Η «άτυπη συμφωνία» για τις ανακλήσεις και η τοποθέτηση Επιτρόπου

Έκπληκτοι οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς παρακολουθούν τις κινήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τον έλεγχο των εταιρειών και την διασφάλιση της φερεγγυότητας της ασφαλιστικής αγοράς.

Κατά τις πληροφορίες του iw η πρόσφατη εξέλιξη με την ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΩΣΗ αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για τους ασφαλιστές καθώς κατά τα όσα είχαν συζητηθεί μεταξύ αυτών της διοίκησης της Ττε και της εποπτικής αρχής καθώς και του υπουργείου Οικονομικών είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πώς δεν θα υπήρχαν τέτοιου είδους πρακτικές.

 Δηλαδή θα αποφεύγονταν από την εποπτεία κινήσεις σκληρές, υποστηρίζουν οι ασφαλιστές,  οι οποίες  σίγουρα δεν συμβάλλουν στην εξυγίανση και αντίθετα πολύ χειρότερα, προκαλούν τρόμο στους πολίτες για τις ασφαλιστικές εταιρείες οπότε βλάπτουν το θεσμό και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις.

Η  απόφαση για τη ΔΙΕΘΝΗ θεωρείται κατά τις ίδιες απόψεις κορυφαίων στελεχών της αγοράς μια βεβιασμένη κίνηση η οποία χρήζει  ερμηνείας καθώς κατά τις πληροφορίες η «άτυπη συμφωνία»  ήταν σε περίπτωση που η ΤτΕ διαπίστωνε πώς κάποια εταιρεία δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της νομοθεσίας τότε θα ακολουθείτο ο δρόμος της τοποθέτησης Επιτρόπου. Μέσω αυτής της διαδικασίας και οι ασφαλισμένοι θα μπορούσαν να είναι βέβαιοι, και ο θεσμός δε θα υπόκειτο σε μια νέα μεγάλη πληγή,  όπως συνέβη τώρα, ενώ ακόμα και  το Επικουρικό δε θα επιβαρυνόταν  με πρόσθετες υποχρεώσεις.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει και νομοθεσία πλέον που καλύπτει την περίπτωση αυτή και δικαιολογεί πλήρως την τοποθέτηση  Επιτρόπου, κάτι το οποίο αν και δε θα δημιουργούσε κανένα απολύτως πρόβλημα δεν αξιοποιήθηκε από τη Εποπτεία. Ακόμα και για την ίδια την  εταιρεία  η οποία σήμερα βρίσκεται στην διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέχρι τις 15 Ιουλίου θα ήταν καλύτερα να είχε ακολουθηθεί άλλη οδός. Βέβαια όλα αυτά μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι είναι ανυπόστατα στην περίπτωση που η ΔΙΕΘΝΗΣ προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου οπότε θα καταπέσουν ως επιχειρήματα ή αιτιάσεις.  Θα μπορούσαν όμως να ισχύσουν και στη συνέχεια σε περίπτωση μιας  διαφορετικής από την προαναφερόμενη έκβαση.  Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες τρέχουν, οι εντυπώσεις δημιουργούνται και οι θεσμοί όπως αυτός της ιδιωτικής ασφάλισης βλάπτονται.  Θα εθεωρείτο τουλάχιστον φυσιολογικό τονίζουν στελέχη των εταιρειών  να υπήρχε μια συνεννόηση μεταξύ των συντελεστών της ασφαλιστικής αγοράς ώστε να μη συνεχιστεί αυτή η παρωδία των τελευταίων ετών με τις ανακλήσεις αδειών που μόνο βλάβες προκάλεσε στην αγορά.