Χ.Α.:. Τελευταία γραμμή άμυνας οι 800 μονάδες

Είδαμε την ανοδική κίνηση από τις 780 μονάδες του Γενικού Δείκτη προς τις 870 μονάδες, αλλά οι αρνητικές ειδήσεις οδηγούν πάλι τον Γενικό Δείκτη προς τις 800 μονάδες.

Αν καταφέρει και δεν τις σπάσει καθοδικά, τότε υπάρχουν ελπίδες για ένα πιο «θερμό» χρηματιστηριακό καλοκαίρι. Αν τις σπάσει καθοδικά, επιστρέφουμε σε πτωτικό σενάριο.

Αδύναμη να παρακολουθήσει το «ράλι» των ξένων αγορών, και εγκλωβισμένη σε ένα ρηχό περιβάλλον νέων και τζίρου, η ελληνική αγορά φαίνεται να βρίσκεται υπό την επήρεια της αδράνειας και της έλλειψης ικανών καταλυτών, που θα μπορούσαν να εκτρέψουν την εικόνα της. Η αγορά μπήκε από πολύ νωρίς στη διαδικασία των εποχικών τζίρων, ενώ η αίσθηση της πλειοψηφίας των εμπλεκομένων για την πορεία της είναι μάλλον συγκεχυμένη.

 Εν τω μεταξύ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η αγορά θα πρέπει να περάσει μια περίοδο «αποθεραπείας» από τις μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Οι τραπεζικές μετοχές υπέστησαν τις συνέπειες του dilution, με εξαίρεση την Alpha Bank.
Υπό αυτά τα δεδομένα, Έλληνες και ξένοι επενδυτές προβαίνουν σε κατοχύρωση ρευστότητας, γνωρίζοντας επίσης, ότι έρχεται αυξημένος φόρος συναλλαγών σε τρία τοις χιλίοις, από 2 τοις χιλίοις πριν, αλλά και απελευθέρωση του short selling στις τράπεζες, το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί από την κεφαλαιαγορά.

Με σημαντική πτώση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, σε νέα χαμηλά έτους, στα επίπεδα των 800 μονάδων, καθώς παρουσιάσθηκε αδύναμη να παρακολουθήσει το «ράλι» των ξένων αγορών, εγκλωβισμένη σε ένα ρηχό περιβάλλον νέων και τζίρου.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Beta Χρηματιστηριακής, όσο αντέχει η ζώνη των 800 μονάδων, οι πιθανότητες μίας ακόμα ανοδικής προσπάθειας παραμένουν αυξημένες. Οι πωλητές, αν και προσπάθησαν στο προηγούμενο διάστημα να δώσουν επιτάχυνση στην πτωτική κίνηση, δεν κατάφεραν να διασπάσουν σημαντικά επίπεδα στήριξης και πιθανόν ο χρόνος να αρχίζει να μετράει εναντίον τους. Από την άλλη πλευρά, το ζητούμενο για τους αγοραστές είναι πλέον η υπέρβαση των 850 μονάδων, ένα επίπεδο το οποίο, υπό τις παρούσες συναλλακτικές συνθήκες, δείχνει αρκετά ανθεκτικό.
Οι 796 μονάδες (ενδοσυνεδριακά χαμηλά του 2013) αποτελούν διόρθωση της τάξης του 50% από την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς που μεσολάβησε, από τις 476 μονάδες του περσινού Ιουνίου έως τα υψηλά των 1.159 μονάδων. Αν διασπαστούν καθοδικά τα επίπεδα των 790 μονάδων, η επόμενη ισχυρή στήριξη για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη βρίσκεται στα επίπεδα των 750 μονάδων.