Επέστρεψαν οι «Κασσάνδρες»

Ο διεθνής Τύπος, πια, αμφισβητεί την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο υπό τον φόβο κοινωνικών εντάσεων. Το Reuters αναδεικνύει το χρηματοδοτικό κενό, ύψους 2 δισ. ευρώ, που δημιουργείται από το φθινόπωρο κι έπειτα, σε συνδυασμό με τις «μαύρες τρύπες» των Ταμείων και των αποκρατικοποιήσεων, και η WSJ διατυπώνει το δίλημμα γενναίου PSI μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή εξόδου από το ευρώ.

Ταυτόχρονα, αυτά συνέπεσαν και με την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τη Morgan Stanley.

 Ολοένα και πληθαίνουν τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνει η Ελλάδα και το σύνθημα περί «success story», ξεθωριάζει.
Ενώ όλους αυτούς τους μήνες η τρικομματική κυβέρνηση απολάμβανε τη στήριξη των Ευρωπαίων, του διεθνούς Τύπου και των αναλυτών, αρχής γενομένης από τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, τα σύννεφα άρχισαν να επιστρέφουν πάνω από τη χώρα μας.
Η Deutsche Bank έσπευσε να υπενθυμίσει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ η Nomura αναζήτησε τις ημερομηνίες πληρωμών των ελληνικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα, ο Economist εκτιμά ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει παραπάνω από ένα χρόνο ζωής, ενώ οι New York Times παρομοίασαν την Ελλάδα με φουσκωμένο βάτραχο που έχει αποδυναμωθεί από το πελατειακό κράτος και την κατάχρηση εξουσίας. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι μπορεί η Ελλάδα να γλίτωσε από την πολιτική και οικονομική κρίση αυτή τη χρονιά, η «ευφορία» αυτή όμως μπορεί να είναι προσωρινή.

Την ίδια ώρα η «σύγκρουση» ανάμεσα στην Τρόικα κλιμακώνεται, καθώς από τη μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει τα κράτη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εντός του έτους, με τη Γερμανία, από την άλλη, να αρνείται κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Μπορεί η χώρα να ελπίζει σε κάποια νέα διευθέτηση του χρέους της, που δεν είναι ακόμη βιώσιμο; Είναι ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις για την εμφάνιση ανάπτυξης από το 2014;

Αν επικρατήσει η Μέρκελ, που είναι και το βασικό σενάριο, τότε ο Σαμαράς θα ζητήσει «κούρεμα» στα δάνεια του επίσημου τομέα, καθώς το χρέος (300 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα είναι μη διαχειρίσιμο.

Αν η Γερμανία δεχθεί το «κούρεμα» στα δάνεια του επίσημου τομέα, το χρέος μπορεί να «κουρευτεί» από 30 έως και 90 δισ., σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες. Και εάν γίνει αυτό, η κυβέρνηση Σαμαρά θα λάβει τεράστιο πολιτικό bonus και θα εδραιωθεί.

Αν η Γερμανία δεν δώσει το πολιτικό bonus, δηλαδή το «κούρεμα», η κυβέρνηση Σαμαρά θα καταρρεύσει και το πιο πιθανό σενάριο είναι να προκηρυχθούν εκλογές.

Πηγή: Χρήμα Week