Αναγκαία η αναθεώρηση του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία

Την ανάγκη αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου για τα επαγγελματικά ταμεία, την τεχνογνωσία στο κομμάτι των επενδύσεων και την εμπειρία από τα υπάρχοντα επαγγελματικά ταμεία συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο πρώτο πάνελ του Insurance Money Conference 2013. 

Ο  νόμος για την επαγγελματική ασφάλιση δεν πέτυχε τους στόχους που έπρεπε και η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση ή συμπλήρωση του ανέφερε η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ κατά την παρέμβαση της στο πάνελ. Σημείωσε ότι «υπήρχαν από την αρχή επιφυλάξεις σχετικά με το νόμο, καθώς η πολιτεία δίστασε η πολιτεία να αναμείξει τους ασφαλιστές. Σύμφωνα με το νόμο για κάθε επαγγελματική ασφάλιση χρειάζεται ένα επαγγελματικό ταμείο και αντί να ορίσει τι είναι η επαγγελματική ασφάλιση και ποιος φορέας, με ισοδύναμους όρους ανταγωνισμού μπορεί να την αναλάβει, απλά ταυτίζει τα επαγγελματικά ασφαλιστήρια συμβόλαια με τους φορείς που τα διαχειρίζονται και τα ονοματίζει επαγγελματικά ταμεία».

Ιωάννης Φουρλής, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Alpha Trust ΑΕΠΕΥ, Ανδρέας Παναγιώτου, Διευθυντής Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης της Interamerican, Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ και Νεκτάριος Νότης, δημοσιογράφος
Ο κ. Ανδρέας Παναγιώτου, Διευθυντής Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης της Interamerican αναφέρθηκε στην εμπειρία του σχετικά με το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης της Interamerican. Όπως είπε από τα εννέα ταμεία που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα μόνο τα δυο, της Interamerican και της Johnson, ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες, τα υπόλοιπα ήταν ανοικτά ταμεία ασφάλισης. «Στο ταμείο της Interamerican αρχικά παρόλο που η συμμετοχή ήταν σε εθελοντική βάση είχαμε υψηλή συμμετοχή. Όταν ξεκίνησε το ταμείο το 2010 είχαμε 100% έκπτωση των προσωπικών εισφορών των εργαζομένων, σταδιακά πέσαμε όμως φέτος στο 0%».

Εν συνεχεία ο κ. Ιωάννης Φουρλής, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Alpha Trust ΑΕΠΕΥ, χαρακτήρισε ως εξαιρετική της ιδέα του “reverse mortgage”, της αντίστροφης υποθήκης,  τονίζοντας ότι το 95% της καθαρής περιουσίας του Έλληνα είναι επενδυμένη σε ακίνητα.   

Όπως είπε «σε έναν τόσο ευάλωτο κόσμο είναι πολύ δύσκολο οι ισολογισμοί να μπορέσουν να στηρίξουν την ασφαλιστική αγορά και χρειάζεται τεχνογνωσία στο κομμάτι των επενδύσεων».
Τέλος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει εισόδημα για τον καταναλωτή, να δημιουργηθούν προγράμματα διαφανή και προσιτά με καλές δυνατότητες αποδόσεων και να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.