Χ.Α.: Βραχυπρόθεσμη «ανάσα», στο παιχνίδι και ο ΦΠΑ!

Με σημαντικά κέρδη 4,08% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία ήταν η καλύτερη, από πλευράς απόδοσης, μετά την εβδομάδα 13-17 Μαΐου.

Η αγορά κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, αναγνωρίζοντας ως θετικά στοιχεία την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και την άφιξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Αθήνα την Κυριακή, την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ, καθώς όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο.
Επίσης θετικά επέδρασε και η εξαίρεση από το πολυνομοσχέδιο της διάταξης που προέβλεπε την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών σε 3,5‰ από 2,0‰.

Η αγορά, όπως υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, αναζητεί τις κατάλληλες ευκαιρίες για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, όμως μια άνοδος πάνω από τα επίπεδα των 850 μονάδων, μπορεί να γίνει μόνο με αυξημένο όγκο συναλλαγών και κυρίως με θετική ειδησεογραφία.

Η τελευταία ανοδική κίνηση των μετοχών και των επιμέρους δεικτών έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Η αγορά προσπάθησε να συντηρηθεί βάζοντας στο «παιχνίδι» την επίσκεψη του Σόιμπλε στην Αθήνα, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ!
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται στη ζώνη των χαμηλών προσδοκιών, λόγω απουσίας εκείνων των καταλυτών που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν το σκηνικό.

Επίσης, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «βγήκε» από την ατζέντα των επενδυτών, αφού ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει δεχθεί πολλές τροποποιήσεις, ενώ ο πήχης των εσόδων από την πώληση κρατικών εταιρειών μειώθηκε κατακόρυφα.

Οι ξένοι επενδυτές απέχουν από την ελληνική αγορά. Άλλωστε, ο χαμηλός τζίρος, σε ημερήσια βάση, είναι ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί.

 Το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητεί νέα δεδομένα και συγκεκριμένα αυτά που θα συμβάλουν στη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας. Η περίοδος των προσδοκιών φαίνεται ότι έφθασε προς το τέλος της. Οι επενδυτές αναμένουν να έρθει η εποχή της αποτελεσματικότητας και, κυρίως, τα λόγια να μεταμορφωθούν σε έργα.

Η ανακεφαλαιοποίηση, πάντως, του τραπεζικού συστήματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο οφείλει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Το ελληνικό χρηματιστήριο αφουγκράζεται τις αλλαγές είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.
Είναι βέβαιο ότι η αγορά θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όμως αν αυτά δεν την ικανοποιήσουν, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να οδηγηθεί στα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά.

Από οικονομικής πλευράς, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η πραγματική οικονομία ελπίζει σε τόνωση της αγοράς από την τραπεζική χρηματοδότηση.