαλιστικές απάτες που πραγματοποιούνται με αυξητική τάση, κάθε χρόνο στη χώρα μας. Το χαρακτηριστικό των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την εγχώρια ασφαλιστική αγορά, είναι ότι έχουν τόσο άρτια οργάνωση, που ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών που προσπαθούν να τα πολεμήσουν, κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για κακόβουλη καταγγελία.

Το θέμα της ασφαλιστικής απάτης και το κόστος αντιμετώπισης της συζητήθηκε στο Insurance Money Conference 2013. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση στο πάνελ, υπάρχουν οργανωμένες ομάδες πελατών, συνεργείων αυτοκινήτων, δικηγορικών γραφείων και άλλων επαγγελματιών που δρουν συστηματικά εις βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών. Η «μαύρη τρύπα» που δημιουργεί η ασφαλιστική απάτη στη χώρα μας φτάνει τα 375 με 500 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς αφορά στο 15-20% του συνολικού τζίρου της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα. Αυτό το ποσό, σύμφωνα με τους ομιλητές, το επιβαρύνεται τόσο η ίδια η ασφαλιστική αγορά όσο και οι συνεπείς ασφαλιζόμενοι πελάτες τους.

Εκτός από τις απάτες που κάνει το οργανωμένο έγκλημα, υπάρχει και μία πιο ήπιας μορφής απάτη, η οποία έχει στόχο απλά να διογκώσει την ασφαλιστική αποζημίωση. Πάντως οι ομιλητές ανέφεραν ότι το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, καθώς αντίστοιχα κυκλώματα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, μάλιστα είναι πιο οργανωμένα και πιο επικίνδυνα, καθώς οι εκεί τζίροι φτάνουν σε πιο …δυσθεώρητα ύψη. Για παράδειγμα, στην Αμερική το ύψος της ασφαλιστικής απάτης φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό το 80-100 δισ. δολ.

 «Στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο το ποσό της ασφαλιστικής απάτης υπολογίζεται στα 2,2 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατής, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που κάνουν οι ασφαλισμένοι και προδίδουν υποψία απάτης, όπως το ότι ενώ μιλάνε κοιτάζουν προς την έξοδο του δωματίου ή αποφεύγουν να πάνε οι ίδιοι στον τόπο του ατυχήματος κ.λπ.

Ο κ. Α. Παπαδόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων Δικτύου Ανεξάρτητων Συνεργατών & Bancassurance στην ΑΤΕ Ασφαλιστική  υπογράμμισε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που περιορίζουν την απάτη και το πρώτο «φίλτρο» είναι η στιγμή που ο ασφαλισμένος μπαίνει στην εταιρεία για να κάνει την αίτησή του. Οι κ.κ. Γ. Βαλαής, Γενικός Διευθυντής, INTERAMERICAN Βοηθείας,  Γ. Επιδέξιος, Project Manager, SAS Greece, Cyprus & Bulgaria, Α. Παπαδόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων Δικτύου Ανεξάρτητων Συνεργατών & Bancassurance, ΑΤΕ Ασφαλιστική, Π. Στρατής, Οικονομολόγος - Πραγματογνώμονας, Paskal & Stratis S.A., A. Χριστοφίλου, Δικηγόρος, LL.M. (L.S.E.), Δικηγορική Εταιρεία Ι.Κ. Ρόκας & Συνεργάτες, Συντονιστής του πάνελ: Γ. Βερμισσώ, Διευθυντής Σύνταξης, περιοδικό Insurance World

Ο κ. Γ. Βαλαής, Γενικός Διευθυντής στην INTERAMERICAN Βοηθείας, χαρακτήρισε ως «κλειδί» για την καταπολέμηση της απάτης την άμεση δήλωση των συμβάντων στις εταιρείες, καθώς αυτό ελαχιστοποιεί την είσοδο επιτήδειων οι οποίοι επιχειρούν να εμπλέξουν τους ασφαλισμένους σε μια διαδικασία ψευδών δηλώσεων, προκειμένου να αυξηθούν οι αποζημιώσεις.
Η κα Α. Χριστοφίλου, Δικηγόρος, LL.M. (L.S.E.) Δικηγορική Εταιρεία Ι.Κ. Ρόκας & Συνεργάτες, αναφέρθηκε στη νομολογία και την ανάγκη ενίσχυσης της νομοθεσίας προς την κατεύθυνση της υποστήριξης των εταιρειών για την καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης.

Ο κ. Γ. Επιδέξιος, Project Manager στην SAS Greece, Cyprus & Bulgariaαναφέρθηκε στις ηλεκτρονικές λύσεις που δίνει η SAS  σχετικά με την καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης και εξήρε τη σημασία της τεχνολογίας στο να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες γρήγορα και αποτελεσματικά και με σύντομη απόσβεση το κόστος επένδυσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας
 
Ο κ. Α. Παπαδόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων Δικτύου Ανεξάρτητων Συνεργατών & Bancassurance στην ΑΤΕ Ασφαλιστική αναφέρθηκε στους συντελεστές των διάφορων τοπικών κοινωνιών που ευθύνονται για την ασφαλιστική απάτη, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιοχές όπου είναι εμφανές ότι διαπράττονται απάτες καθώς στο τέλος αποδεικνύεται ότι οι ζημιές είναι απατηλές