Στο 15% ο ρυθμός ανάπτυξης της ασφάλισης πιστώσεων στην Ελλάδα

Απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο, ιδιαίτερα σήμερα που το οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές και ευμετάβλητο για τις επιχειρήσεις αποτελεί ο κλάδος ασφάλισης πιστώσεων, που εξασφαλίζει ότι για μία επιχείρηση θα υπάρξει αύριο ακόμα και μετά από μία ζημιά. Το θέμα συζητήθηκε και στο Insurance Money Conference 2013. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κούμπα, Πρόεδρο της Eurobrokers: «Αν και η ασφάλιση πιστώσεων αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και προστασίας πωλήσεων για τις επιχειρήσεις, οι εταιρείες παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν τα όρια που επιθυμούν για να αναπτύξουν τις πωλήσεις τους. Ίσως θα έπρεπε να βρούμε λύσεις εκτός ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πελάτες μας ημι-ασφαλισμένους».

Έννοιες που στο μέλλον θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο είναι η διαρκής εκπαίδευση, η καινοτομία, η τεχνολογία (η λέξη «συμβόλαιο» σε έντυπη μορφή δεν έχει πολύ μέλλον) και οι οικονομίες κλίμακος.

Εν συνεχεία, η κα Μαρία Παπαζαρκάδα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Attradius Credit Insurance, ανέφερε: «Είναι πιο εύκολο για μια επιχείρηση να εξάγει παίρνοντας πληροφορίες από τον ασφαλιστή πιστώσεων για την αγορά στην οποία σκοπεύει να εξάγει. Ο ασφαλιστής πιστώσεων είναι σε θέση να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς, να γνωρίζει τους νομισματικούς ή πολιτικούς κινδύνους σε κάποια χώρα». Πρόσθεσε: «Ο ρυθμός ανάπτυξης της ασφάλισης πιστώσεων είναι 15% στην Ελλάδα ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, γιατί η διείσδυση στην Ελλάδα είναι περιορισμένη. Η αγορά θα είχε μεγαλύτερη ανάπτυξη αν υπήρχε ασφαλιστική συνείδηση». Τέλος, μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω εξωστρεφούς πολιτικής και από την πλευρά των διαμεσολαβούντων μέσω συνεργειών με διαμεσολαβητές του εξωτερικού, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και την ανάληψη εργασιών για πολυεθνικές εταιρείες.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στις αλλαγές που υφίσταται το κανονιστικό πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργούν οι εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου. Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mega Brokers και Γενικός Στο πάνελ συμμετείχαν οι ομιλητές (από αριστερά στις φωτογραφίες): κ. Γιώργος Κούμπας, Πρόεδρος, Eurobrokers, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Mega Brokers, κ. Ιωάννης Μωραΐτης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφαλίσεων Λοιπών Γενικών Κλάδων, Εθνική Ασφαλιστική, κα Μαρία Παπαζαρκάδα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Attradius Credit Insurance, Συντονιστής του πάνελ: κ. Μιχάλης Στάγκος, CEO, Μscomm & ID-GC FounderΓραμματέας τoυ EEA, αναφέρθηκε και στις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, τονίζοντας ότι στις «βίαιες» αλλαγές που προωθούνται στον κλάδο από την εποπτική αρχή, κάποιοι διαμεσολαβούντες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν, με αποτέλεσμα είτε να προβούν σε συνενώσεις είτε να αποτελέσουν δίκτυα μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

«Η ασφάλεια πιστώσεων δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις αύριο. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης η ασφάλιση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ».

Τέλος ο κ. Ιωάννης Μωραΐτης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφαλίσεων Λοιπών Γενικών Κλάδων στην Εθνική Ασφαλιστική, αναφέρθηκε στην αντασφάλιση και τόνισε πως είναι ένα σύνθετο «εργαλείο», που, εκτός από τη βασική ιδέα εξομάλυνσης των αποτελεσμάτων, περιλαμβάνει στοιχεία όπως το capital management, το capital relief κ.ά. Επίσης, ο αντασφαλιστής λειτουργεί και ως σύμβουλος για την εταιρεία και στην ανάπτυξη των εργασιών της και στη διαχείριση των κινδύνων που αναλαμβάνει. Η διείσδυση της αγοράς αυτής είναι περιορισμένη και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης εργασιών».