Υποσχέσεις ανάπτυξης χωρίς αντίκρισμα…

Όλοι σήμερα μιλούν για την ανάπτυξη η οποία πρόκειται να έλθει. Οι πολιτικοί κυρίως, και μετά ακολουθούν εκπρόσωποι κλάδων φορέων και άλλων επαγγελματικών τάξεων, υποστηρίζουν πώς το 2013 θα είναι το τέλος του δύσκολου κύκλου επί της τροχιάς του οποίου βρισκόμαστε σήμερα.

Ωστόσο είναι πραγματικά παράδοξο το πώς μπορούν και υποστηρίζουν κάτι τέτοιο όταν τριγύρω, το περιβάλλον, η καθημερινότητα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, πτώση τζίρου, καθίζηση της κατανάλωσης, χρέη διογκούμενα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, περικοπές ημερομισθίων και δυστοκία πάσης φύσεως πληρωμών αποτελούν την θλιβερή πραγματικότητα.

Πως λοιπόν αναμένεται να γυρίζει ο τροχός και με ποια αφορμή. Ποιος και τι θα αποτελέσει το έναυσμα για αντιστροφή της μέχρι σήμερα πορείας. Είναι ερωτήματα απλά και φυσιολογικά για όσους σκέπτονται και θεωρούν ότι σήμερα η αγορά κατακλύζεται από «παρόλες».

Σίγουρα γίνονται προσπάθειες, σίγουρα, κανείς δε σηκώνει τα χέρια ψηλά, σίγουρα υπάρχει πρόοδος σε πολλούς τομείς. Όλα  αυτά όμως αποτελούν «λιθάρια» που οδηγούν σε ένα νέο οικοδόμημα που θα είναι οργανωμένο, με κανόνες, με αρχές δικαίου. Είναι προφανές ότι μιλάμε για ένα κράτος όπως πολλά άλλα που θα είναι ανταποδοτικό για τους πολίτες και θα δημιουργεί αίσθηση σοβαρότητας κάτι δηλαδή τελείως διαφορετικό από αυτό που σήμερα ισχύει για την χώρα μας.
Συνεπώς η μετάβαση σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται χρόνια, πυγμή, συνέπεια και κυρίως χρειάζεται οι αρμόδιοι να πείσουν –τους πολίτες- ότι πασχίζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Διαπιστώνουμε όμως ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και αντίθετα κανείς δεν πασχίζει να πείσει για την προσπάθεια που καταβάλλεται και να ενημερώσει για το χρόνο που απαιτείται για να αποδώσει και την υπομονή που θα πρέπει να δείξουν όλοι, αλλά αντίθετα αναλώνονται σε δημόσιες δηλώσεις για έξοδος από τα δύσκολα στο τέλος του τρέχοντος έτους. Βιασύνες αδικαιολόγητες, αστήριχτες, που επιδεικνύουν περισσότερο άγχος για  εμφάνιση αποτελεσματικότητος παρά συνέπεια στην προσπάθεια για την ανόρθωση ενός νέου οικοδομήματος..